Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sonrası süreçteki idam cezası tartışmalarının duygusal bir ortamda gerçekleştiğini, bugün Türkiye'de bu konuyu daha mantıklı bir şekilde tartışabilecek atmosfer bulunduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, Avrupa Konseyi Dönem Başkanı Estonya Dışişleri Bakanı Marina Kaljurand ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland ile görüştü.
Görüşmenin ardından yapılan üçlü basın toplantısında soruları yanıtlayan Çavuşoğlu, Türkiye'de idam cezasının yeniden gündeme gelmesine ilişkin soru üzerine, bu talebin darbe girişiminin ardından Türk halkından geldiğini anımsattı.
O günlerde halkta yoğun bir duygu yükü olduğunu ve darbe girişimi gecesi yaşananların unutulmadığını dile getiren Çavuşoğlu, 241 masum vatandaşın hayatını kaybettiğini 2 bin 200'e yakın kişinin yaralandığını pek çoğunun organlarını kaybettiğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise eğer parlamento idam cezasını kabul ederse kendisinin değerlendireceğini ifade ettiğini anımsatan Çavuşoğlu, bu konunun henüz gündeme gelmediğini ancak halkın taleplerinin gözardı edilmesinin demokrasiyle bağdaşmayacağını kaydetti.
"Bugün Türkiye'de bu konuyu daha mantıklı bir şekilde tartışabilecek atmosfer var." diyen Çavuşoğlu, Türkiye'de idam cezasını destekleyen ya da desteklemeyen pek çok politikacı bulunduğunu da anımsattı.
Bu dönemde AB'den gelen açıklamalara da değinen Bakan Çavuşoğlu, "Türkiye'yi Brüksel'den tehdit etmek ve Brüksel'den gelen sert ve negatif açıklamalar Türk halkının hislerini harekete geçirdi." diye konuştu.
"Asla kabul edilemez"
Jagland da Türkiye'deki soruşturmalarla ilgili süreç konusundaki kaygılarının sorulması üzerine, duygular yoğun olduğu zaman kimin darbe girişiminin arkasında olduğu, kimin olmadığının karışabileceğini kaydetti.
En önemli konunun Türkiye'de yargılama ile ilgili bütün hükümlerin uygulanması ve delillerin göz önünde bulundurulması olduğunu ifade eden Jagland, Türk yetkililerin bu konuları kendileriyle açıklıkla konuştuklarını belirtti.
Türkiye'de yaşanan sürecin böylesi bir acımasız darbe girişiminin yaşanacağı herhangi bir ülkede aynen olabileceğini dile getiren Jagland, "Bir ülkenin tankının kendi halkını, uçaklarının kendi parlamentosunu acımasız şekilde bombalaması ve bunun Avrupa topraklarında olması asla kabul edilemez." dedi.
Estonya Dışişleri Bakanı Kaljurand ise Türk halkının batılı ülkelerin terör örgütünün darbe girişimi sonrasında yeteri kadar tepki göstermediğini düşündüğü belirtilerek bu konudaki değerlendirmesinin sorulması üzerine, Estonya, Avrupa Birliği, NATO ve Avrupa Konseyi'nin Türk halkıyla dayanışmasını dile getirdiğini ve bu girişimi lanetlediğini kaydetti.
Avrupa Konseyi Genel Sekreteri'nin de dile getirdiği gibi, bu darbe girişimini yapanların yargılanması gerektiğini vurgulayan Kaljurand, "Türkiye ile iş birliğinin her düzeyde devam edeceğine ve daha yakın olacağına eminim." diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Çavuşoğlu - İdam Cezası Tartışmaları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?