Adana Barosu İnsan Hakları Komisyonu Başkanı ve İl İnsan Hakları Kurulu Üyesi Avukat Mustafa Çinkılıç, cezaevlerinde yaşanan insan hakkı ihlallerinin önüne geçilmesi için başta infaz koruma memurları olmak üzere cezaevlerinde çalışan herkese etkin biçimde insan hakkı eğitimi verilmesi gerektiğini söyledi.
Adana'daki Kürçüler Cezaevi, Pozantı Çocuk Cezaevi, Ceyhan Cezaevi ve son olarak da Karataş Kadın Cezaevi ile ilgili kamuoyuna taciz, şiddet ve baskı gibi iddiaların yansıdığını anımsatan Avukat Mustafa Çinkılıç, "Cezaevi görevlileri, kendilerini devletin bir tarafı sayıyorlar ve kendilerine özel bir misyon biçiyorlar. Onlar aslında orada bulunan kişilerin de can güvenliğini sağlamakla görevli kişiler. Ama kendilerini oradaki kişilere yaptırım uygulamak ve cezasını vermek gibi bir misyon sahibi sanıp, baskıyı arttırıyorlar" dedi.
'ÖĞRETİLSEYDİ BAŞKA OLURDU'
Cezaevlerinde yaşanan insan hakkı ihlallerinin önüne geçilmesi için, başta gardiyanlar olmak üzere cezaevlerinde çalışan herkese etkin biçimde insan hakkı eğitimi verilmesi gerektiğini kaydeden Mustafa Çinkılıç, "İnsan hakları eğitimi de aslında bir insan hakkıdır. İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi kabul edildiğinde 1949'da bir Bakanlar Kurulu kararı yayınlandı. Bu kararla İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin okullarda ders olarak, gazetelerde ve radyolarda neşriyat olarak yayınlanıp, öğretilmesi istendi. Eğer 1949'dan bugüne kadar bu gerçekten yapılsaydı o cezaevlerindeki gardiyan da başka bir gardiyan olurdu, müdür de başka bir müdür olurdu" diye konuştu. - Adana
Son Dakika › Güncel › Cezaevi Çalışanlarına İnsan Hakkı Eğitimi Verilmeli - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?