Çanakkale'de Kurban Bayramı öncesinde 500 ile bin lira arasında değişen fiyatlarla satışa çıkarılan kurbanlıklar el yaktı. Satıcılar, kurbanlık kuzulara talebin az olmasından, vatandaş ise fiyatların yüksekliğinden yakındı.
Çanakkale Belediyesi'nce oluşturulan kurban pazarına, köylerden yüzlerce küçükbaş kurbanlık hayvan getirildi. Büyüklüğüne göre fiyatları 500 liradan başlayan kurbanlıklar bin liraya kadar çıkan fiyatlarıyla el yaktı. Bayram arifesinden bir gün önce kurban pazarını dolaşan vatandaşlar, karşılaştıkları yüksek fiyatlar neticesinde kara kara düşünmeye başladı.
Satıcılar, fiyat soran müşterileri kaçırmamak için ellerinden sıkı sıkı tutarak pazarlığa bile girişti. Ama bu taktik de vatandaşın fikrini değiştirmedi. Vatandaşlar, fiyatları bin liraya ulaşan kurbanlıkları asgari ücretle çalışanların veya emeklilerin kesmesinin mümkün olmadığını belirterek, bütçeye uygun kurbanlık bulabilmek için araştırmalarına devam etti. Bazı satıcılar kurbanlıklarını satabilmek ilginç yöntemler de denedi.
Ali Kuşçu, kuzulardan birine hem adı Fatmagül olan torunundan, hem de Fatmagül'ün Suçu Ne dizisinden esinlenerek, reklam olsun ve satılsın diye Fatmagül adını koyduğunu söyleyip dikkat çekmeye çalıştı.
Ezine İlçesi'ne bağlı Pınarbaşı Köyü'nden kurbanlıklarını satmaya gelen Niyazi Özkan ise, küçük kuzuların fiyatının 500-800 lira arasında değiştiğini, 60 kilo et veren büyük kuzunun ise bin-bin 200 liraya satıldığını söyledi. Vatandaşın küçük kuzulara az da olsa rağbet gösterdiğini, ancak koç gibi büyüklerin elde kalacağını belirten Özkan, "Fiyatlar vatandaşa yüksek geliyor. O yüzden ufak kuzuları tercih ediyorlar. Büyük kuzuların yüzüne bakan yok. Böyle giderse fiyatı bin lira ve üzerinde olan büyük kuzular da artık iki üç kişi tarafından ortak alınabilir hale gelecek. Ben emekliyim ve 900 lira maaş alıyorum. Bin liralık kurbanı ben bile kesemem. Asgari ücretle çalışan bir kişi de bunu kesemez. Hayvan çok ama alıcı yok" diye dert yandı.
BEKLEYECEK HALİM YOK
Kurban pazarındaki satıcıların büyük bölümü satışların azlığından yakınırken, Mahmudiye'den kurban satmaya gelen Birkan Arslan ise herkesi şaşırttı. Arslan, "Ben 35 kuzu getirdim ve 33'ünü sattım. Alan da memnun satan da memnun. Kurban sabahı teslim alacaklar" dedi. Satışların azlığından yakınanlara ise, "600 liralık kuzuya bin lira çekince hepsi geri götürecekler. Değerini isterlerse hepsi satarlar. Ben kuzuları 400-650 lira arasında sattım. Millet gibi bekleyecek halim yok" dedi.
Kurbanlık almak için araştırma yapan Ali Tetik ise fiyatların yüksek olduğundan şikayet ederek, "Bin liralık kurbanı satamazlar, geri götürecekler. Kim alacak. Emekli maaşı 700 lira. Vatandaş nasıl kessin" dedi.
Küçükbaş kurbanlıklar yüksek fiyatlarıyla el yakarken, fiyatları 4-6 bin lira arasında değişen danaların yanına yaklaşan bile olmadı. Büyükbaş kurbanlık satıcıları da gün boyu oturup müşteri bekledi.
Son Dakika › Güncel › Çanakkale'de Kurbanlıklar El Yakıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?