Türkiye'de İmam Hatip okullarının açılmasına öncülük eden Mahmut Celalettin Ökten, vefatının 55. yılında düzenlenen panelle anıldı.
ÖNDER İmam Hatipliler Derneği ve İstanbul İmam Hatip Liseliler Derneği'nin (İSTİMDER) ortaklaşa düzenlediği programa konuşmacı olarak Celalettin Ökten'in oğlu Prof. Dr. Sadettin Ökten'in yanı sıra ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu ve Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz katıldı.
Fatih'te bulunan Ali Emiri Kültür Merkezinde gerçekleşen "Celalettin Ökten'i Anma Programı"nın açılış konuşmasını İSTİMDER Başkanı Av. Habip Bozkurt yaptı. Bozkurt, bazı kesimlerce İmam Hatiplilere yönelik yıllarca 'ölü yıkayıcı' benzetmesi yapıldığını, bu benzetmenin kendilerini yaraladığını ancak aynı zamanda kendileri için azim vesilesi olduğunu kaydetti.
"İmam Hatip modeli İslam dünyası için en iyi model"
ÖNDER Genel Başkanı Halit Bekiroğlu ise panelde yaptığı sunumda Celalettin Ökten'in anlaşılmasını sağlamanın önemine vurgu yaptı. Bekiroğlu, "Hocanın yaptıklarına yeni neler katabiliriz, onu aşabilir miyiz sorusunu sorarak yol almaya gayret etmek lazım." dedi.
Halit Bekiroğlu, İslam dünyasının pek çok coğrafyasında bulunmuş biri olduğunu ifade ederek, "Bugünkü İmam Hatip modeli İslam dünyasındaki en iyi model olarak önümüzde duruyor. İmam Hatip modelinin geliştirilmeye, zenginleştirilmeye ihtiyacı vardır; olabilir ama bu model konjonktürün ötesinde kıymetli ve makul bir modeldir. Bunun farkına varmak lazım." diye konuştu.
"Bir Neslin Öncüsü Celal Hoca" kitabının yazarı Sakarya İl Kültür ve Turizm Müdürü Yrd. Doç. Dr. Hüseyin Yorulmaz da Celalettin Ökten'in İmam Hatipleri yaygınlaştırmak için verdiği mücadeleye ve ilme olan düşkünlüğüne dikkati çektiği konuşmasında, Ökten'i anlamak için onun terekesine girmek gerektiğini söyledi.
Kendisinin hayattayken aldığı notları, tercüme ettiği yazıları, belgeleri ve telif eserleri incelemenin hayati önemi haiz olduğunu ifade eden Yorulmaz, şunları dile getirdi:
"Celal Hoca 'Dersime gelemediğim zaman cenazeme gelin' diyen bir adam. Ardında büyük izler bırakmış, büyük eserler bırakmış bir şahsiyetten söz ediyoruz. İlk İmam Hatip kurs olarak açılıyor, talebe sayısının 20'nin altına düşmesi halinde kapatılacağı şartı koşuluyor. Hal böyle olunca Hoca, etraftaki esnaftan, hamallardan kursa gelmelerini temin etmek için gayret sarf ediyor. Hatta bir kısmına harçlık vererek kayıtlarını yapıp öğrenim görmelerini sağlıyor. 1950'den sonra ise siyasetteki rahatlama ortamını fırsat bilerek kurs olarak hizmet veren İmam Hatipleri 7 yıllık okullara dönüştürmek için dönemin Milli Eğitim Bakanı Tevfik İleri ile defalarca konuşup ikna ediyor. Ardından da Başvekil Adnan Menderes'e arz edip okulların açılması için karar verilmesini sağlıyor. Hoca yapıcıdır, kurucudur bu milletin değerlerine değer katmıştır. Bugün 50 sene sonra hala konuşuluyorsa bundandır."
"Celal Hoca bir medeniyet insanıdır"
Celalettin Ökten'in oğlu, Sabahattin Zaim Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sadettin Ökten, babasının Osmanlı'dan cumhuriyete geçiş döneminde yaşayan bir insan olduğunu hatırlatarak, "Celal Hoca bir medeniyet insanıdır. Bu medeniyetin adı İslam medeniyetinin Osmanlı yorumudur. Celal Hoca bu yorumu libas gibi giymiştir. Prensipleri, imanı, aşkı ve şevki vardır. O bir cumhuriyet aydını değildi ve cumhuriyet aydınlanmasına inanmadı. Osmanlı insanı idi. Modernitenin Rönesans'tan beri ortaya koyduğu seküler eğitime çok ciddi bir itirazdır İmam Hatipler. Celal Hoca bu okulların açılması için çaba sarf ederek sadece itiraz değil aynı zamanda alternatif oluşturmuştur. Bu müthiş bir başlangıçtır." ifadelerini kullandı.
Celal Hoca'nın isteseydi çok parasının olabileceğini ama onun mütevazı bir hayatı, huzuru tercih ettiğini söyleyen Ökten, "Ciddi gayri ciddi bir şey yok hayatında. Hilmiyet vardı üzerinde. İnsanı ezmezdi." dedi.
Son Dakika › Güncel › Celallettin Ökten Vefatının 55. Yılında Anıldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?