Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, Kenya'da çeşitli temaslarda bulundu.
Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, Nairobi'de BM Çevre Meclisi'nin ilk Bakanlar Toplantısı'na katıldı. Toplantıda konuşan Güllüce, teknoloji çağının çevreye geri dönüşü olmayan zararlar verdiğini belirtti.
Geleneksel kalkınma modelleri yerine sürdürülebilir ve dengeli kalkınma modelleri uygulamanın zorunluluk haline geldiğini ifade eden Güllüce, çevreye duyarlı yerleşimler ve yeşil binaların inşa edilmesinin, sürdürülebilir kalkınma modellerinin önemli unsurlarından olduğunu vurguladı.
Yeşil binaların su verimliliği sağlayacak şekilde tasarlanmasının önemini anlatan Güllüce, su ve enerjinin sürdürülebilir tüketimi ve üretimine ilişkin yerel yönetimlerin de önemli rol ve sorumlulukları bulunduğunu bildirdi.
Kentsel altyapı yatırımları ve binaların dayanıklılığının artırılmasının, sürdürülebilirliğin sağlanmasında büyük önem kazandığına işaret eden Güllüce, "Bu kapsamda, gerekirse kentlerimizi, yeşil büyüme doğrultusunda tamamen yeniden yapılandırmak durumundayız. Bu sayede, iklim değişikliğiyle mücadelede de küresel olarak ilerleme kaydetmemiz mümkün" ifadelerini kullandı.
Bakan Güllüce, toplantıda, Kenya Cumhuriyeti Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta ile birebir görüştü. Görüşmede, iki ülke arasındaki işbirliğinin artarak devam etmesi temennisinde bulunuldu.
-Yoğun çevre diplomasisi
Güllüce, temasları kapsamında Fas Krallığı Enerji, Madenler, Çevre Bakanı Mne Hakime El Haite, Romanya Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Korodi Attıla ve eski Polonya Cumhuriyeti Çevre Bakanı, İklim Değişikliği Özel Temsilcisi Marcin Korolec ile de görüştü.
Görüşmede, ülkeler arasında çevre ve iklim konularının geliştirilmesi noktasında daha fazla neler yapılabileceği ele alındı. Fikirlerin paylaşıldığı görüşmede, çevre alanlarında daha fazla işbirliği yapılabilmesi için enstrümanların oluşturulması kararlaştırdı.
Güllüce, Avrupa Çevre Ajansı (AÇA) Genel Müdürü Hans Bruynınckx ile yaptığı görüşmede ise Avrupa'da çevrenin durumunu raporlayan AÇA'nın önemli bir görevi yerine getirdiğini belirterek, Türkiye'nin Ajansın faaliyetlerinde daha fazla yer alması gerektiğini kaydetti.
BM Çevre Programı/ Akdeniz Eylem Planı İcra Direktörü Gaetano Leone ile de görüşen Güllüce, İstanbul'da 18. Barselona Sözleşmesi'nin başarıyla yapıldığını ve büro başkanlığının 2 yıllığına Türkiye'ye geçtiğini hatırlatarak, Türkiye'nin Akdeniz'deki kirliliğin önlenmesine ilişkin görevini yerine getirdiğini, bundan sonra da temiz Akdeniz için her şeyi yapmaya hazır olduklarını belirtti.
-Monaco Prensi'nden Barselona Sözleşmesi'ne destek
Güllüce, Kenya'da Monako Cumhuriyeti Prensi II. Albert ile görüştü. Prens II. Albert, Türkiye'nin başkan olduğu Barselona Sözleşmesi'ne destek verdiğini bildirdi.
-Çevre Bakanları İstişare Toplantısı
Nairobi'de Ekonomik İşbirliği Teşkilatınca düzenlenen Çevre Bakanları İstişare Toplantısı'na katılan Güllüce, Ulusal Çevre Politikaları ve Çevre Üzerine Bölgesel İşbirliği konulu toplantıda konuşma yaptı.
Güllüce'nin, Ekonomi İşbirliği 5. Bakanlar Toplantısı'nın bu yıl ekimde İstanbul'un ev sahipliğinde yapılması önerisi, kurul tarafından kabul edildi.
Bakanlık olarak ekonomik kalkınmayı, çevreyle barıştıran bir yol izlediklerini ifade eden Güllüce, Türkiye'nin, çevre alanında sorunlarını çözmesi için kalıcı düzenleme ve çalışmalar gerçekleştirdiklerini vurguladı.
Bu kapsamda Türkiye'nin yerel çevre sorunlarıyla mücadelede büyük ölçüde başarı sağladığını belirten Güllüce, "Türkiye, gerek AB'ye uyum süreci gerekse uluslararası taraf olduğu sözleşmeler ve protokoller çerçevesinde, uluslararası çevre taahhütlerini ve sorumluluklarını yerine getirmektedir" ifadesini kullandı.
Ekonomik İşbirliği Teşkilatının bölgesi ve ötesinde, çevre alanında oynadığı rolün güçlendirilmesi için karşılıklı anlayış ve işbirliğiyle ortak çalışma yapılmasının mümkün olduğunu dile getiren Güllüce, üye ülkelere, "Bölgemiz için oldukça önemli çevre sorunlarıyla mücadele konusunda, sahip olduğumuz tecrübeleri, siz, dost ve kardeş ülkelerle paylaşmaya hazırız" diye seslendi.
-Kenya'ya çevre ve halk sağlığı desteği
Güllüce, Garissa eyaletine 6 hidrolik sıkıştırmalı çöp kamyonu ve 400 çöp konteyneri desteğinde bulunan Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinin "Katı Atıkla Mücadele Projesi" törenine de katıldı.
Türkiye'nin Nairobi Büyükelçiliğinde düzenlenen törende konuşan Güllüce, "Türkiye'nin Kenya'daki tüm faaliyetleri, Kenya halkının yaşam kalitesinin ve refahının sağlanmasına, iyileştirilmesine imkan verecek bir çevrenin oluşturulması ve sürdürülebilir kılınmasına yöneliktir" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Çevre ve Şehircilik Bakanı Güllüce'nin Kenya Temasları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?