Bitlis'in Mutki İlçesi'ne bağlı Kavakbaşı Beldesi'nde kadınlar, bölgede yüzyıllardır süren çamurdan çömlek yapımı geleneğini yaşatmaya devam ediyor.
Çamurdan vazo, çaydanlık, testi, kül tablası, çanak, çömlek ve değişik süs eşyası gibi ürünler yapan kadınlar, aile bütçelerine de katkı sağlıyor. Kavakbaşı Belde Belediye Başkanı AK Partili Veysi Oğuz, yıllardan beri süre gelen çamur sanatını beldede kadınların eliyle yaşattıklarını söyledi. Bir zamanlar bölgenin toprak kap ihtiyacının Kavakbaşı Beldesi'nden karşılandığını anlatan Oğuz, şöyle konuştu:
"Kavakbaşı çok kadim, eski bir yerleşim yeridir. Eskiden bölgenin toprak kap ihtiyacı, beldemizden karşılanıyordu. Erzurum'a kadar çanak çömlek gönderiliyordu. Her ne kadar Türkiye'de Avanos çanak, çömleğiyle ön plana çıkmış olsa dahi, bölgemizde de çanak çömlek önemli bir yere sahip. Eskiden evlerde toprak kaplar kullanılırdı. Bunların üretim merkezi Kavakbaşı beldesiydi. Eskiden bu işin pazarlamasını yapan kervanlar gelip, buradan değiş, tokuş usulüyle kapları alıp, başka yerlere götürüp pazarlamasını yapıyormuş. Biz şimdi yıllardan gelen bu geleneği yaşatıyoruz."
Çömlek ustası Cemil Orman ise belde kadınlarının çamuru sanata dönüştürmek için eğitim verdiğini belirtti. Çamur sanatının 4 bin yıllık bir geçmişe sahip olduğunu dile getiren Orman, "Bu çanak çömlek sanatının geçmişi Hititler'e dayanıyor. Kadın ağırlıklı çalışıyor. Bu meslek eski bir meslek. Atölyede 20 kadın çalışıyor. Ürettiğimiz sanat eşyalarını bölge illere pazarlıyoruz" dedi. - Bitlis
Son Dakika › Güncel › Çamuru Sanata Dönüştürüyorlar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?