Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin, artık kilometrelerce uzak şehirlerde yargılanan kişinin ring aracına gönderilmesine gerek kalmadığını ifade ederek, "İnternet ortamında canlı yayında yargılama yapılacak" dedi.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Öğretmenevi'nde düzenlenen makale paylaşım günleri kapsamında Tokat Cumhuriyet Başsavcısı Özkan Gültekin, "Mağdur Hakları Bakımından Uzlaşma" adlı makalesini sundu. İl Milli Eğitim Müdürü Levent Yazıcı başta olmak üzere eğitimcilerin katıldığı programda Başsavcı Gültekin, sanık hakları kadar mağdurun haklarının da önemine dikkat çekti. Uzlaşma kurumu gelmeden önce fail devletle muhatap iken uzlaşma kurumu gelince uzlaşmaya ve şikayete tabi olan suçlarda faalin artık mağdurla muhatap olmaya çalıştığını ifade eden Başsavcı Gültekin, mağdurun zararını karşılaması veya onu affetmesi durumunda uzlaşma ile davanın sonuçlandığını söyledi. Bu uygulamanın temelinde onarıcı adalet olduğunu vurgulayan Başsavcı Gültekin, "Bu anlayışla toplumsal uzlaşı esas alınmış. Çünkü devlet araya girdiği zaman devlet cezalandırıyor. Devlet mağdurun herhangi bir zararını da karşılamıyor. Dolayısı ile mağdur ile zanlı arasındaki kin, nefret, intikam duygusu artarak devam ediyor. Bunun toplumsal uzlaşıya bir etkisi katkısı olmuyor. O yüzden uzlaşma kurumu getirildi" diye konuştu.
"TOKAT T TİPİ CEZAEVİNE 6 GÖRÜŞME ODASI"
Başsavcı Gültekin, 6411 sayılı Yasa gereği artık kendi eşi ile 3 ayda bir 3 saatten az 24 saatten fazla olmamak üzere Tokat T Tipi Cezaevi'nde 6 görüşme odası ayarladıklarını belirterek, "Bu aile görüşme odalarında eşi ile birlikte kapalı kimsenin içine girmediği mekanda buzdolabından banyosu, duşuna kadar sosyal imkanı olan bir ortamda eşi ve çocukları ile birlikte zaman geçirebilecek. Eskiden eleştirilirdi 'bir insanın alıyorsunuz 30 yıl içeriye eşini de cezalandırıyorsunuz' sonuçta eşi dışarıda. Toplumsal olaylara da sebebiyet veriyordu. Neslinde devamı adına gerekli olan bazı şeyler var. 'Amerika bunu yapıyor' denildi ve insan hakları adına o adımda atıldı" şeklinde konuştu.
İnfaz kurumunun yeni bir sisteme gireceğini belirten Başsavcı Gültekin, artık kilometrelerce uzak şehirlerde yargılanan kişinin ring aracıyla gönderilmesine gerek kalmadığının altını çizerek, "İnternet ortamında canlı yayında yargılama yapılacak. İzmir'de ceza infaza kurumunda görüntülü kamera sistemi var. Gebze Ağrı Ceza Mahkemesi başkanı kürsüye çıkacak. Bizim ceza infaz kurumu aynı anda düğmeye basacak. Orada yüz yüzelik ilkesi gereği sorular soracak. Mahkum cevap verecek. Böylece yaklaşık bin kilometre ring aracı benzin yakmamış olacak. Ayrıca bir mahkumun yanı sıra şoför, infaz koruma memuru ve asker görevlendirilmemiş ve harcırah almamış olacak. 3 bin 500 TL'ye mal olan sistem iki İstanbul sevkinin yapılmaması ile amorti edilmiş olacak" açıklamasında bulundu.
"CMK İÇİN 16 BİN SAVCIYA İHTİYAÇ VAR"
5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun amacına uygun bir şekilde uygulanabilmesi için gerekli olan cumhuriyet savıcısı sayısı 16 bin olduğuna dikkat çeken Başsavcı Gültekin, konuşmasına şöyle devam etti: " Türkiye'de 4 bin 400 savcımız var. Diyeceksiniz ki nasıl yapıyorsunuz? Arkadaşlar 5'de çıkmıyor 7'de çıkıyor. Haftada bir gün mutlaka çalışmaya gidiyorlar. Bu söylediğim rakamlar Prof. Dr. Bahri Öztürk'ün çalışmasının ürünü olan bir rakam. O anlamda CMK'nın tam kurallarına uygulanabilmesi için gereli savcı sayısı 16 bin. Ama eski göre bakıldığında biz bardağın boş değil de dolu tarafını görmeye çalıyoruz. Eskiden cumhuriyet savcısı 2 bin 900'dü şimdi 4 bin 400. 15 yılda epey artmış."
Başsavcı Gültekin'in konuşmasının ardından program soru-cevap şeklinde devam etti. - TOKAT
Son Dakika › Güncel › 'Canlı Yayında Yargılama' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?