Her 100 kişiden birinin sorunu olan ve özellikle çocukluk çağı kronik ishal nedenleri arasında ilk sıralarda yer alan çölyak hastalığının, tanı konulamaz ve tedavi gecikirse ölüme yol açabileceği belirtildi.
Mide bulantısı, kusma, ishal, şişkinlik, iştahsızlık, kilo alamama, deri döküntüsü ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle kendini gösteren çölyak hastalığı, gluten isimli alerjene karşı ince bağırsakların geliştirdiği aşırı duyarlılık sonucu ortaya çıkıyor. Özel Medline Eskişehir Hastanesi'nden Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz, çölyak hastalığının her yaşta ortaya çıkabileceğini, ancak tanıyı çocukluk çağında koymanın çok daha kolay olduğunu belirtti. Dr. Korkmaz "Genellikle büyüme geriliği, anemi, halsizlik, ishal, diş çürükleri, karın ağrısı, kusma belirtileri ile kendini gösteren hastalık; saç dökülmesi, kemik ağrıları, ergenlik gecikmesi, depresyon, öğrenme güçlüğü, davranış bozukluğu gibi farklı bir tabloda da izlenebilir.Belirtilere ek olarak kesin tanı yapılacak kan tahlilleri ve ince bağırsak biyopsisi ile konulabilir. Çölyak hastalığının oluşumunda rol oynadığı düşünülen faktörlerden biriside anne sütüyle beslenme süresidir. Yapılan araştırmalar erken dönemde hazır gıda ile tanışan çocuklarda çölyak görülme riskinin çok daha fazla olduğunu ortaya koyar" diye anlattı.
TEK TEDAVİ YÖNTEMİ: DİYET
Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Ülkü Korkmaz, hastalığın erken teşhisinin oldukça önemli olduğunu ifade ederek şunları belirtti:
"Hastalığa tanı konulamaz ve tedavi gecikirse ölüme yol açabilen çölyak hastalığı, erken teşhis edildiğinde ise geriye dönüşümsüz hasar gelişmediğinden dolayı olumlu tedavi sonuçları verir. Hastalığın tek tedavi yöntemi ise glutensiz beslenmedir. Tedavinin amacı, bağırsağın hassasiyeti ortaya çıkaran maddeyle temasını kesmektir. Çölyaklı hastaların ve ailelerin glutensiz beslenme şeklini öğrenmeleri tedavinin sürekliliği açısından oldukça önemlidir. Gluten; buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan bir protein maddesi olduğu için bu gıdalardan ömür boyu uzak durmak gereklidir. Mısır, pirinç, soya ve patates unu gibi maddeler ise gluten içermediği için rahatça tüketilebilir. Glutensiz diyetin yaşam boyu sürmesi gerekir, ne kadar az olursa olsun glutenli gıdalar tüketmek bağırsaklara zarar verir ve hastalığı nüksettirir." - ESKİŞEHİR
Son Dakika › Güncel › Çocuklarda İshal Çölyak Belirtisi Olabilir - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?