Eski Avrupa'daki krizden öğrenilecek çok şey olduğunu belirten Straw, "Son 10 yılda bankacılıkta büyük değişiklikler yapıldı. 'Gelecekte neler olacak? Türkiye gibi yükselmekte olan ülkeler, Türkiye'nin geleceğini şekillendirecek mi' diye sorulursa, evet, şekillendirecek. Polonya mesela 2004'te üye oldu ve şu an Avrupa Birliği açısından, dış politikalar açısından çok önemli bir rol oynuyor, çok büyük bir ekonomiye de sahip. Diğer ülkeleri dengeliyor. Ukrayna, Rusya konusunda ne yapılacağı tartışılırken Polonya, dengeleyici bir unsur teşkil ediyor" dedi. Türkiye'nin, Avrupa Birliği (AB) bakımından çok önemli bir rol oynadığına değinen Straw, şunları söyledi:
"Türkiye'nin Avrupa'ya ihtiyacı, Avrupa'nın Türkiye'ye ihtiyacı ile eşit. Avrupa Birliği yaşayacak, var olmaya devam edecek. Bununla ilgili olarak finansal krizi takiben Avrupa Birliği ve Eurozone'un çökeceği ile ilgili olarak çok spekülasyon dolaştı. Buna inanmıyorum. Sadece finansal yatırımlar değil, siyasi yatırımlar da avro bölgesinde son derece muazzam. Almanya, bunun çökmesine izin vermeyecektir. Tabii sadece Almanya değil. Tarihi bir paradoks var karşımızda. Almanya, çok çok geçmişte bu anlamda, avro bölgesiyle ilgili olarak son derece farklı ve aksi yaklaşmıştı. Şu anda bunu, avro bölgesini teşvik eden ülkelerden biri. Avro bölgesinin, bu kadar büyük streslere maruz kalmasına rağmen ayakta kalması, varlığını devam ettireceğini gösteriyor."
Akfen Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Akın da Avrupa'nın Türkiye'ye olan ilgisinin devam ettiğini hatta son yıllarda daha da arttığını dile getirdi. Avrupa'dan Türkiye'ye yatırım miktarının eskiye göre azaldığını ve bunun seçimlere endeksli olduğunu söyleyen Akın, Avrupa'nın kalıcı olduğunu söyledi. Türkiye Ligi'nde, Avrupa Ligi'nde bir defa şampiyon olmanın yetmeyeceğini anlatan Akın, "Kalıcı olmak için birkaç defa şampiyon olmak zorundasınız. Devlet borçlanmasında iyi bir noktadayız. Bu bir avantaj... Bu, hiçbir zaman bozulmayacak anlamına gelmemeli. Bizim gibi ülkelerde bu gibi iniş çıkışlar çok mümkündür, çok çabuk olabilir" diye konuştu. Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ise Türkiye'de bankacılık ve finans sektöründe çok olumlu olumlar atıldığını ifade etti. Avrupa'nın büyük bir sıkıntı yaşadığını hatırlatan Binbaşgil, şöyle konuştu:
"Avrupa'da Bankalar Birliği kuruluyor. Bu birliğin üç adımı var. İlk adım, bankalarda tek bir otoritenin bütün denetimi yapması. İkinci adım, tek çözüm mekanizması İleride bankalar sıkıntılı bir duruma düşerse bunlar nasıl kurtarılacak? Bu çok önemli bir konu? Üçüncü konu da mevduat garantisi... Tek bir denetimde çok önemli ilerlemeler kaydedildi. Avrupa Merkez Bankası, bu senenin sonuna doğru Avrupa'nın 130 en büyük bankasının denetimini yapmaya başlayacak. Bu denetim mekanizması çok önemli."
Türkiye enerjide geride kaldı
AMEC CEO'su Samir Brikho ise AMEC hakkında bilgiler verdi. AMEC'in danışmanlık mühendislik, proje yönetim şirketi olduğunu ifade eden Brikho, AMEC olarak 70 milyar dolar tutarında hizmet verdiklerini söyledi. Yardım değil kar amacı güden bir kuruluş olduklarının altını çizen Brikho, "Enerji konusunda ele alınması gereken 3 nokta var. Enerji güvenliği, maddi olarak karşılanabilirliği ve sürdürülebilirliliği. Avrupa'ya baktığımızda gaz, kömür ve nükleer enerji arasında bir denge sağlanmaya çalışıyor. Türkiye aynı yolda ilerlemeye çalışıyor. Türkiye biraz geride kalmış olabilir ama Türkiye nükleer enerjiye henüz adım atmış durumda" diye konuştu.
Türkiye'den 200 sene önce sanayileşmesini bitirmiş bir Avrupa ile Türkiye'yi mukayese etmenin tek taraflı bir düşünme olacağını belirten Gürmen Group Yönetim Kurulu Başkanı Remzi Gür, 'Avrupa ölmedi. Avrupa'nın bugün 6-7 ülkesinin ihracatı 6-7 trilyon dolar. Bizim ihracatımız ise 150 milyar dolar' dedi. Şu an Türkiye'de iş veriminin dünya standartlarının üzerinde olmadığını belirten Gür, "Biz çok çalışarak, üretimimizi verimli hale getirerek beklide devletin katkısıyla Türkiye'deki üretimleri dünyaya sunabilme şansımızı yakalamalıyız Kıblemiz Kabe ama ticari yönümüz Avrupa olduğunu düşünüyorum" dedi.
Oturumun moderatörlüğünü Akfen Holding Yönetim Kurulu Üyesi Pelin Akın'ın üstlendi.
Güçlü sponsor desteği
Başladığı yıldan bu yana ana sponsorluğunu Çelik Motor Filo Kiralama'nın üstlendiği Uludağ Ekonomi Zirvesi' co-sponsorları arasında Avea, İngiltere Büyükelçiliği, Nef, Nurol GYO, Turkcell ve Vodafone bulunuyor. Citibank, Daikin, Doğa Koleji, Franke, Hafele, Samsung, TEB'in oturum sponsoru olduğu Zirve'de TAV Havalimanları destek sponsoru olarak yer aldı. Cnbc-e, CNN Türk, Hürriyet'in medya ortakları arasında yer aldığı Zirve'de, etkinlik sponsorları Denizbank, Finansal Kurumlar Birliği, Garanti Bankası, TeliaSonera, konaklama sponsoru Ağaoğlu, içecek sponsoru Uludağ İçecek, hizmet sponsoru ise Grand Yazıcı Hotels oldu.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Capital ve Ekonomist Dergilerinin Bursa Valiliği İşbirliğiyle Uludağ Grand Yazıcı Otel'de... - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?