Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Kudüs'te bu sabah bir sinagoga düzenlenen saldırıya ilişkin, "Kutsal mekanlara yapılan saldırıyı nereden gelirse gelsin, hangi dine ait olursa olsun kabul etmemiz mümkün değil" dedi.
Çavuşoğlu, Ankara'da bulunan Finlandiyalı mevkidaşı Erkki Tuomioja ile görüşmesinden sonra Dışişleri Bakanlığı'nda ortak basın toplantısı düzenledi.
Türkiye ile Finlandiya arasındaki ilişkilere çok önem verdiklerini ve ilişkilerin 90. yılını değişik etkinliklerle kutlayacaklarını ifade eden Çavuşoğlu, konuk bakanla ikili konuların yanı sıra bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduklarını söyledi. Bakan Çavuşoğlu, gerek Ukrayna'nın doğusu ve Kırım'daki gelişmeler, gerekse Suriye ve Irak'taki gelişmeler ile Ortadoğu barış süreci ve bu kapsamda İsrail- Filistin meselesini değerlendirdiklerini anlattı.
İki ülkenin birçok uluslararası örgütte birlikte çalıştığını hatırlatan Çavuşoğlu, barış için arabuluculuk inisiyatifinin de bu çalışmanın örneklerinden biri olduğunu vurguladı. Bakan Çavuşoğlu, "Finlandiya'nın Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) müzakere süreci ve tam üyeliğine verdiği tam destekten dolayı kendilerine çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.
İki ülke arasında geçen yıl 1,5 milyar dolar olan ticaret hacminin daha iyi noktaya gelmesi konusunda hemfikir olduklarının altını çizen Çavuşoğlu, özellikle yatırımların teşvik edilmesini de desteklediklerini bildirdi.
Konuk Dışişleri Bakanı Tuomioja da Türkiye ile Finlandiya'nın ikili anlamda hiçbir zaman problem yaşamadığını, aksine birçok konuda çok yakın birlikte çalıştıklarını ve barış için arabuluculuk konusunda birlikte görev yaptıklarını söyledi. Erkki Tuomioja, şöyle devam etti:
"Finlandiya'nın Türkiye'nin AB'ye tam üyeliğine ilişkin desteğini ifade etmek istiyorum. Bu yolun çok kolay olmadığını biliyorum. Her iki tarafın da istediği gibi ilerlemiyor ama en azından son derece önemli bazı belgeler kabul edildi. Komisyonun Türkiye ile ilgili yakın dönemde yayımlamış olduğu rapor gayet olumlu ve aynı zamanda Türkiye'nin reformları çok etkileyici biçimde devam ediyor. Herhangi bir gecikme olmadan birçok müzakere başlığının artık kapatılması ve çözülmeyen konuların da masaya oturup tartışılması gerektiğini düşünüyoruz."
Bugünkü görüşmede Ukrayna, "Ortadoğu barış süreci ya da barış sürecinin olmayışı", İran ve diğer bölgesel konuları değerlendirme fırsatı bulduklarını dile getiren Tuomioja, iki ülkenin yaklaşımlarının ortak olduğunu vurguladı.
Kudüs'teki sinagog saldırısı -
Çavuşoğlu, bir gazetecinin Kudüs'te bu sabah dört İsraillinin ölmesine yol açan saldırıyla ilgili sorusuna verdiği yanıtta, kutsal mekanlara yapılan her türlü saldırıyı kınadıklarını ve bu kapsamda İsrail'in en son Mescid-i Aksa'ya yaptığı saldırıyı kınadıklarını hatırlattı.
"Maalesef burada bir sarmal içindeyiz" diye konuşan Çavuşoğlu, İsrail'in olumsuz tutumunun devam ettiğini ancak sinagoga yapılan saldırının da hiçbir mazereti olmadığını belirtti. Mevlüt Çavuşoğlu, "Kutsal mekanlara yapılan saldırıyı nereden gelirse gelsin, hangi dine ait olursa olsun kabul etmemiz mümkün değil" diye konuştu.
Konuk bakan Tuımioja da şiddeti kesinlikle kınadıklarını ifade etti. Dünyanın bu konuda endişe duyduğunu aktaran Tuomioja, "Herhangi bir çözüme ilişkin bir yaklaşım olmaması bu şiddeti tetikliyor. Biz kesinlikle bu şiddeti önlemek için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız. Bu anlamda her şeyden önemlisi gerçek bir barış sürecine geri dönebilmek ve iki devletli bir çözümü mümkün hale getirmektir" dedi.
Rus doğalgazı -
Tuomioja, bir gazetecinin Finlandiya'nın Rus doğalgazına bağımlılığını azaltmak için adım atmayı düşünüp düşünmediklerini sorması üzerine, Rus doğalgazını 40 yıldır satın aldıklarını, fiyatta ya da tedarikte bir sıkıntı çekmediklerini ancak Rusya'nın Finlandiya'ya kaynak sağlayan tek ülke olduğunu dile getirdi.
Alternatif kaynakları da düşündükleri kaydeden Tuomioja, Rusya ile anlaşmayı durdurmak için bir sebep olmadığını ancak alternatif kaynakların bulunması halinde kendilerini daha rahat hissedeceklerini ifade etti. Konuk bakan, Estonya ile bu kapsamda ülkelerinde enerji terminali oluşturmak için bir anlaşma imzaladıkları bilgisini verdi.
"ÖSO'nun zayıflaması Suriye'yi daha da istikrarsızlaştırır" -
Bir yabancı basın mensubunun Suriye'de ılımlı tarafların gittikçe daha fazla kaybettiğini belirterek, "Bu grup senaryodan çekilirse Türkiye IŞİD tarafını mı Esed tarafını mı destekler" şeklindeki sorusuna Çavuşoğlu, şu yanıtı verdi:
"Bugün Suriye'de hem rejim ile hem de IŞİD ile savaşan ana unsur Özgür Suriye Ordusudur. Bugün her iki tarafla mücadele ettiği için maalesef istenilen başarıyı elde edememektedir. Bugün koalisyonun hava saldırılarından dolayı IŞİD'in geri çekildiği yerleri rejim dolduruyor fakat ikisi arasında çok büyük fark yok. İkisi de insanları vahşice öldürüyor ve hiçbir silahı da kullanmaktan çekinmiyor. İkisinin ve terör örgütlerinin ilerlediği yerlerden sivil insanlar kaçıyor. Bugün Halep'teki olası bir ilerleme 2-3 milyon insanın tekrar Türkiye sınırına gelmesi demek. Dolayısıyla ılımlı muhalefetin, koalisyonun da desteklediği Özgür Suriye Ordusu'nun zayıflaması demek bir taraftan durdurulamayan IŞİD ve diğer taraftan da rejimin ilerlemesi demek. Bu da Suriye'yi daha da istikrarsızlaştıracak demektir. Dolayısıyla ikisinin de ilerlemesinin de durdurulması gerekir." - Ankara
Son Dakika › Güncel › Çavuşoğlu-Tuomioja Ortak Basın Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?