Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu ve Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği'nin işbirliğiyle kurulan "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu"nun tanıtım toplantısı İstanbul'da gerçekleştirildi. Yapacağı bilgilendirme çalışmalarıyla organ bağışını artırmayı amaçlayan Candostu Platformu, Türkiye'de organ bekleyen 22 binin üzerindeki hasta ve 54 bin diyaliz bağımlısı için büyük anlam ifade ediyor.
Ülkemizin gerek istihdam, gerekse iş hacmi açısından en önemli iş kollarından olan tekstil ve hazır giyimde faaliyet gösteren dernekleri temsil eden tek çatı kuruluşu Türkiye Moda ve Hazır Giyim Federasyonu (TMHGF), organ bekleyen binlerce hastayı ilgilendiren önemli bir sosyal sorumluluk projesi başlattı. Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) ile işbirliği protokolü imzalayan TMHGF, Sağlık Bakanlığı'nın desteği ile "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu"nu kurdu. Platform, yürüteceği bilgilendirme çalışmalarıyla organ bağışı oranlarını ve kadavradan organ nakli sayısını artırmayı amaçlıyor.
Candostu Platformu'nun tanıtım toplantısına başta İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet, İstanbul Kültür Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mahmut Paksoy, Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Şube Müdürü Dr. Bahri Kemaloğlu, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erol Demir, İstanbul Sanayi Odası Başkan Vekili Fikret Tanrıverdi ile birlikte çok sayıda öğretim görevlisi ve sektörel derneklerin yöneticileri katıldı. Değerli sanatçılarımız; Haldun Dormen, İzzet Günay, Göksel Kortay ve Yasemin Yalçın'ın da kanaat önderleri olarak yerlerini aldığı toplantı, İstanbul Courtyard Marriott Otel'de Dünya Gazetesi yazarı Dr. Rüştü Bozkurt'un moderasyonu ile gerçekleştirildi.
Bir meseleyi derinliğine konuşarak toplumun zihnine doğru biçimde, doğru kavram içerikli oturtmanın önemine değinen Rüştü Bozkurt, bu nedenle Candostu Platformu'nu çok önemsediğini kaydetti.
"Kurulacak özel timlerle organ bağışı toplumun her kesimine anlatılacak"
Toplantının ilk konuşmasını yapan TMHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, sosyal sorumluluk projesi olarak organ bağışı konusunu ele alırken kamuoyunu bir isim ve disiplin altında bilgilendirme kararı aldıklarını dile getirdi. Öztürk, bu nedenle TONKKD ile "Candostu Organ Bağışına Evet Platformu"nu kurmaya karar verdiklerini belirtti. Federasyon bünyesinde Türkiye genelinde 24 dernek ve 6 binin üzerinde üretici olduğuna dikkat çeken Öztürk, "Kamuoyuna yönelik tanıtımın ardından ikisi Sağlık Bakanlığı'ndan olmak üzere, bir sanayici ve bir öğrenciden oluşan dört kişilik timler oluşturarak sahaya ineceğiz. Birden fazla insanın bulunduğu her noktada, saha çalışması yaparak insanları bilgilendireceğiz. Candostu Platformu'nun organ bekleyen hastalar için çözüm olmasını umut ediyoruz" diye konuştu.
"Böbrek bekleyenlerin yüzde 4,5'i, karaciğer ve kalp bekleyenlerin yüzde 12'si organ bulunamadığı için ölüyor"
Daha sonra kürsüye gelen TONKKD Başkanı Prof. Dr. Uğur Eldegez, Türkiye'de günden güne artan organ nakli bekleyen hasta sayısına dikkat çekerek, böbrek bekleyen hastaların yüzde 4,5'i, karaciğer ve kalp bekleyenlerin ise yüzde 12'sinin hayatını kaybettiğini belirtti. Gelişmiş bir ülkede her yoğun bakım yatak sayısına yılda bir organ bağışı düştüğünü söyleyen Prof. Dr. Eldegez, Türkiye'de 6 bin 900 olan yoğun bakım yatak sayısına karşın yılda bin 292 organ bağışı yapıldığını ifade etti. Bağış yapan bu grup içinden de yüzde 26'ya karşılık gelen 334 donörün ailesinin onay verdiğini söyleyen Prof. Dr. Eldegez, Candostu Platformu'nun yapacağı çalışmalarla aile onayını yüzde 40'lara çıkarmayı hedeflediklerini kaydetti. Canlıdan organ naklinin, kadavradan organ nakline göre Türkiye'de çok yüksek olduğunun altını çizen Prof. Dr. Eldegez, "Canlı iken organların veren insanlarımız neden öldükten sonra organlarını vermiyor. Bunun araştırılması gerekiyor" diye konuştu.
Daha sonra bir özel hastaneye canlı video bağlantısı yapılarak TONKKD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Kamil Yalçın Polat'ın ameliyatını gerçekleştirdiği bir karaciğer ve bir böbrek nakli yapılmış iki hastanın duygu ve düşünceleri konuklara aktarıldı.
"Kendimize 'Çok sevdiğim birinin organlarını bağışlayabilir miyim?' sorusunu sormalıyız"
TONKKD'dan Yard. Doç. Dr. Ata Bozoklar ise "Dünyanın birçok ülkesinde olduğu gibi ülkemizde de kendi organımızı bağışlamak yetmiyor. Öldüğümüzde yakınlarmızın 'Evet' demesi gerekiyor. Kendimize sormamız gereken asıl soru şu; 'Çok sevdiğim birinin organlarını bağışlayabilir miyim?' olmalı. Bu nedenle evin içinde konuşmalı ve yakınlarınızla bu vasiyetimizi mutlaka paylaşmalıyız" dedi.
