Toprak Holding’in sahibi Halis Toprak, "Kebap yemeye geldim" dediği Adapazarı’ndaki fabrikasında, TMSF’nin baskınına uğradı ve tüm şirketlerine el konuldu.
İstanbul’a dönmek üzere 17 yaşındaki eşi ve kayınvalidesiyle bindikleri cipe de el konulan Halis Toprak, şehirden getirtilen kendi şirketinin minibüsünü TMSF’den kiralayarak yola çıkabildi.
TASARRUF Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), borçlarının tasfiyesi için imzalanan protokol hükümlerini yerine getirmediği gerekçesiyle Halis Toprak’ın tüm şirketlerine dün sabah el koydu. Kendi ifadesiyle ’Kebap yemeye geldiği’ Adapazarı’nda, Toprak İlaç Fabrikası’nın bahçesindeki köşkte kalan Halis toprak, 17 yaşındaki yeni eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade, karşılarında TMSF avukatlarını görünce şoke oldu. TMSF görevlileri Adapazarı’ndan lüks cipiyle ayrılmak isteyen Halis Toprak ve yanındakilerin bu araçla gitmelerine izin vermedi. Lüks araca el konulmasının ardından Toprak ve ailesi, cipteki kebapları da yükledikleri aynı zamanda fabrika servis hizmetlerinde de kullanılan kiralık minibüsle Adapazarı’ndan ayrıldı.
El koyduk gidemezsiniz
Sabah saatlerinde Adapazarı Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Toprak Holding’e bağlı Toprak Polyester, Toprak İlaç ve Kimyevi Madde ile Toprak İlaçlama Fabrikaları’nın bulunduğu komplekse gelen TMSF avukatları, içeriye girdiklerinde Halis Toprak’ın, yeni evlendiği eşi Nazlıcan ve kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade ile kompleksin bahçesindeki köşkte kaldıklarını öğrendi. TMSF avukatları, yanlarında Sakarya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleriyle birlikte, Toprak Holding’e bağlı şirketlere el koyma işlemini yaparken, Halis Toprak da yanında eşi Nazlıcan, kayınvalidesi Şehrinaz Tağızade, baldızı ve yardımcısıyla birlikte 33 TT 7909 plakalı Toyota marka cipiyle buradan ayrılmak istedi. Ancak TMSF avukatları, cipe el konulduğunu belirterek çıkışlarına izin vermedi.
Kendi aracını kiralayıp bindi
İstanbul’a dönmek üzereyken cipine el konulan ve araçsız kalan Halis Toprak kaldıkları köşkün önünde beklerken, eşi ve kayınvalidesi içeri girdi. Zaman zaman terleyen ve sık sık soğuk su içen Halis Toprak, şirket görevlilerinden kendilerine İstanbul’a gitmeleri için araç bulunmasını istedi. Fabrikanın servis hizmetlerinde kullanılan araçlar araştırıldı ve sonunda Adapazarı’ndan 54 TE 516 plakalı minibüs getirildi. TMSF’den izin çıkması üzerine el konulan cipteki özel eşya ve Adapazarı’nda yemek üzere hazırlanan kebaplar, minibüse aktarıldı.
Bizden fazla para aldılar
Halis Toprak, TMSF avukatları işlemleri yaparken görüştüğü gazetecilere, uygulamanın hukuki olmadığını söyledi. TMSF’nin kendisinden 132 milyon dolar alacağı olduğunu söylediğini belirten Halis Toprak, "132 milyon doların ne aslı var, ne esası var. Maliye Bakanlığı’ndan, 16 milyon ceza bize kesildi. Bu 2 aylık faiziyle birlikte eder 17 milyon. Bu 17 milyon dolar resmi. Maliye Bakanlığı kendisi 57 milyon dolar yazıyor. Ayrıca Bayındır Bank’a gelen 20 milyon dolarlık cezayı da bizim hesaba yazıyor. Faizleri de yüzde 12. Dolar bazında sayıyor. Diyor ki, ’Benim 132 milyon dolar alacağım var.’ Bu alacağa karşı holdingi sattı, Kuşadası’nı sattı. Paşabahçe’deki en büyük arsayı sattı. Bu onun dediği borçu aşıyor. Bizden fazla para çekti. Onu da götürdü" dedi.
