Sabah ve ikindi namazından sonra ziyarete açılan kabristana girişte kuyruk oluşuyor.
Peygamber Efendimizin Medine-i Münevvere’ye hicretinden önce Gargat ağaçlarıyla kaplı olan Mescid-i Nebevi yanındaki alan, Efendimiz Medine’ye geldikten sonra temizlenerek kabristan haline getirildi. İlk olarak muhacir sahabelerden Hazreti Osman Bin Maz’un defnedildiği Cennet’ül Baki Kabristanı’nda, on bin civarında Sahabe-i Kiram metfun bulunuyor. Halen Medine’de vefat edenlerin defnedilmeye devam edildiği Cennet’ül Baki Kabristanı’nda Osmanlı dönemine kadar, birçok önemli şahsiyetin türbeleri bulunuyordu. Ancak günümüzde Vahhabi inancı sebebiyle mezar taşlarında isim bile olmayan mezarlıkta 3. Halife Hazreti Osman Zinnureyn de metfun bulunuyor.
Efendimizin zevceleri Hazreti Aişe, Hafsa, Sevde, Zeynep binti Cahş, Ümmü Habibe, Seleme, Cevriye, Zeynep ve Safiye Validelerimizin kabirleri girişte yer alıyor. Kızları Ümmü Gülsüm, Rukiyye, Zeynep ve oğlu İbrahim’in mezarları da kabristanda yerleri biliniyor. Hazreti Abbas, Hazreti Fatıma, Caferi Sadık, Muhammed Bakır, Zeynel Abidin, İmam Hasan, İmam Malik, Nafi, Efendimizin Halaları Safiyye, Atike, Ümmül Benim ve Uhut ile Harra Şehitleri de mezarlıkta bulunuyorlar. Efendimizin sütannesi Halime, Süfyan bin Haris, Saad bin Muaz, Ebu Said El Hudri gibi önemli şahsiyetlerin kabirlerinin yeri de biliniyor.
Sabah ve ikindi namazından sonra ziyarete açılan Cennet’ül Baki Kabristanı’na bütün hacılar ziyarette bulunuyorlar. Suudi görevliler kabristanda hacıların el açıp dua etmelerine de mani oluyorlar.
İRFAN ALTIKARDEŞ
Son Dakika › Güncel › Cennet'ül Baki Kabristanı'na Ziyaretçi Akını - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?