Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara, Çatalca Kaymakamı Nevzat Taşdan ve bölge milletvekili Tülay Kaynarca'nın yanı sıra siyasi parti ilçe başkanları, sivil toplum kuruluşları başkan ve yöneticileri, daire amirleri ve ilçe protokolünün katıldığı program yaklaşık iki saat sürdü.
Peygamberimiz Hz. Muhammed (SAV)'in en yaygın olarak kabul edilen miladi doğum tarihi olan 20 Nisan'ı içine alan hafta olan Kutlu Doğum Haftası kutlama etkinlikleri Çatalca'da da yapıldı. Çatalca Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen program, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları ve tüm şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşuyla, ardından da İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.
İstiklal Marşımızın okunması sonrasında Çatalca Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencilerinden Kur'an-ı Kerim tilaveti okundu. Okumanın ardından ise her sene değişik bir konunun işlendiği Kutlu Doğum Haftası ile ilgili olarak bir slayt gösterisi yapıldı. Slayt gösterisinin bitmesinin ardından Çatalca ilahi korosu tarafındna birbirinden güzel ilahiler okundu.
Programda Çatalca Müftüsü Veysel Yıldız tarafından da açılış konuşması yapıldı. Müftü Yıldız konuşmasında, Kutlu Doğum Haftasında her sene değişik bir konu işlendiğini belirterek, bu sene Kardeşlik konusunun işlendiğini ve bu konudan yola çıkarak kardeşlik duygularımızı pekiştirmemiz gerektiğini sözlerine ekledi.
Çatalca Müftüsü Veysel Yıldız'ın ardından Çatalca Belediye Başkanı Cem Kara bir konuşma yaptı. Başkan Cem Kara konuşmasında, Peygamber Efendimizin dünyaya geldiğinde yaşanan karmaşadan ve cahiliye döneminden bahis ederek, "saygıdeğer davetliler; Hepimizin malumu olduğu üzere Kutlu Doğum şerefli doğum demektir.
Kutlu Doğum bir devrin kapanıp, yeni bir devrin doğuşu demektir. Hakkın ve adaletin zulmü boğuşudur. İlmin, irfanın, cehaleti ve bağnazlığı boğuşudur. Kutlu doğum, (peygamberlik) risalet zincirinin son halkası olan Hz. Muhammet (SAV)'in dünyayı teşrifidir. Bunun için kutlu doğum deyince heyecanlanıyoruz." Belediye Başkanı Cem Kara konuşmasına şöyle devam etti.
"1410 sene öncesine uzanalım.
Kölelik zihniyetinin hüküm ferman olduğu,
Kadın haklarının ayaklar altına alındığı,
Kız çocuklarının diri diri toprağa verildiği,
Kan davalarının, put perestliğin kol gezdiği bir dönem geliyor aklımıza.
Olumsuzlukların zirveye ulaştığı
Kötülüklerin rekor kırdığı
Zalimlerin ayakta, mazlumların sürünmekte olduğu
Ahlaksızlığın ve ahlaksızların alkışlandığı, güzel ahlak sahiplerinin hor ve hakir görüldüğü bir devir meşgul ediyor zihnimizi. Kurtarıcı bekleyenler, bekleşenler, ümitlenenlerin azınlıkta olduğu, dünyadan ve dünyalıktan başka birşey düşünmeyenlerin, zulümden haz duyanların, işkenceden zevk alanların haksızlıktan neşe duyanların, çoğunlukta olduğu bir asır geliyor gözlerimizin önüne.
İşte böyle bir dönemde olumsuzluklara dur diyecek, kötülüklere son verecek, zulmin yerine adaleti, cehlin yerine ilmi koyacak, hakkı doğruyu haykıracak, kölelikten insanları hürriyete kavuşturacak bir liderin gelmesi bekleniyordu.
Nihayet beklenen lider, gözetlenen rehber dünyayı teşrif ederken takvimler 20 Nisan 571'i gösteriyordu.
