Kırklareli Valiliği ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde Kırklareli Üniversitesi (KLÜ) katkılarıyla "Çocuklar Gülsün Diye Tüm Kurumlar El Ele" Çalıştayı yapıldı. KLÜ Kültür Merkezi'nde yapılan Çalıştay'da bir konuşma yapan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Bozoğlu; "Yapmış olduğumuz çalışmalarda, birlikte aynı kentlerde, kasabalarda, şehirlerde yaşadığımız Roman kardeşlerimizin yaşadığı bazı sorunlar ve bu sorunlara başlıklar halinde baktığımızda en baş ve önemli sorunun eğitim sorunu olduğunu görüyoruz" dedi.
Roman çocuklarının okula başlamasında bir sıkıntı olmadığını fakat devam etme konusunda sıkıntı olduğunu anlatan Bozoğlu; şöyle konuştu: "2009 yılında Türkiye'de başlayan açılım süreci ile birlikte bazı kavramlarla ilgili toplumumuzun, bazı kesimleri ile ilgili devletin en üst makamlarından, alt kesimlere kadar farklı bir bakış açısının akif olduğunu ve bu bakış açısıyla birlikte bugüne kadar bir ve beraber yaşadığımız coğrafya da bu birlikteliğimizi daha da güçlendirecek bir takım projelerin ve çalışmaların başladığını görüyoruz."
2009 yılında Devlet Bakanı Faruk Çelik'in başkanlığında Roman açılımı sürecini yürütme görevi ilgili bakanlık tarafından tüm Türkiye genelinde başarılı bir şekilde devam ettiğini anlatan Bozoğlu, şunları söyledi: "Daha sonra yeni hükümette bu görev, Başbakan Yardımcımız Bekir Bozdağ başkanlığında yürütülmekte. Roman bir mahallede yapmış olduğumuz incelemede şunu gördük ki toplumun yüzde elliye yakını okur yazar ve yüzde bir olmayan yüksek öğretime devam rakamlarını görüyoruz. Toplumun refah seviyesini ve diğer alanlarla ilgili sorunlarını çözecek olan en önemli kilit eylemin eğitim süreçlerine katılım ile ilgili eksikliğin hızlı bir şekilde tamamlanması. Kırklareli ilinde bu soruna hızlı bir çözüm üretilerek ve Roman çocuklarımızın daha hızlı bir şekilde eğitime devam etmeleri sağlanacak. Roman çocuklarının okula başlamasında herhangi bir sorun yok ama devam konusunda yaşanan sorunları hep birlikte yapacağımız projelerle bu sorunu aşacağız. Bunda da Roman annelere ve babalara çok büyük sorumluluk düşüyor. Çocuklarımızın müzik konusunda üstün yetenekleri var. Biz diyoruz ki bu yetenek eğitim ve diplomayla desteklenmeli."
Kırklareli Valisi Mustafa Yaman ise, Romanların ülkemizin içerisinde çok geniş bir coğrafyada yaşamakta olduklarını, bazı ön yargılar ve çok az da olsa olumsuz örneklerde bulunsalar da hayatlarında sürekli sevgi, neşeli ve barışı ön planda tuttuklarını söyledi. Hükümetin son yıllarda roman vatandaşlarımızda, roman derneklerimizle sıklıkla iletişim içersinde bulunarak, roman kardeşlerimize ve onlara yönelik her türlü ayrımcılık durumlarını ortadan kaldırmaya çalıştığını anlatan Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Roman kardeşlerimizin içerisinde bulundukları olumsuz şartları iyileştirmek için hem sosyal, hem kültürel eğitim ve ekonomik alanlarda çok sayıda faaliyet yapılmakta ve roman kardeşlerimize ciddi şekilde istihdam sağlanmaktadır."
Kırklareli Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mustafa Aykaç da, bir insanın vücudu gibi toplumunda çok değişik hassas noktaları, dokunulması, işlenmesi gereken olgunlaştırılması ve bütünleştirilmesi gereken çok hassas noktaları bulunduğunu söyledi. Prof.Dr. Mustafa Aykaç, bir vücudun nasıl her noktası birbiriyle uyum içinde oldukça birbiriyle paralel hareket ettikçe vücut tam olarak görevini yerine getirilebilirse bir toplumda aynı şekilde çok değişik kesimleriyle, değişik özeliklere sahip fertleriyle, paralel hareket edebilirse ve birbiriyle irtibatlı olabilirse o toplumun sağlıklı toplum olacağını anlattı.
Böylece o toplumun zengin bir toplum olacağını belirten Aykaç, sözlerini şöyle tamamladı: "Zengin bir kültür, zengin bir üretim yeri olur. Böyle toplumlar sağlam temeller üzerine inşa edildikten sonra geleceği çok kuvvetli temeller üzerinde yükseltmenin gayreti içinde olacaklardır." - KIRKLARELİ
Son Dakika › Güncel › Çocuklar Gülsün Diye Tüm Kurumlar El Ele Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?