ADINI 'ADNAN MENDERES BARAJI' KOYDU
BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan Aydın'da dünyanın 5'inci Avrupa'nın en yüksek barajı olan Çine Barajı'nın açılışını yaptı. Erdoğan merhum başbakanlardan Adnan Menderes'i, Çine Barajı ile ilgili sozlerini hatırlatarak andı. Barajın adını da Çine Adnan Menderes Barajı olarak koydu. Erdoğan, açılış törenine gelebilmek için kilometrelerce yol yürümek zorunda vatandaşları görünce, ''Bu tablo bana Osmanlı'nın Domaniç'ten çıkışını hatırlattı' dedi. Başbakan Erdoğan, muhalefetin, iktidarın yaptıklarını görmediğini öne sürdü ve ''Bu ülkenin eski halini bilmedikleri için yeninin de kıymletini bilmekten uzaklar. İyi ki farketmiyorlar, zira Anadolu'daki, Trakya'daki şu devasa eserleri, tarihi hizmetleri farketselerdi, mazalla alıp onu da Danıştay'a, Anayasa Mahkemesi'ne götürürlerdi' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'da 136.5 metre gövde yüksekliği ile Avrupa'nın en yüksek barajı olan Çine Barıjı ve Hidro Elektrik Santrali'ni (HES) hizmete açtı. Erdoğan Aydın'dan Denizli, Hatay, İzmir, Konya, Çankırı ve Afyonkarahisar'a video konferansla bağlanarak 5 baraj 2 içme suyu, 3 sulama tesisinin açılışını da yaptı. Bu tesislerin tamamlanmasıyla 58 bin hektar arazi sulu tarıma açıldı. 13 bin 782 hektar alanı sulayan sulama şebekesi yenilendi. Şehirlere yılda 74 milyon metreküp içme ve kullanma suyu sağlanmış oldu. Yatırımlarla yılda 118 milyon kilovat elektrik üretilecek, 9 bin 100 hektar alan taşkından korunacak. 10 tesis 2 milyar 338 milyon 232 bin 202 liraya mal oldu.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tören alanına girmeden önce baraj yakınında bir çam fidanı dikti. Fidanın köküne iki kürek toprak attıktan sonra yanında bulunanlardan da toprak atmalarını isteyen Erdoğan, zayıflığıyla dikkat çeken birine, ''Hayrettin gel sen de toprak at bu kadar zayıflık iyi değil' diyerek takıldı. Neşesiyle dikktat çeken Başbakan Erdoğan, daha önce Çine Barajı'nın açılışını 10.10.2010 tarihinde saat 10.10'da yapacağını belirten Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'na da ''Kandırmak yok neyse o, saat kaç' diye sordu. Eroğlu da ''13.45' yanıtını verdi. Başbakan da gülerek ''Demekki doğrusu bu' dedi. Erdoğan ağaç dikiminden sonra yüksek bir yerden baraja baktı ve Başbakanlık fotomuhabirine dönerek ''Yasin iyi çek' dedi.
Aydın'ın Çine ilçesinden 15 kilometre, jandarma kontrol noktasından da 3 kilometre uzaklıkta bulunan barajın açılış törenine katılmak isteyen vatandaşlar, kontrol noktasından sonra yürümek zorunda kaldı. Bu zorluğa rağmen törene yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Tören alanına ''İyilik yap Çine Barajı'na at, balık bilmezse hak bilir', ''Başbakanımız size olan sevgimize barajlar dayanmaz. Çineliler' yazılı pankartlar asıldı. Başbakan'ı tören alanında küçük efeler çiçek vererek karşıladı. Erdoğan'a AK Parti Aydın İl Başkanlığı tarafından üzerinde baraj ve Başbakan ile merhum Adnan Menderes'in yer aldığı, Eşref Gürpınar imzalı yağlı boya tablo hediye edildi. Törene Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker de katıldı.
