Çanakkale'de Turizm Zirvesi - Son Dakika
Güncel

Çanakkale'de Turizm Zirvesi

Çanakkale\'de Turizm Zirvesi

Çanakkale Valiliği tarafından "2013 Turizm Zirvesi" düzenlendi.

28.02.2013 16:45

Çanakkale Valiliği tarafından "2013 Turizm Zirvesi" düzenlendi.

Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Merkezi'nde yapılan ve Çanakkale'nin turizm meselesinin ele alındığı zirveye Vali Güngör Azim Tuna, Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr. Sedat Laçiner, ÇTSO Başkanı Bülend Engin, turizm sektörü

temsilcileri ve kentin sivil toplum aktörleri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını İl Kültür ve Turizm Müdürü Şinasi Haznedar yaptı. Haznedar, Çanakkale'nin turizm potansiyelinin her geçen gün geliştiğini söyledi.

Daha sonra söz alan Mee Turkey Dergisi Editörü Sevil Ören, turizmin geliştirilebilmesi yönündeki düşüncelerini aktardı. Uzun yıllardır yurt dışında yaşadığını ve Türkiye'ye dışarıdan bakma imkanı olduğunu söyleyen Ören, "Şunu söyleyebilirim ki, Türkiye'nin turizm atağı, Çanakkale'den ve Gelibolu'dan başlayacak" dedi.

Bosna Hersek Kültür Tanıtma Ataşesi Cengiz Aydın, Üsküp Kültür Tanıtma Ataşesi Muteber Şankazan, Tanıtma Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Alper Özkan ve Çanakkale Avustralya Konsolosu Nicholas Sergi, turizmle ilgili fikirlerini dinleyicilere aktardı.

Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan, alt yapıda sürekli yenilikler ve iyileştirmeler yaparak şehrin çehresini değiştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Gökhan'ın ardından söz alan ÇTSO Başkanı Bülend Engin, "Çanakkale, kongre turizminden hak ettiği payı almalıdır. 2014 yılı 18 Mart'ında bu kongre merkezinin açılışıyla üniversitemizle birlikte Çanakkale'miz

kongre, konferans, kültür ve sanat faaliyetlerine katkı sunacak önemli bir mekan daha kazanmış olacak.

Çanakkaleli hemşerilerimiz, bu tür faaliyetleri en iyi yerlerde izlemeye layıktır" dedi.

2015 yılında dünyaya ev sahipliği yapacaklarını belirten Engin, "Bunu sağlamak için, her Çanakkale kurumu 2015 yılına ve Çanakkale'nin geleceğine bir tuğla koymalıdır. Her şeyi oevletten beklemek yerine Çanakkale ruhu ile çok daha iyi projeler geliştirmek hem görevimiz, hem de bu topraklar için canlarını veren aziz şehitlerimize boynumuzun borcudur. Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası olarak

2015 yılında bütün dünyaya Çanakkale değerlerini boğaza yapılacak su perdesi ile göstereceğiz. Bir tarih yazılan Çanakkale Boğazı'nın akıntılı sularında kurulacak dev su perdesinde misafirlerimiz, halkımız atalarının heyecanına şahit olacak" diye konuştu.

ÇOMÜ Rektörü Prof. Dr Sedat Laçiner ise, Çanakkale'nin ulaşım meselesi olduğunu, bu çözülmeden turizmle ilgili herhangi bir gelişme kaydedilemeyeceğini belirtti. Laçiner, "Baktığımız zaman hava yolunda sadece Ankara'ya uçak var. Ama büyütme çalışmaları yüzünden mart ayı sonunda hava alanı da bir süre rafa kalkmış olacak. Eğer uçuş yok ise bugünün dünyasında turizm de yok. Yani konuşacak bir şey de yok. Demir yolu bağlantısı yok. Bu ciddi bir mesele. Çanakkale savaşları yapılırken burada demir yolunun olmaması çok büyük bir askeri zaaf olmuştur. Eşeklerle, katırlarla cephane taşıyan bir devletin savaş kazanması kolay değil. O günden bugüne mesafe alınamaması üzücü. Sadece stratejik durumuyla bile burası bir demir yolu bağlantısını hak ediyor. Deniz yolu bağlantısının olmaması ise çok garip bir durum. İzmir- İstanbul arasında bir destinasyon ve buranın büyük şehirlere bağlantısı yok. Bir yat limanının bulunmaması, kruvaziyer turizmin gelişmemiş olması çok üzücü. Yani uçak yok, demir yolu yok, deniz bağlantısı yok. Kara yolu açısından baktığımızda ise Türkiye kara yolu konusunda büyük bir aşama kat etti. Ama Çanakkale'ye baktığımızda Çanakkale'nin gerek İstanbul, gerek İzmir, gerekse İzmir istikametinden gelişinde ulaşım problemi var" dedi.

Çanakkale'nin değerlerinin tam olarak yansıtılamadığını da söyleyen Rektör Laçiner, "Troia hala bir köy. Hatta köy bile değil, bir tarlanın ortasında taşların olduğu bir yer. Oraya giden insanlardan biz Troia'yı hayal etmelerini bekliyoruz. Çıkarılan şeyler çok az ve çok da bir şeye benzemiyor. Yani Troia üzerine birkaç kitap okursanız, demek o okuduklarım burada cereyan etmiş, ilginç dersiniz. Zihninizde canlandırmanız lazım. Mevcuduyla anlamak ihtimali yoktur. Böyle bir şey için de hiç kimse gitmez. Çanakkale savaşları ile ilgili şehir merkezinde daha fazla obje olması lazım. Eğer turizmin Çanakkale'ye bir fayda sağlamasını istiyorsak, Çanakkale savaşının izlerini, il merkezine de taşımamız gerekiyor" diye konuştu.

Çanakkale Valisi Güngör Azim Tuna, "Bugün artık bize düşen hep birlikte Çanakkale'yi Kuzey Ege'nin, Batı Marmara'nın en tercih edilen destinasyonu haline getirmektir" dedi.

Çanakkale'nin, içinden boğaz geçen, bozulmamış doğası, 671 kilometrelik temiz kıyıları ve 11 ilçesiyle, keşfedilmeyi ve geliştirilmeyi bekleyen birçok zenginliği barındıran, gurur kaynağı bir il olduğunu vurgulayan Tuna şöyle konuştu:

"Bugün artık bize düşen hep birlikte Çanakkale'yi Kuzey Ege'nin, Batı Marmara'nın en tercih edilen destinasyonu haline getirmektir. İlimiz değişik turizm türleri açısından eşsiz imkanlara sahiptir. Kıyı turizmi, termal turizm, dağ ve doğa turizmi, kırsal ve eko turizm bunlardan bazıları. Bunların yanında kongre, fuar, yat ve kruvaziyer turizmi gibi turizm türlerinde de potansiyele sahip olduğumuz, henüz yeterli çalışma yapamadığımız alanlar bulunmaktadır. Gururla ifade ediyorum ki nüfusumuzla, coğrafi büyüklüğümüzle kıyaslanmayacak bir kültür, tarih, mitolojik ve turistik öneme sahip bir ilimiz var". - ÇANAKKALE

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Çanakkale'de Turizm Zirvesi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement