Cengiz Çandar'ın avukatı Cumhurbaşkanına hakaret maddesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğuna dair Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvuru yapıldığını hatırlattı. AYM Genel Kurulu'nun bunu değerlendirmeye aldığını ifade eden avukat, yüksek mahkemenin kararının beklenmesini talep etti. Mahkeme de talebi değerlendirmek için duruşmayı erteledi. Basın açıklaması yapan Çandar, daha önce Cumhurbaşkanı danışmanlığı yapan biri olduğunu belirterek, "Ben Cumhurbaşkanına hakaret edebilir miyim?" diye konuştu.
Bakırköy 39. Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya Cengiz Çandar avukatlarıyla birlikte katıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan adına avukatı Seçil Özkazanç geldi. Çandar'n eşi Tuba Çandar, gazeteciler Hasan Cemal ve Ergun Babahan da destek için duruşmada hazır bulundu.
Duruşmanın başında söz alan Çandar'ın avukatı Veysel Ok, iddianame okumadan önce bir talebi olduğunu söyledi. Cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen 299. maddenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle bir başka mahkemenin AYM'ye başvurduğunu hatırlatan Ok, kendilerinin de aynı talepte bulunduklarını belirterek dilekçesini mahkemeye verdi.
Savunmalarını daha sonra yapacaklarını kaydeden Ok, mahkemeden 299. maddenin anayasaya aykırı olduğu gerekçesiyle AYM'ye başvurmasını talep etti. Ok, "Aynı konuda daha önce başvuru yapılmış olması sizin başvuru hakkınızı engellemez. Sizin de başvuruda bulunmanızı talep ediyorum. Aksi görüşte iseniz AYM'nin bugün yapılacak genel kurul görüşmesinin sonucunun beklenmesini talep ediyoruz." dedi.
ERDOĞAN'IN AVUKATI KATILMA TALEBİNDE BULUNDU
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı Seçil Özkazanç ise bekletme talebini kabul etmediklerini belirtti. Şikayetlerinin devam ettiğini ifade eden Özkazanç, davaya katılma talebinde de bulundu.
Mahkeme, Çandar'ın avukatının talebini inceledikten sonra AYM kararının beklenip beklenmemesine karar verileceğini belirtti. Erdoğan'ın katılma talebinin ise sanık savunması alındıktan sonra değerlendirilmesine karar verildi. Duruşma savunmalar alınmadan ertelendi.
Adliye önünde basın açıklaması yapan Çandar, "Bugün yargılanmam başyacaktı fakat bugün AYM bir başka asliye ceza mahkemesinin aynı konudaki duruşmaya ilişkin olarak 299. maddenin anayasaya aykırılık talebini görüşmek üzere toplanacak. Dolayısıyla bugünkü duruşma tarihi ile AYM'nin bu madde konusundaki genel kurulu aynı güne denk geldi. Biz de bunu belirttik. Çünkü AYM şayet 299. maddenin iptali kararını verirse aykırılık kararı verirse 2 bin civarında cumhurbaşkanına hakaret davası ya düşmüş olacak ya da suçun niteliği değişmiş olacak. Bu da doğrudan doğruya davanın seyrini etkileyecek. Hakim de bu durumu göz önüne alarak 31 Mayıs'a erteledi. Dolayısıyla savunma yapmadım." dedi.
'CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET EDEBİLİR MİYİM?'
Bu yaşta ve kariyerden sonra adliye binasının önünde sorulara muhatap olduğunu kaydeden Çandar, "Cumhurbaşkanı'na hakaret edebilir miyim ben? Cumhurbaşkanı danışmanıydım ben. Bir önceki cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile şahsi dostluk ilişkilerim devam ediyor. Cumhurbaşkanlarına karşı nasıl konuşulur nasıl hitap edilir herhalde Türkiye'de bunu en iyi bilecek insanlardan biriyim. 40 yıllık meslek hayatı olan biri olarak yazı yazma tecrübesi, haber yapma tecrübesi bir hayli gelişmiş biri olarak bugüne kadar 7 tane cumhurbaşkanı gördüm. Bir kişiden bile bugüne kadar buna benzer bir iddia gelmedi. Zaten bu başlı başına durumun tuhaflığını anlatıyor." ifadelerini kullandı.
İstanbul 43. Asliye Ceza Mahkemesi, cumhurbaşkanına hakareti düzenleyen TCK'nın 299. maddesinin eşitlik ilkesine aykırı olduğu gerekçesiyle AYM'ye başvurmuştu.
Son Dakika › Güncel › Çandar: Ben Cumhurbaşkanı'na Hakaret Edebilir Miyim? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?