OSMANLI'NIN DOMANİÇ'TEN ÇIKIŞI GİBİ
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, törende yaptığı konuşmada, şunları söyledi: ''Çine Barajı'yla birlikte dokuz büyük tesisi hizmete sunuyoruz. Bugün çok heyecanlıyım. Aydın'da bir dizi açılışlar için yaptığımız mitingte söz vermiştik. 10.10 2010 demiştik. Tarih verdik ve bugün o tarihte de Çine Barajı su tutmaya başlıyor. Bu baraj kendi alanında dünyada 5'inci, Avrupa'da birinci bir baraj ve bu Aydın'da. Bir kalemde bir açılış töreniyle beş adet baraj iki içme suyu, üç sulama tesisinin açılışını yapıyoruz. Burada bir şeye değinmeden yapamayacağım. Zira dertliyim. Bu dertliliğimi sizinle paylaşmayacağım da kiminle paylaşacağım. Bazı siyasi liderler 'Başbakan dördüncü kez gitti aynı tesisin açılışını yaptı', '7 defa açılışını yaptı' gibi ifadelerle iftira yapıyorlar. Çine Barajı için kaçıncı defa açılış yaptığımızı söyleyecekler merak ediyorum. Bazı, onların peşine takılanlar sivil toplum kuruluşu liderleri idealize olmuşlar. 'Başbakan 4'üncü, 5'inci, 6'ncı, 7'nci defa gidiyor, devletin kurumlarında çocukları, memurları da oraya toplayarak açılış yapıyor' dedi. Helikopterle gelirken 7- 8 kilometre yolu yürüyerek gelen vatandaşlarımı gördüm. Acaba benim bu vatandaşlarım buraya bu tatil gününde bu 7-8 kilometre yolu yaya yürüyerek neden geliyorlar? Halbuki eğlenebilirlerdi bir yerlerde, gönül eğlendirebilirlerdi. Ama benim aklıma ne geldi biliyor musunuz? Bu tablo bana Osmanlı'nın Domaniç'ten çıkışını hatırlattı. Benim halkım bir sevdanın uğruna bunu yapıyordu. Yıllar yılı hani o bir damla suya hasret kalan topaklar nasıl çatlar da onu beklerse, halkım da onu bekliyordu. Bu taşkınlara son verecek, hayat suyu olacak bu barajları yapmak bize nasip oluyor. Bugün bu açılışla 58 bin hektar sulu tarıma açılıyor. Tüm bu eserlerin tesislerin maliyeti 2 milyar 338 milyon Türk lirası. Yani 2.5 katrilyon. Ülkemize milletimize hayırlı olsun.
'
MENDERES'İ SÖZLERİYLE ANDI
Başbakan Erdoğan, açılış töreninde yaptığı konuşmada merhum başbakanlardan Adnan Menderes'in Çine Çayı için söylediği sözleri anımsatarak, şöyle konuştu: ''Çine Barajı'nın hikayesi, bilmiyorum bilir misiniz, 141 yıl öncesine kadar gidiyor. 1869'da dönemin padişahı Sultan Abdülaziz'e rapor sundular. Çine Nehri'ne bir bent yapılmasını, kanallarla bereketli toprakların sulanacağını, bundan da büyük kazanç elde edileceğini İstanbul'a ilettiler. Ne yazık ki bu arzu o zaman gerçekleşmedi. Bakınız şu satırlara dikkat çekiyorum. 'O Çine Çayı ne zalim bir çaydır altı asırdır bu çay bir türlü kontrol altına alınamazdı. ya Menderes Nehri sabah erken kalkmışsın her şey hazırlanmış, pamuklar toplanacak, ortalık günlük güneşlik bir de bakarsın dağların ardından bir şeyler geliyor, gökte önce bir bulut sonra bir bora, bir dolu, ardından fırtına, şimşekler çakıyor. Gökler inliyor Çine sele dönüşmüş, çağlayanlar gibi akıyor. Menderes taşmış tüm pamuk ovaları sular içinde. Bir ağacın altında büzülürsün, yumruklarını sıkar kafana ha bire vurursun, tırnakları yersin gözlerinden yaşlar akar, yüzüne çarpan sert damlalarla kendine gelirsin. Tevekkel Allah dersin. Başka güvenecek kimin var. Bu acıya değme insan dayanamaz.' Bu satırlar bir Aydınlı'ya bir Türkiye sevdalısına, demokrasi şehidimiz merhum Adnan Menderes'e ait. Menderes, Yassıada'dayken yakınlarına 'hayırlısıyla şuradan bir kurtulayım. Memlekete döneceğim. Oturacağım Çine Çayı kenarına. Söğüt ağaçlarının yüzümde dolaşmasının bana getireceği saadetle yetineceğim. Hiçbir şeye karışmayacağım' demiş. Menderes memleketine dönemedi. Çine Çayı kenarında söğüt dallarının altında huzurla oturamadı ama biz onun da hatırasına sahip çıkıyoruz ve Çine Barajı'nın adını Adnan Menderes Barajı koyuyoruz. Bu büyük hayali, 141 yıllık hayali gerçekleştirdik, Çine suyuna bu güzel gerdanlığı takmak bize nasip oldu. İlk kazma 1995 yılında vurulmuştu. 2003 yılına kadar sadece yol inşaatları tamamlanmıştı. O yıllardaki ödeneklerle devam edilseydi 81 yılda tamamlanacaktı. Gereken ödeneği çıkarttık. 4 Ağustos'ta İkizdere Barajı'nın açılışını yaptık. Orada da Çine Adnan Menderes Barajı'nın açılışını müjdelemiştik, şimdi hem adını koyduk hem açılışını yapıyoruz. Çok heyecanlıyım. Çiftçi, yılda iki hatta üç kez ürün hasadı yapabilecek, toprağına bereket gelecek, alınteri karşılığını misliğiyle bulacak. Baraja 1.6 milyar liralık harcama yaptık. Yılda ortalama 100 milyon lira katkı sağlayacak. 75 milyon liralık taşkın zararlarının da önüne geçecek.'
