Adalet Bakanı Sadullah Ergin, önceki gece, “Bilgi almak için aradı” diyerek, Çiçek ile Cihaner arasındaki telefon görüşmesini doğruladı.
Ergin’in yapıldı dediği görüşmeyle ilgili Başbakan Yardımcısı Çiçek ise, “Her iddiayı cevaplamak mecburiyeti yok. Bir tek cümle dahi bu olayı kabul ettiğime dair hiçbir yerde görülemez. Tutanağı siz de düzenlersiniz; altında imza var mı” demekle yetindi.
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ise Çiçek’i, başsavcıyı “Adalet Bakanı” sıfatıyla aradığını söyleyerek savundu. Arınç, “Bir Adalet Bakanı, Türkiye’nin bütün savcılarıyla her zaman görüşebilir. Önemli olan bu görüşme sırasında yargısal bir göreve müdahale edip etmediğidir. Başsavcı öyle söyledi ve elinde bir tutanak olduğundan da bahsetti. Siz şimdi kendi ifadenizi, altına imza koyduğunuzda, tutanak diye, delil şekline sokabilir misiniz?” dedi.
Ancak başsavcının telefonla arandığı tarihte Adalet Bakanı, Çiçek değil Mehmet Ali Şahin idi. Çiçek, başsavcının da ifadesinde belirttiği gibi o tarihte yine Başbakan Yardımcısı olarak görev yapıyordu.
CEMAAT SORUŞTURMASINDAN YARGI KRİZİNE
Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner, cemaatlere yönelik Kasım 2007'de bir soruşturma başlattı. Başsavcı Cihaner'in iddiasına göre Temmuz 2007'de Adalet Bakanı kendisini bu soruşturmaları sona erdirmesi için tehdit etti.
Mart 2009'a gelindiğinde ise Erzurum'daki özel yetkili savcı Osman Şanal, soruşturmanın kendi alanına girdiği gerekçesiyle Cihaner'den dosyayı istedi. Haziran 2009'da krize Adalet Bakanlığı el koydu. Cihaner hakkında 15 ayrı suçlamadan soruşturma başlatıldı. 26 yıl hapsi istenen Cihaner, savunmasında "Cemaatlere yönelik soruşturması nedeniyle üzerine gelindiğini" öne sürdü.
Ekim 2009'da Çatalarmut'ta bulunan el bombası ve mühimmatların ardından Ergenekon soruşturması Erzincan'a sıçradı. Aralık 2009'da MİT şube müdürü ve iki görevli gözaltına alındı. Ocak sonuna gelindiğinde ise dönemin Erzincan Alay Komutanı olan ve halen Eskişehir Alay Komutanı olan Albay Recep Gençoğlu tutuklandı.
Önceki gün ise cemaate yönelik soruşturmasını Ergenekon örgütünden aldığı emirle yaptığı öne sürülerek Başsavcı Cihaner gözaltına alındı. Olay bu noktadan sonra yargı krizine dönüştü. Dün yani 17 Şubat'ta önce Erzurum özel yetkili savcılar görevden alındı, ardından Yargıtay bu incelemeyi hukuka bulduğunu duyurdu. Hükümetin buna tepkisi gecikmedi ve HSYK'yı yetkisini aşarak yargı darbesi yapmakla suçladı. Aynı saatlerde Ağır ceza mahkemesi, savcının tutukluluğuna yapılan itirazı reddetti. Bugün ise HSYK, Adalet Müsteşarının da katıldığı toplantıda görevden alınan özel yetkili savcıların yerine üç yeni atama yaptı.
Son Dakika › Güncel › Cihaner'in Bu İddiasına Hükümetten İlk Yanıt Bir Yıl Sonra Geldi. - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?