Chp Kocaeli Milletvekili Hurşit Güneş, TÜİK'in bugün açıkladığı dış ticaret istatistiklerini değerlendirirken, dış ticaret açığının düşmesine olumlu demenin aldatmaca olduğunu, ithalattaki yavaşlamanın asıl nedeninin ihracattaki durgunluğa giriş olduğunu söyledi.
Enonomi Profesörü olan Milletvekili Hurşit Güneş, TUİK'in istatistik açıklamasıyla ilgili olarak, "Bugün TÜİK tarafından dış ticaret açığının geçen yıla göre yüzde 15,4 düştüğü açıklandı. Ancak kimse bunu olumlu bir gelişme sanmasın" diyerek şöyle konuştu:
"Dış ticaret açığının iki yolla kapanması arzu edilir. Gereksiz ithalatın yerli üretimle karşılanması ve ihracatın artması. Oysa her iki gelişme de gözlenmemektedir. İthalattaki düşüşün de iki temel nedeni vardır. Birincisi, metal ve enerji fiyatlarındaki keskin düşüş. İkincisi ve daha dönemlisi, büyüme hızındaki yavaşlama ve ithalat talebinin buna bağlı olarak düşmesi. Son iki yıldır ithalat verilerinde gözle görülür yavaşlamanın temelinde bu gerçek vardır. Fakat ithalattaki yavaşlamanın asıl nedeni ihracattaki durgunluğa giriştir."
'İHRACATAKİ GELİŞMELER İÇ AÇICI DEĞİL'
İhracattaki gelişmelerin iç açıcı olmadığını söyleyen Hurşit Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:
Son iki yıldır Rusya ve Irak'a ihracatımız ciddi boyutlarda olumsuz etkilenmiş, AB ülkelerindeki durağanlık da buna katkı yapmıştır. İhracattaki yavaşlama ithalatın da düşmesine neden olmaktadır. Çünkü Türkiye'deki ihracat ithalata bağımlıdır. Özetle dış ticaretteki daralmayı olumlu bir gelişme olarak sunmak, tam yanıltıcı ve aldatıcı yorumlar olacaktır. Bu iktidar, bir ithalat artışına neden olmadan ihracat hamlesi yapmaktan yoksundur. Oysa ki aranan çıkış yaklaşımı budur. Sonunda devasa dış ticaret açığına buldukları çözüm, büyümenin düşürülmesi olmuştur. Bunun da sonucuna artan işsizlik ve yoksulluk olarak halkımız katlanmaktadır." - Kocaeli
Son Dakika › Güncel › CHP'li Güneş: Dış Ticaret Açığının Düşmesi, İhracattaki Yavaşlamadan Kaynaklandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?