"Sivil toplum kuruluşlarının desteği çok önemli"
"Sivil toplum örgütlerinin organ bağışı konusuna sahip çıkması çok önemli" diye sözlerine başlayan Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Organ Nakli Şube Müdürü Dr. Bahri Kemaloğlu, "Organ bekleyen Türkiye Organ ve Doku Bilgi Sistemi'nde kayıtlı 22 bin hastanın yaklaşık 19 bini böbrek, 2 bini karaciğer, geri kalanı ise kalp, pankreas, ince bağırsak ve akciğer gibi organları bekliyor. Bu kampanya ile kadavra teminini artırmayı amaçlıyoruz" dedi. Organ bağışının Avrupa ve Amerika'da milyon nüfus başına yüzde 20-25 arasında seyrettiğine dikkat çeken Dr. Kemaloğlu ülkemizde bu oranın yapılan çalışmalara rağmen on yılda milyon nüfus başına yüzde 2'den ancak yüzde 4,7'ye yükseldiğini kaydetti. "Organ bağışı konusunda medyanın önemine de değinen Dr. Kemaloğlu, "Yapılan bazı haberler organ bağışını olumsuz etkiliyor" dedi. Sistemin işleyişi hakkında da bilgi veren Dr. Kemaloğlu, organın uygun hastaya gitmesi için Bakanlıkça her türlü desteği verdiklerini ve bu anlamda sisteme giren hastaların hepsinin ayrım gözetmeksizin eşit şansa sahip olduklarının altını çizdi.
"Hepimiz organ bekleyen hastalar arasına girmeye adayız"
İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü Organ Naklı Bölge Koordinasyon Başkanı Dr. Ali Demirel birgün herkesin sayıları giderek artan organ bağışı bekleyen hastalar arasına katılma olasılığı olduğuna dikkat çekti ve yakın zamanda akciğer nakli olamadığı için hayatını yitiren bir hastanın duygularını dile getirdiği video kaydını paylaştı.
Candostu Platformu'nun organ bağışını artıracağına yürekten inandığını dile getiren TONKKD Genel Sekreteri Prof. Dr. Mahmut Çarin, rengiyle, ismiyle çok güzel olan bu Platforma canı gönülden katıldığını belirterek TMHGF'ye ve emeği geçenlere teşekkür etti.
"Organ vermenin sevap olduğu ilan edilmeli"
Organ bağışı konusunda dinlere büyük iş düştüğünü söyleyen Türkiye Ermeni Patrikhanesi Temsilcisi Şahan Başeryan teolojik olarak bu konunun çözüldüğünü belirterek bunun halka inmesi gerektiğini kaydetti. Dinlerin sadece icazet vermesinin yetmeyeceğini söyleyen Başeryan, "Su ve ekmek vermek gibi organ vermenin de sevap olduğu camilerin mimberlerinden, kiliselerin mihraplarından gür sesle ilan edilmelidir" diye konuştu.
"3 milyon öğrenci ile her eve ulaşılabilir"
İstanbul İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Erol Demir, Türk milletinin gerekirce canının bile verebilecek bir topluluk olduğunu ancak bunun şartlarının iyi anlatılması ve ikna edilmesi gerektiğini söyledi. Kurum olarak üniversiteler hariç 3 milyon öğrenci ve 125 bin öğretmen ile kurum olarak geniş bir camia olduklarına dikkat çeken Demir, "3 milyon öğrenci ile İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü olarak yaklaşık her eve ulaşabilecek güce sahibiz. Böyle bir kampanyada rol almaktan büyük onur duyarız" dedi.
"Okulda, askerde verilecek beş dakikalık eğitim her şeyi değiştirebilir"
Aynı zamanda böbrek nakilli olan Vatan Gazetesi Yazarı Buket Aşçı, nakil olmadan önce, diyalize bağımlı ve suya hasret yaşadığı hastalık döneminden bahsettiği konuşmasında, "En büyük sorun bu işin çaresi başkasında. Ama o çare size verilmiyor" dedi. Okulda, askerde verilecek beş dakikalık eğitimin her şeyi değiştireceğine inandığını belirten Aşçı, aynı zamanda medyanın da doğru bilgi aktarılması konusunda eğitilmesi gerektiğini vurguladı.
"Halkın organ bağışını nasıl ve nereye yapacağı anlatılmalı"
Sanatçı olarak bu kampanyaya yardımcı olabileceklerini belirten Haldun Dormen, konuşmaların çok aydınlatıcı olduğunu ancak halkın organ bağışını nasıl yapacağı, nereye müracaat edeceği konusunda bilgilendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Tekrar kürsüye gelen TMHGF Başkanı Hüseyin Öztürk, emeği geçenlere ve katkı ve katılım sağlayanlara teşekkür ettiği konuşmasında organ bağışını kuracakları timlerle toplumun her kesimine anlatacaklarını ifade etti. Öztürk ayrıca TMHGF üyesi derneklerin bulunduğu tüm şehirlerde bu gibi benzer lansman toplantılarının yapılacağını dile getirdi.
Konuşmaların ardından konuklar İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü'nün kurduğu standa giderek organ bağışında bulundular.
Son Dakika › Güncel › 'Candostu Platformu' Umut Olacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?