Küçükçekmece Belediyesi Sefaköy Kültür ve Sanat Merkezi'nde yazar ve şair Furkan Çalışkan moderatörlüğünde ikincisi gerçekleştirilen 'Söz Hakkı' isimli söyleşiye yazar Cihan Aktaş konuk oldu.
Hikaye ve romanlarıyla geniş bir okuyucu kitlesine sahip olan yazar Aktaş, söyleşide Furkan Çalışkan'ın sorularını yanıtladı. Yazmanın kendisi için ifade ettiklerine değinen Aktaş, öykü ve romanın televizyon karşısındaki konumunu değerlendirerek, okurlarına tavsiyelerde bulundu. Sanat, edebiyat ve dinin insana her güne yeniden başlama mesajı vermesi gerektiğinin altını çizen ünlü yazar Cihan Aktaş, bunu ifade etmeyen sanatın boş bir gevezelikten başka bir şey olmayacağını dile getirdi. Aktaş, "İnsan nerede olursa olsun, orayı olumlu görebilmek kendi elindedir. Hep farklı bir bakış açısına sahip olunmalı. Yarın yeniden başlamalı. Sanat, edebiyat ve dinin de insana vermek istediği mesaj budur. Örneğin bir tövbe, insanın hayatı her gün yeniden başlamasına teşviktir. Sanat ve edebiyatın da böyle bir işlevi yoksa yalnızca gevezeliktir. Sanat her gün gördüğümüzü başka şekilde görmemizi sağlayacak bir desendir" dedi.
"EMPATİYİ ÖNEMSİYORUM"
İran'da yaşamını sürdüren yazar, son romanı 'Sınıra Yakın'ı oluştururken İstanbul-Tahran arası yolculuklarından faydalandığını ifade ederek, "Okurlara empati yeteneği kazandırma amacı taşıyorum. İstanbul-Tahran arası çok yolculuk yaptım. Hep yanımdaki koltuk boş kalsın isterdim. Çünkü ben düşlüyorum. Sürekli empati yapıyorum. Son romanım Sınıra Yakın'ın fikri buradan kaldı bende. Yol sahneleri, değişen manzaraları izledim. Empati yeteneğimi geliştirdim. İnsanlar başkaları açısından da bakabilmelidir. Bir kişilik tekdüze olamaz. Bunun inancındayım" diye konuştu.
"ÖYKÜ VE ROMAN TÜKENMEZ"
Öykü yazmanın kendisi için şifa olduğunu belirten Aktaş, kendi içindeki fay kırıklarını bu şekilde onarabildiğini dile getirdi. Aktaş, "Yazmak benim için çok önemli. Yazabilmek için mimarlık mesleğini bıraktım. Görsellik, yani TV ve sinema karşısında öykü ve romanın kaybedeceğine inanmıyorum. Roman ve öykünün tükenmeyeceğini biliyorum. Çünkü yazar da bir okur ve yazmakta bir ihtiyaç. Ayrıca son dönemlerde diziler hep romanları konu ediniyor" dedi.
Cihan Aktaş, eleştirilmenin ve eleştirenlerin kendisini pek etkilemediğini ifade ederek, bu konuda tüm gücünü okuyucusundan aldığını söyledi. Aktaş, hayat karşısında güçlü bir bakış açısı kazanmak adına okuyucusuna dünya ve Türk klasikleri okumaları tavsiyesinde bulundu. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Cihan Aktaş'la Yazmaya Dair Samimi Sohbet - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?