''İZMİR'DE CHP'Lİ BİR BELEDİYE VAR DEMEDİK'
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, açılışını gerçekleştirdiği tesislerden Gördes Barajı içme suyu isale hattını yapma görevinin İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne ait olduğunu, ancak projesinin bile yapılamadığını belirterek, ''Siyaset hizmet sanatıdır. Ayrım yapmadan doğuyu batıdan, kuzeyi güneyden ayırmadan her bir vatandaşa hizmet üretme, eser üretme sanatıdır. Bizde bu ayrım yok. Açık net otaya koyduk. 81 vilayetin tamamına her bir ilimize ilçemize köyümüze hizmet götürmenin gayreti içinde olduk. İzmir'e 40 kilometrelik Gördes Barajı'ndan isale hattı yapılması gerekiyordu. İzmir Büyükşehir Belediyesi baktık ki projesini bile bitiremiyor. DSİ'ye gerekli talimatı verdik ve 'süratle bitireceksiniz' dedik. 40 kilometre uzunluğundaki iki metre çapındaki borularla içme suyunu İzmir'e getirdik. İzmir'de CHP'li bir belediye var demedik. Orada benim vatandaşım var dedik ve bu hizmeti böyle yaptık. Niye, bizim kitabımızda ayrımcılık yok. Biz bu millete efendi olmaya değil hizmetkar olmaya geldik. Projeyi hızlandırıp devam ettirmeseydik yılan hikayesine dönen Gördes Barajı, 2012 yılında tamamlanacaktı. 2009 yılında tamamladık ve açtık. İzmir proje hazırlama hizmetlerini bile zamanında yetiştiremedi. Bizden öncekilerin yaptığı gibi 'getirin şu oyları, kim ne kadar oy almış' demedik. 'Bizim partimize ne kadar oy çıkmış' diye hareket edenlerden olmadık, olmayacağız' diye konuştu.
''SEÇİM SONRASI TÜRKİYE HARİTASINI FARKLI RENKERE BOYAMADIK'
Başbakan Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Biz hizmeti insan için üretiyoruz. Hiçbir seçim sonrasında biz Türkiye haritasını farklı renklere boyamadık. Bizim partimize oy çıkmayan yerleri kendi kaderlerine terk etmedik. Daha fazla ne yapabiliriz ne eksiğimiz var diye düşündük. Partizanlık bu ülkeye de millete de yakın tarihte çok şey kaybettirdi. Bazı şehirleri oy depoları olarak görenler bununla yetindiler ve ülkeyi kucaklamaktan bir bütün olarak ele almaktan kaçındılar. Biz bu hatanın içinde olmadık ve olmayacağız. Bazı illerimizde belediye başkanlarının yapmadığı, yapamadığı hizmetleri de ele alıyoruz. Siirt, Şırnak Hakkari'ye de hizmet yapıyoruz, yapacağız. Sosyal devlet olmanın kucaklayıcı bir devlet olmanın gereği budur. İzmir'de de eserlerimiz var, Artvin'de de var. Aydın'da da Diyarbakır'da da var.'