Cip zaten onların
Halis Toprak cipe el konulmasıyla ilgili olarak da "Cip zaten onların. Şimdi binip de İstanbul’a gitmeye izin vermediler. Araba yok. Kiraladık, Sakarya’dan geliyor. Allah’ın izni ile bunlar kısa zamanda kalkacak. Çünkü hak, adaletle ilgisi yok" diye konuştu.
Hesabını soracağız
Devletten 1 milyar dolar teşvik alacaklarını ancak verilmediğini söyleyen Halis Toprak, "Ondan sonra bakın buranın bir şirketi 394 trilyon lira. Ne kadar dolar yapar? 300 milyon dolar yapar. Bunlar el koyuyorlar 22 şirkete. Yani adaletle eşitliklikle ilgisi yok. Bunun mutlaka yargıda hesabı sorulacak. Bunların yaptığı. Allah’a şükür TMSF’nin borcuna muhtaç değiliz. Bu şirketler veremeyecek güçte değil. Ne dedik, verdik verdik. En sonunda dedik ki bu olmaz. Yeter artık dedik vermiyoruz. Adamlar da böyle el koydular" dedi.
’Çağırın gelsinler’ diye kızınca koşarak geldiler
KÖŞKTE gelişmeleri bekleyen aile fertlerinin gelip minibüse binmeleri istendi. Halis Toprak’ın genç eşi Nazlıcan ve kayınvalide Şehrinaz Tağızade dışarıda gazetecilerin bulunduğunu belirterek minibüse binmek istemedi. Bunun üzerine Halis Toprak, "Çağrın gelsinler" diye çıkışınca Nazlıcan ve annesi koşarak minibüse bindi. Nazlıcan, Halis Toprak’ın yanına otururken, kayınvalide Şehrinaz Tağızade ise görüntü alan basın mensuplarının kameralarına vurduktan sonra araca bindi. Halis Toprak ve ailesi minibüsle İstanbul’a gitmek üzere Adapazarı’ndan ayrıldı. Cipin, Toprak İlaç Fabrikası bahçesinden dışarı çıkmasına izin verilmedi.
Avukatı övdü, soğuk su içti
TMSF avukatı Özlem Şengelen, cipine el konulan Halis Toprak için Adapazarı’ndan getirilen 54 TE 516 plakalı minibüsün de Toprak İlaç Fabrikası’na servis verdiği gerekçesiyle kullanılamayacağını söyledi. Kısa süren tartışma ve bir dizi telefon görüşmesinin ardından avukat Özlem Şengelen, ücretini ödemesi koşuluyla Halis Toprak’ın minibüsle İstanbul’a gidebileceğini söyledi. Toprak, Şengelen’e, "Keşke bütün çalışanlarım senin gibi işine sadık olsa. Takdir ediyorum senin çalışmanı" dedi. Yaşadığı gelişmeler üzerine zaman zaman kan ter içinde kalan Toprak, sık sık soğuk su içerek serinlemeye çalıştı. Toprak, "Adapazarı’nda kalıp kebap yiyecektik. Bunun için gelmiştik ama yiyemedik" dedi.
Toprak Holding: Evliliği fırsat saydılar
TOPRAK Holding, TMSF’nin iki hafta önce el koyduğu iki şirketten sonra geri kalan 20 şirkete daha el koymasını ’hukuksuz’ olduğunu savunurken, Bu işlemlerin yürütmesinin durdurulması için dava açılacağını açıkladı. Holdingin Hukuk İşleri Grup Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada şöyle denildi:
TMSF Türkiye ve dünya tarihinde bir ilki gerçekleştirerek, Halis Toprak’ın haftalardır kamuoyunu meşgul eden evliliğini de fırsat bilip TMSF’ye borcu olmayan şirketlerimize el koydu.
TMSF’nin şirketlere el koymasının amacı, işadamı Remzi Gür’e 140 milyon lira ekspertiz değeri olan İstinye Aslanlı Köşk’ü 23,8 milyon liraya, 153 milyon lira ekspertiz değeri olan Toprak Center’ı Çalık grubuna 88 milyon liraya devrinin sağlanmasıdır. Bahse konu 2 gayrimenkulün tapuları halen Halis Toprak ve Toprak grubu şirketlerinin üzerinde bulunuyor.
