İstanbul'un en riskli ikinci ilçesi olarak gösterilen Güngören'de öğrenciler, "Canımı Seviyorum, Harekete Geçiyorum" projesi adı altında deprem hazırlık eğitimleri aldı. Yangın, deprem ve ilk yardım eğitimlerinin verildiği sınıflarda, öğrenciler başarılı bir şekilde tatbikatı gerçekleştirdi.
Güngören Belediyesi; Güngören Kaymakamlığı, İl Sağlık Müdürlüğü, İl AFAD Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ve Mag-Der İşbirliği ile "Canımı Seviyorum, Harekete Geçiyorum" projesi adı altında öğrencilere depreme hazırlık eğitimleri verdi. Öğrencileri deprem konusunda bilgilendirmek için gerçekleştirilen eğitimlerde; 10'uncu sınıf öğrencilerine 'ilkyardım', 11'inci sınıf öğrencilerine 'yangın önleme ve söndürme' ve 12'inci sınıf öğrencilerine ise 'güvenli yaşam ve hafif arama kurtarma' verildi. Alanında uzman öğretmenler tarafından verilen eğitimlerde öğrenciler, sivil savunmanın 3 temel ayağını ilk defa bir arada gördü. Derslerde, deprem esnasında nasıl davranması gerekildiği, acil durumlarda ilk yardımın nasıl yapıldığı, itfaiyenin yangına nasıl müdahale edildiği, hem uygulamalı hem de kısa filmler halinde gösterildi.
"DEPREM OLSA PANİK YAPMAM"
10'unu sınıf öğrencisi Erkan Gündoğdu, "Geçmişten kalan bilgim vardı ama şimdiki bilgilerimle bütünleştirdim daha iyi uygulayabilirim. Ama şunu kimse unutmasın ki yaralı birisine müdahale edilecekse ilk önce kendimizi düşünüp daha sonra yaralıyı düşünmem gerekiyor" diye konuştu.
"Bu tür eğitimlerin diğer okullarda da verilmesi gerekildiğini düşünüyorum" diyen bir öğrenci, deprem olduğunda Yapılması gerekenleri şöyle anlattı: "Deprem olsa panik yapmam. Güçlü bir eşyanın yanına gider ya da masanın altına girer başımı ellerinle korurum. Sınıfta isem sıranın altına girer daha sonrada sıra oluşturarak elimi arkadaşımın sağ omzuna koyarım. Bu şekilde grup halinde daha güvenli bir şekilde dışarıya çıkabilirim."
"JAPONYA'DAKİ GİBİ TÜRKİYE'DE DE TATBİKAT GÜNLERİ OLMALI"
Öğrencilere tatbikat yaptıran İstanbul Mahalle Afet Gönüllüleri Başkanı Hüseyin Karadayı, birçok ülkede afetle ilgili eğitimlerin küçük yaşlarda başladığını Türkiye'de ise yavaş yavaş yaygınlaşmaya çalışıldığını söyledi.
Tatbikatlar ve deprem eğitimleriyle insanların yaşamlarının daha yaşanılabilir hale geleceğini belirten Karadayı, tatbikatta öğrencilerin gayet başarılı olduğunu söyledi. Karadayı, "Önemli olan öğrencilerin istekli bir şekilde bu tatbikatı istemeleri. Buradaki öğrencilerimizin de ne kadar istekli olduklarını uygulamalı olarak gördük" dedi.
Afet konusunun çok geniş bir alana sahip olduğunu dile getiren Karadayı, "Türkiye'de genellikle bu tür bilgileri ehliyet alırken, askere giderken alıyorlar. Bu yüzden okullarımızda ara ara bu tür bilgilerin verilmesi ve tatbikatın yapılması gerekiyor. Japonya'daki gibi tatbikat günlerinin de olması gerektiğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.
İki gün verilecek eğitim sonrasında öğrenciler, öğrendiklerini uygulamalı olarak okul bahçesindeki tatbikatla uygulayacak. - İSTANBUL
Son Dakika › Güncel › Canını Seven Öğrenciler, Harekete Geçti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?