Çanakkale'deki 2 bin 600 yıllık Parion Antik Kenti'nde, sonuncusu bu sezon kazılarında açılan oda mezardan 1'i çocuk toplam 24 kişiye ait iskelet çıktı. Arkeologları bile şaşkına çeviren M.S. 1'nci yüzyıl ile 3'ncü yüzyıl arasında kullanıldığı tespit edilen mezardaki çoklu definin gizemini, gelecek yıl yapılacak antropolojik araştırmalar aydınlatacağı bildirildi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nün izniyle, İçdaş A.Ş resmi sponsorluğunda, Çanakkale'nin Biga İlçesine bağlı Kemer Köyü'ndeki geçmişi 2 bin 600 yıl öncesine dayanan Parion Antik Kenti'nde, 3 Temmuz'da başlayan bu sezon kazıları tamamlandı. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş başkanlığında yürütülen kazılarda, yeni buluntular ortaya çıktı. Bu buluntuların en ilginç olanı ise, 2011 yılında kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan ve bu yıl sonuncusu açılan oda mezardan çıkan iskeletler oldu.
Parion Antik Kenti'nde, Kuzey ve Güney nekropollerin dışında Toprak Kuleler Mevkisi'nde oda mezarlarının bulunduğu alanının olduğuna dikkati çeken
Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Burada 2011 yılında illegal kazılarla bir oda mezar açığa çıkmıştı. Aynı yıl başladığımız kazılarla 2017 yılına geldiğimizde, yan yana sıralanmış 2 bin yılık, 6 oda mezarla karşılaştık. Bunların mimarisi birbirine benziyor. Ama özellikle bu sene açtığımız OM-5 adını verdiğimiz oda mezar, gömü tipi açısından çok ilginç bir yapı göstermekte. Diğer 5 mezarla aynı mimari özelliği göstermesine karşın, içerisindeki gömü tipi açısından farklı bir mezar. Bunun içerisinde üst üste gömülmüş 23 birey ve 1 de çocuk tespit ettik dedi.
ÖZEL STATÜDEKİ KİŞİLERİN GÖMÜLÜ OLDUĞU SANILIYOR
Cesetlerin bulunduğu çoklu mezara M.S. 1'nci yüzyılla, 3'ncü yüzyılda gömü yapıldığını tahmin ettiklerini belirten Kazı Başkanı Prof. Dr. Keleş, Bu da bize o yıllarda Parion'da demografik yapıda önemli bir artış olduğun göstermekte. İskeletlerden 15'nin kafatasları mezarın bir tarafına toplanmış, 7'si ise kuzey-doğu doğrultusunda gömülmüş. Doğu-batı doğrultusunda gömülmüş 1 çocuk iskeleti de tespit ettik. Yan yana 6 oda mezarın bulunması bu bölgede özel statüde insanların gömülü olduğunu gösteriyor diye konuştu.
MEZARDA HEDİYE OLARAK KONULAN EŞLARDA BULUNDU
Çoklu defin yapıldığı oda mezarda, ölülerin yanına hediye olarak konulan bazı eserlerde ele geçirdiklerini söyleyen Prof. Dr. Keleş, Mezarda 1 sikke, 1'i cam olmak üzere 3 gözyaşı şişesi, 1 tabak, 1 amfora, 1 de testi gibi antik eserler bulduk. Ayrıca bir de antik dönemde gençlerin vücutlarındaki yağları temizleme aracı olan strigilis bulduk. Bunlar kazı evinde gelecek sezon detaylı şekilde incelenecek dedi.
Çoklu gömünün yapıldığı oda mezarda insan iskeletlerine kazı sezonunun son günlerinde ulaşılması nedeniyle çalışmaların henüz tamamlanamadığını belirten Prof. Dr. Vedat Keleş, İskeletlerin olduğu oda mezarı zarar görmemeleri için yeninden kapattık. Önümüzdeki sezon bir antropolog eşliğinde iskeletler kaldırılacak. Elde edilecek olan antropolojik veriler en kısa sürede bilim dünyasına sunulacak. Şimdilik mezarı arazi restoratörlemiz eşliğinde uygun bir şekilde koruma altına aldık. Daha sonra da üzerine bir koruyucu kafes yapacağız. Bu bölge aynı zamanda güvenlik kamerasıyla da illegal kazılara karşı korunuyor diye konuştu.
Son Dakika › Güncel › Çanakkale 2 Bin Yıllık Oda Mezarı Kazdıkça Ceset Çıktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?