Bu davalarımızı şirketlerimize haksız şekilde el koyarak geri çektirmeye zorlayarak tapu devirlerini gerçekleştirmek istiyor. Zaten TMSF Başkanı Ahmet Ertürk bu niyetini ’Toprak Grubuyla masaya oturmaya hazırız’ açıklamasıyla ifşa etti.
Toprak Grubu’nun TMSF ile masaya oturmasına gerek yok. Çünkü Toprak Grubu TMSF’ye borçlu değil ve 450 milyon dolarlık protokol borcunu 480 milyon dolar olarak fazladan ödedi.
TMSF, Toprak Grubu’nun davalarını geri çekmesi ve Aslanlı Köşk ve Toprak Center’ı yandaşlarına hediye edilmesini sağlamak, masaya oturtmak için grubumuzun borcunu ’ölümü gösterip sıtmaya razı etmek’ amacıyla milyar dolarlara çıkarabilir. Ancak yüce Türk Yargısı’na inancımız tam.
Tüm şirketlere el koydular
KAMUOYU en son 17 yaşındaki bir genç kızla yaptığı evliliği konuşurken, gazete ve TV’lere verdiği röportajlarla uğradığı haksızlıkları anlatmaya çalışan Halis Toprak’ın, Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu ile (TMSF) maceraları da devam ediyor. Bundan 2 hafta önce Toprak’ın İstanbul, Eskişehir, Bilecik, Aydın ve Kars’taki 22 şirketine operasyon düzenleyerek, 20 şirkete haciz işlemi başlatan, 2 şirketin de yönetim ve denetimini üstlenen TMSF, dün daha önce haciz koyduğu 20 şirkete de el koydu. TMSF, 25 Temmuz’da el koyduğu grubun lokomotif şirketleri Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri’den yola çıkarak grubun tüm şirketlerine el koymuş oldu. Toprak’ın 450 milyon dolar civarında borcu bulunduğu için önce Aslanlı Köşkü, ardından Toprak Center’ı satan TMSF’nin bu son operasyondaki dayanağı ise daha önce el koyduğu 2 şirket oldu. Protokollere uyulmadığı için yasal takip süreçlerini hızlandırdığını açıklayan TMSF, tüm şirketlere el koyarken, Toprak İnşaat ve Toprak Seniteri’yi devraldıktan sonra elini güçlendirdi. Bu 2 şirketin devraldıktan sonra, tüm grup şirketlerinin tek merkezden idare edildiğini, şirketlerin gerek yönetim ve organizasyon, gerekse mali ve hukuki açılardan tamamen iç içe geçtiğini saptayan TMSF, harekete geçti.
Bu son operasyonla birlikte TMSF, Toprak Holding’in 22 yani tüm şirketlerinin yönetimine geçmiş olurken, yapılan açıklama şöyle denildi: "Gruba bağlı 22 şirketin tüm muhasebe, finansman ve insan kaynakları işlemlerinin aynı merkezden yürütülmesi ve diğer şirketlerden ayrı olarak kontrol edilmelerinin mümkün olmadığı dikkate alınarak, Fon alacaklarının tahsili amacıyla diğer 20 şirketin de temettü hariç ortaklık haklarıyla yönetim ve denetimleri Fon tarafından devir alınmıştır."
Kasaları çilingir açtı
HALİS Toprak’ın şirketlerine el konulmasının ardından, dün sabah TMSF Başkan Yardımcısı Fethi Çalık’ın da arasında bulunduğu yetkililer Yıldız’daki Toprak Center binasına geldi. Şirketlere ait evrakın bulunduğu 18 çelik kasa açıldı. Toprak Holding avukatlarının da bulunduğu inceleme sırasında kasalardan anahtarları bulunamayan üçü, çilingir tarafından açıldı. Bazı evraklar karton koliler ile TMSF’ye götürülürken bilgisayar harddisklerinin de kopyalarına el koyuldu.
Son Dakika › Güncel › Cipten İndiler Minibüse Bindiler - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?