Bu geliş farklı bir geliş, bu doğuş farklı bir doğuştu.
İnsanlığı içinde bulunduğu karanlık durumdan kurtarmak, onlara kılavuzluk yaparak yollarını aydınlatmak üzere ışıklar saçan bir kandil olarak seçilmiş ve vazifelen dirilmiş olan Peygamberimizin (SAV) dünyaya teşriflerinin kutlandığı, Kutlu Doğum Haftasına ulaşmanın huzur ve mutluluğunu yaşıyoruz.
Bizler iyiyi kötüden ayırt etmeyi, birbirimizi sevmeyi, paylaşmayı, yardımlaşmayı, ahlakın güzelliklerini, dürüstlüğü, doğruluğu, erdemli bir davranışı, hoşgörünün en mükemmelini, insana saygının en yücesini, şefkat ve merhametin sınır tanımayan boyutunu, adaletin en güzel tatbikatını, kısaca herşeyin en iyisini ve en güzelini O Rahmet Peygamberimizin tebliğ, tavsiye ve uygulamalarından öğrendik. Hayatımızı anlamlı kılan değerlerimizi, dünya ve ahiret dengesini, insan onuruna uyan yaşama sanatını bizlere hep o gösterdi.
O bizi hayat verecek şeylere çağırmıştı. O bize sevgi ve barış dini olan İslamı tebliğ etmişti. Bir cahiliye toplumundan medeni bir millet oluşmanın sınırlarını öğretmişti. İnsanların birbirini göz kırpmadan boğazladığı bir dönemde barış içerisinde yaşamanın yollarını insanlığa sunmuştu. Birbirine düşman olan kabileleri kardeş yapmış, yüreklere çöreklenmiş kin ve nefret tohumlarının yerine sevgi ve hoşgörü tohumları ekmişti.
Saygıdeğer katılımcılar Peygamberimizin doğumunun 1441. yılında Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinde sizlerle birlikte olmaktan kutlu doğumu birlikte kutlamaktan ve idrak etmekten büyük bir mutluluk ve onur duyduğumu belirtmek istiyorum. Bu yıl Kutlu Doğum Haftasının konusu Kardeşlik Ahlakı ve Kardeşlik Hukuku olarak belirlenmiştir. Gün geçtikçe örselenen ve ihmal edilen kardeşlik ahlakı ve hukukunun en önemli insani değerlerden birisi olduğunu bir kez daha bu hafta vesilesi ile hatırlayalım.
Yaşadığımız dünyada üç çeşit kardeşliğimiz vardır. Bunlardan bir tanesi; yaradandan ötürü. Aynı Adem ve Havva'nın çocukları olmaktan ötürü kardeşliğimiz. Aynı havayı soluyoruz, aynı güneşte ısınıyoruz, aynı sudan içiyoruz.
Evrende hepimiz kardeşiz. İkinci bir kardeşliğimiz; İslam Kardeşliğimizdir. Bizler Müslümanlığı inanç olarak seçmişizdir. Bütün İslam Aleminde kardeşlerimiz var. Üçüncüsüde; yaşadığımız toprakta, ülkemizde hepimiz kardeşiz. Çanakkale'de birlikte savaştık, kurtuluş savaşında, Laz'ı, Çerkez'i, Kürd'ü, Türk'ü birlikte bu ülkeyi kurtardık ve kurtulduk. Bu topraklardaki kardeşliğimiz içimizdeki sevgi ile birlikte sonsuza dek sürmeli.
Kutlu Doğum Haftasını bu duygularla kutluyor, hepinize en derin sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum" diyerek, konuşmasını bitirdi. Başkan Cem Kara'nın konuşmasının ardından İlçe Vaizi tarafından Kutlu Doğum Haftası, Kardeşlik teması katılımcılara aktarıldı.
Son Dakika › Güncel › Çatalca'da Kutlu Doğum Haftasi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?