Bursa'nın binlerce yıllık geçmişinden 'en taze' haberlerle her ay okuyucusunun karşısına çıkan Şehrengiz, 36'ıncı sayısında Çanakkale Zaferi'ni kapağına taşıdı.
Pardus Yayıncılık ve Danışmanlık Şirketi'nin yayını, Bursa'nın 'vakanüvis'i Şehrengiz, kent tarihinin derinliklerini araştırdığı makale, araştırma ve haberlerle dolu 36'ıncı sayısına ulaştı…
Her ay oldukça yoğun bir çalışmanın sonucu olarak sizlerle buluşan Şehrengiz bir yandan da kendi tarihini yazıyor. Şehrengiz, Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü tarafından her yıl organize edilen 'Anadolu Basını Özendirme Yarışması'nda 'Türkçe'nin Doğru Kullanımı' dalında ulusal çapta 1'inci oldu.
Derginin bu ayki sayısının kapağına Çanakkale Zaferi çıktı… Konuyu, yakın zamanda yayınlanacak 'Çanakkale 1915' başlıklı kitabın yazarı, Gazeteci Tayfun Çavuşoğlu hazırladı. Bir destana dönüşen Çanakkale'nin 98'inci yılında yakın tarihimize farklı bir bakış açısı getiren yazı hayli ilginç.
Şehrengiz'in diğer konular şöyle:
Yrd. Doç. Dr. Hasan Basri Öcalan, Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim ve Yrd. Doç. Dr. Doğan Yavaş'ın ortak çalışması Bursa Vakfiyeleri'nin ilk kitabıyla ilgili değerlendirmeyi aynı ekipten Yrd. Doç. Dr. Sezai Sevim yaptı. Vakfiye belgeleriyle ne tür bilgi ve yorumlara ulaşılabileceğini öğrenince hayli şaşıracaksınız…
Kitabesindeki ifadeler yüzünden 'Osmanlı'ya hakaret edildiği' öne sürülen ve bulunduğu yerden kaldırılan Şehitler Anıtı hakkındaki tartışmaları ve anıtın altında yatan önemli bir gerçekle ilgili ayrıntıları da Şehrengiz'de bulacaksınız…
Araştırmacı yazar Fevzi Şen'in kaleme aldığı ilk yerli teleskop ustası Hasip Sönmezalp'in hikâyesini ve Araştırmacı Bahtiyar Sipahioğlu'nun incelediği Mehmet Akif Ersoy portresi ile İstiklal Marşı'mızın kabsul ediliş sürecindeki önemli ayrıntıları içeren yazılar da ilgiyle okunacak.
Şehrengiz'in Ocak sayısında Bursalı Şef Ömür Akkor'un '1236 Selçuklu Mutfağı' kitabının kendi alanında dünyanın en iyi yemek kitabı seçildiğini aktarmıştık. O ekibe dahil olan Yrd. Doç. Dr. İbrahim Öztahtalı, kitabın hazırlanış sürecini ve Paris'teki ödül törenini yazdı.
Bursalı Parlamenter Muhittin Baha Pars'ın hiç bilinmeyen öyküsü yine Şehrengiz'de…
Prof. Dr. Ekrem Buğra Ekinci makalesinde padişahların mensup olduğu tarikatları anlattı. Ulucami'nin mükemmel hat yazılarını ise Bilal Çağatay Erentürk kaleme aldı.
Oldukça ilgi çekici bir başka konu ise Fatih Sultan Mehmet ile Bursa'da oturan Ermeni Piskoposu Ovakim'in arasında geçen görüşme. İstanbul'daki Ermeni Ortodoks Patrikhanesi'nin kuruluş öyküsü çok çarpıcı…
Şehrengiz'de bu ay 'Kentin Değerleri' başlığıyla ayrı bir bölüm açıldı. Bu bölümde Örnek Yemek Sanayi, UPESAŞ ve bir zeytinyağı markası XI.XI. Sonsuzluk'un öyküleri var.
Son Dakika › Güncel › Çanakkale'yi Şehrengiz'de Okuyun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?