SELAMİ KÜÇÜKOĞLU - Köyden kente göçü önlemek, ülke ekonomisine katkı sağlamak ve çiftçinin ürettiği ürünlere pazar oluşturmak amacıyla Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından yürütülen çalışmalar sayesinde çiftçiler daha çok üretim yapmaya başladı.
Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü Abdullah Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ürettiğine pazar bulabilen çiftçilerin kente göç etmek yerine daha çok üretim yapmaya başladığını söyledi.
Çiftçinin ürünlerini değerlendirerek ve tüketiciye kaliteli, sağlıklı uygun fiyatlarla ürünler sunduklarını, devlet desteği sayesinde çiftçiye her türlü desteği verdiklerini anımsatan Kutlu, "En büyük amacımız daha çok üreten, Türkiye ekonomisine katkı sağlayan, tarımda kaliteyi artıran köylümüzün kendi yaşadığı topraklarda kalmasını ve köylerinde hayatlarını sürdürmelerini sağmak. Çünkü bu ülke ekonomisine büyük kazanç getiriyor" dedi.
Kutlu, çiftçinin geçmiş yıllarda alın teriyle ürettiği ürüne pazar bulamadığı için zararına satış yaptığını ve bunun da ülke ekonomisine ciddi manada zarar verdiğini söyledi.
Yaptıkları yatırımlar sayesinde çiftçinin ve besicinin alın terinin heba olmadığını belirten Kutlu, şunları kaydetti:
"1 milyon 100 bin çiftçi ailesinin bir kuruluşu olan kooperatifimiz ister tarımsal, isterse hayvansal üretim olsun başından sonuna kadar çiftçimizin her türlü ihtiyaçlarını karşılıyor. Ziraat Bankası'ndan sonra en büyük tarımsal kredi kuruluşuyuz. Amacımız, çiftçimize eğitim ve teknik hizmet vermektir. Özellikle son 3 yılda çiftçimizin girdi ihtiyaç talebi arttı ve buna bağlı olarak üretimde arttı. Kooperatifimizin sağladığı sayesinde üretimdeki büyüme artacak. Üzerinde alın teri olan ürününü pazarda satamayan çiftçimizin artık bu alın teri heba olmuyor. Karpuzundan domatese, üzümünden kiviye, fındıktan narına kadar ürünü tarladan hale girmeden çiftçimizden alıp tüketiciyi ulaştırmak için çalışıyoruz."
"Amacımız köylerde insanları mutlu etmek"
Kutlu, oluşturulan pazarın ekonomiye canlılık getirdiğini ve köyden kente göçün de önüne geçildiğini ifade etti. Çiftçinin oluşturulan pazarlar sayesinde ürettiği ürünü kolayca satmaya başlayınca bulunduğu kente göç etmeyi tercih etmediğini dile getiren Kutlu, şunları kaydetti:
"En büyük sıkıntılarımızdan birisi çiftçimizin ürünlerini değerlendirememesiydi. Ürünü satarken ucuza satıyordu. Hatta maliyetinin altında satıyordu. Hububat, arpa, mısır gibi bütün ürünlerin alımında kooperatifimiz fiyatlarla ilgili bir denge oluşturuyor. Çiftçimizden alım yaparken fiyatlar artar, gübre satarken fiyatlar aşağı çekilir. Çiftçi hem alırken hem satarken kar eder. Böylece pazar sorunu yaşanmıyor. Üstelik çiftçimiz ürününü daha yüksek fiyatlardan satma imkanı buldu. Verilen destekler çok önemli. Kooperatiflerimiz köylerde ve ilçelerde kurulu. Amacımız köylerde insanları mutlu etmek. Orada üretim yapmalarını, orada geçimlerini sağlamanın ve orada hayatlarını sürdürmelerini devam ettirmenin gayesindeyiz. Depomuzu, binamızı oralara yaptık. Bunlar olunca insanımız artık köyden kente göç etmiyor."
"Fabrikalar istihdam için önemli"
Kutlu, sadece çiftçi ailesine yönelik çalışmalar da değil, aynı zamanda Tarım Kredi Kooperatifleri bünyesinde bulunan fabrikalarda da istihdam alanına yönelik önemli bir ivme yakaladıklarına dikkat çekti.
Son 7 yılda yaklaşık 4 bin 304 personelin istihdamını sağladıklarını hatırlatan Kutlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Çiftçimizin elinden aldığımız ürünleri değerlendirmek yerine dışarıya da satabilirdik ama biz kurduğumuz fabrikalarda, çiftçimizin alın teri olan malını alıp çevreye, insan sağlına duyarlı, kaliteli ürünler üreterek tüketiciyle buluşturuyoruz. Bir taraftan da istihdam sağlıyoruz. 2006'dan sonra 4 bin 304 personel istihdamı yaptık. Yine yapmaya devam ediyoruz. Yine almaya devam ediyoruz. Bu fabrikalarda da sayısız insanlar çalışıyor. Böylece sadece çiftçi değil işsiz olan insanlarımızda iş bulmuş oluyor. Son 5-6 yılda yaptığımız yatırımın değeri 350 milyonun üzerindedir." - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Çiftçinin Alın Teri Emin Ellerde - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?