''İKTİDARIN HİZMETLERİNİ GÖRSELER DANIŞTAY'A ANAYASA MAHKEMESİ'NE GÖTÜRÜRLER'
Başbakan Erdoğan, muhalefetin iktidarın hizmetlerini görmezden geldiğini öne sürerek, ''Bizi eleştireler bu toplu açılışları görmezden gelenler lütfen önce kendilerine kendi iktidar dönemlerine, kendi belediyelerin performansına baksınlar. Akşamları çarpıtarak hizmetlerimizi küçümseyenler ancak kendilerini küçültüyorlar. Sivas'ın ötesine geçemeyeler Türkiye'nin nasıl dönüştüğünü görmekten kaçıyorlardı. Şimdi Ankara'dan çıkmaya, gezmeye başladılar ama o şehirlerin eski halini bilemediklerini için kıyas yapamıyorlar. Görmeye göz gerek sezmeye öz gerek. Duble yollardan geçiyorlar ama yolların bu Hükümet tarafından inşa edildiğinin farkında değiller. Onları TOKİ'nin toplu konutları karşılıyor, okullardaki derslikleri, yurt binalarını görüyorlar ama hizmetlerin bu hükümet döneminde yapıldığından haberdar değiller. Enerji projeleri, havalimanlarını görüyorlar. Bu ülkenin eski halini bilmedikleri için yeninin de kıymetini bilmekten uzaklar. İyi ki fark etmiyorlar, zira Anadolu'daki, Trakya'daki şu devasa eserleri tarihi hizmetleri fark etselerdi maazallah alır onları da Danıştay'a, Anayasa Mahkemesi'ne götürürlerdi. Barajları, sulama kanallarını alırlar, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi'ne götürürler. Tüm samimiyetimle söylüyorum biz aşkla çalışırken bunları bir iktidar hırsıyla makam ve mevkii hırsıyla yapmıyoruz. Milletimizin yüzü gülsün istiyoruz. Milletimiz ileri ülkelerin kalkınmış ülkelerin standartlarında yaşam şartlarına artık kavuşsun istiyoruz. Biz de partizanlık yok. Biz de haritayı renklere ayırmak, oy verenler ve vermeyenler diye ayırmak yok. Ülkemizin her köşesine hizmet taşımaya devam edeceğiz' diye konuştu.
''141 YILLIK RÜYAYI GERÇEKLEŞTİRDİK'
Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu da törende yaptığı konuşmada, ''141 yıllık rüyayı gerçekleştirdik, sözümüzü tuttuk. Bu muhteşem baraj şu anda 22 bin 300 hektarlık Çine ve Aydın Ovası'nda, Koçarlı, Bağarası, Söke'yi sulayacak' dedi.
BAŞBAKAN AYRILDI
Başbakkan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'ın Çine İlçesi'nde baraj açılışının ardından, törene katılanlara incir dağıttı. Başbakan Erdoğan, kalabalığın arasındaki iki kadını da bariyerlerin arkasından ön tarafa aldırttı, onlara da incir ikram etti. Başbakan Erdoğan, törenden sonra helikopterle İzmir Adnan Menderes Havalimanı'na geldi. Saat 16.35'te 'Ana' uçağı ile İzmir'den ayrıldı. Başbakan Erdoğan'ı havalimanında İzmir Valisi Cahit Kıraç, CHP'li İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İl Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz uğurladı.
- KUTU -
AÇILIŞI YAPILAN TESİSLER
Başbakan Erdoğan, Aydın Çine Barajı tören alanında video konferansla bağlanarak şu dokuz tesisin de açılışını yaptı:
Denizli Gölemezli Sarayköy Sulaması 3. kısım, Hatay Erzin Dörtyol sulaması, İzmir İçmesuyu İsale Hattı, Denizli Tavas Yenidere Barajı, Çankırı Akhasan Barajı, Adana Yumurtalık Ovası Sulaması, Konya İnönü Yayla Barajı ve sulaması, Çankırı İçmesuyu arıtma tesisi, Afyonkarahisar Sinanpaşa Kuruçay Barajı ve sulaması.
Görnütü dökümü:
--------------------------
-Başbakan Erdoğan'ın konuşması (Canlı yayınlandı)
-Törenden görüntüler
-Törene gelenlerden görüntü
-Tablo hediye edilmesinden görüntü
-Genel ve detay görüntü
Haber: Elif DEMİRCİ, Turan GÜLTEKİN-Kamera: Hakan GÜNGÖRDÜ/ ÇİNE (Aydın), (DHA)
(Tür: Yurt)
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Çine Detay Başbakan´Dan Çine´Ye Domaniç Benzetmesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?