ABD yönetimi, Washington'da temaslarda bulunan Çin Merkez Askeri Komisyonu Başkan Yardımcısı General Fan Çanglong'a bir kez daha Çin'in Güney Çin Denizi üzerinde toprak sahibi olma faaliyetlerine son vermesi çağrısı yaparken, Çin'le askeri ilişkilerin geliştirilmesine yönelik bağlılığını da vurguladı.
General Fan, Washington'daki temasları kapsamında Beyaz Saray, Dışişleri Bakanlığı ve Pentagon'da görüşmelerde bulundu.
Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı Susan Rice'ın bugün Fan'la bir araya geldiğini, görüşmede ikilinin, ABD ile Çin arasında "daha sürdürülebilir ve üretken bir askeri ilişki" geliştirmeye dönük koordinasyonu güçlendirmede mutabık kaldığı belirtildi.
Açıklamaya göre, Rice ve Fan, insani yardım ve afete müdahale alanlarında koordinasyonun artırılması dahil, bölgesel ve küresel meselelerin ele alınmasında aralarındaki işbirliğini derinleştirme taahhüdünü yeniden teyit etti.
Rice, görüşmede risk azaltma tedbirlerinin güçlendirilmesi ve denizcilik ile siber konular dahil anlaşmazlık alanlarının daraltılmasını öneminin altını çizdi.
ABD Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Jeff Rathke de Fan'ın bugün Bakan Yardımcısı Tony Blinken ile de görüştüğünü, özellikle stratejik güvenlik diyaloğu başta olmak üzere yakın dönemde planlanan ikili temaslar dahil ABD-Çin ilişkilerinin ele alındığını bildirdi.
Rathke, Fan'ın ziyaretinin iki ülke hükümetleri arasındaki düzenli üst düzey iletişimi devam ettirme çabasının bir parçası olduğunu ifade etti.
Fan dün de ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile bir araya gelirken, görüşmede Carter'ın, Çin'in Güney Çin Denizi üzerinde toprak sahibi olma faaliyetlerine son vermesi çağrısını yinelediği belirtilmişti.
Pentagon'dan yapılan açıklamaya göre Carter, görüşmede, ABD ve Çin arasında "sürdürülebilir ve kalıcı bir askeri ilişkinin" geliştirilmesine olan bağlılığını vurguladı.
Açıklamada, "Bakan Carter, ABD'nin Güney Çin Denizi'ne dair endişelerini yineleyerek, Çin ve (deniz üzerinde) tüm hak iddia edenlere, burada toprak sahibi olma faaliyetlerini kalıcı şekilde sonlandırma, daha fazla askerileştirmeye son verme ve uluslararası yasalara uygun olarak toprak ihtilaflarının barışçıl çözümü yönünde gayret göstermeleri çağrısında bulundu" ifadesi kullanıldı.
Tayvan, Çin, Brunei, Malezya, Vietnam ve Filipinler, Güney Çin Denizi'ndeki adacıkların hepsi ya da bir bölümünde hak iddia ediyor. Denizin petrol, doğalgaz ve balıkçılık açısından zengin kaynaklara sahip olduğu belirtiliyor.
Çin, Güney Çin Denizi'nin büyük bir bölümü üzerinde hak iddia ederken, toprak iddialarını güçlendirmek için denizde yapay adacıklar oluşturmakla suçlanıyor.
Son Dakika › Güncel › Çinli Üst Düzey General Çanglong Washington'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?