Mersin'de düzenlenen 1'nci Mersin Kültür Festivali'nin açılışına katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan keyifli bir gün yaşadı. Çağlayan festivalde davulculara bol bol bahşiş dağıtıp yerel tatları tadarken, yöre derneklerinin getirdiği folklor ekipleri ile de bol bol halay çekti.
Mersin Bürokrat ve İşadamları Derneği (MEBİDER) tarafında düzenlenen 1'nci Mersin Kültür Festivali, kortej yürüyüşü ile başladı. Yürüyüşe katılan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, Ak Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Çiğdem Münevver Ökten, Nebi Bozkurt ile çok sayıda davetli yol boyunca toplanan vatandaşlarla balkon ve pencerelerden izleyenleri selamladılar.
Festival alanında önce halk oyunları ekipleri ile Akdeniz Roman Dernekleri Federasyonu ve motosiklet kulübü gösteri yaptı. Daha sonra konuşan Yürütme Kurulu Başkanı Kemal Kaçmaz da bu festivalle farklı kültürlerin uyum içinde birlikte yaşadıklarının dünyaya gösterileceğini belirterek, "Bu festivalde farklı yörelerden gelerek ilimize yerleşen hemşehrilerimiz farklı yapıda ve inançta olmalarına rağmen bir hoşgörü ve sevgi dolu bir Mersin kültürü oluşturdular. Bu festivalle birlikte bu kardeşliğimizi ve Mersin kültürünü, hoşgörüsünü tüm ulusumuza, Türkiye'ye ve dünyaya duyurmuş olacağız" dedi.
Ardından söz alan Vali Hasan Basri Güzeloğlu da, Mersin'in her kesimin barış içinde yaşadığı örnek bir il olduğunu söyledi.
Daha sonra kürsüye gelen Bakan Çağlayan, Mersin'in adeta bir Türkiye mozaiği olduğunu belirterek şunları söyledi:
"İnsanları asla etnik kökenlerine, asla inanç kökenlerine göre ayırmayacağız' dedik. 'Bu ülkede, bu ilde ister Kürt olsun, Laz olsun, Arap olsun, Çerkez olsun, Roman olsun, Yörük olsun, Türkmen olsun, ister Alevi olsun, ister Sünni olsun, ister Hıristiyan olsun. Her nereye mensup olursa olsun yeter ki bu ülkenin birlik ve beraberliğinden, bölünmez bütünlüğünden, devletinin, bayrağının ve milletinin tekliğinden yana olan herkesin başımızın üstünde yeri var' demiştik. İşte Türkiye böylesine bir ülke, Allah bu birlik ve beraberliğimizi, kardeşliğimizi bozmasın. Türkiye'de artık hiç kimsenin olduğu gibi görünmekten çekiniyor. Artık herkesin kimliklerini, inançlarını, mezheplerini gizlemek zorunda kalmadığı bir ülke oldu Türkiye. Artık Türkiye'de kimliğe dayanan, vatandaşlarının kökeniyle, inancıyla, dünya görüşüyle uğraşan bir devlet yok."
Konuşmasında Demokratikleşme Paketi'ne değinen Bakan Çağlayan, "Türkiye, 2023 hedeflerine ulaşmak için ekonomi alanında önemli gelişmeler kaydediyor. Türkiye, bireysel hak ve özgürlüklerde ve temel demokratik haklarda en üst seviyeye gelecektir" dedi.
Çağlayan'a konuşmasının ardından günün anısına, 2020 yılında düzenlenecek 14'ncü Uluslararası Narenciye Kongresi'nin Mersin'de yapılmasına verdiği katkıdan dolayı teşekkür plaketleri verildi. Daha sonra ise festivalin açılış kurdelesi kesildi. Alandaki alkışı yetersiz bulan Çağlayan, meydandaki davulcuları platformun önüne çağırarak çalmasını istedi. Davulcuların çalmaya başlamanın ardından alanda toplananlara seslenen Çağlayan, 'Şimdi hazır mıyız, geldik mi kendimize? Tüm milletvekillerimiz, sivil toplum kuruluşu temsilcilerimiz, sayın valimiz adına hepinizi selamlıyorum. Bu festivalin birlik, beraberliğe, kardeşliğe, Mersinimize, ülkemize daha fazla katkı vermesini cenabı Allah'tan niyaz ediyorum. Hayırlı olsun' dedikten sonra Vali Güzeloğlu, Ak Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Çiğdem Münevver Ökten, Nebi Bozkurt, CHP Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer ve diğer sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte kurdeleyi kesti. Ardından da Çağlayan, Vali Güzeloğlu, Ak Parti Mersin Milletvekilleri Ahmet Tevfik Uzun, Çiğdem Münevver Ökten, Nebi Bozkurt, CHP Milletvekilleri Aytuğ Atıcı, Vahap Seçer ve diğer sivil toplum örgütü temsilcileri ile birlikte ellerini tutup kaldırarak birlik mesajı verdi.
DAVULCULARA 100'ER TL BAHŞİŞ
Çağlayan açılışın ardından platformun önüne çağırdığı davulculara da bahşiş verdi. 4 davulcuya kişi başı 100 TL bahşiş veren Çağlayan, beraberindekilerle birlikte daha sonra alanda kurulu bulunan stantları tek tek gezerek sohbet etti, yerel yemeklerin, tatlıların tatlarına bakmayı da ihmal etmedi. Çağlayan zaman zaman da yöre derneklerinin getirdiği folklor ekipleri ile de halay çekerek keyifli bir gün geçirdi. Festival 6 Ekim pazar günü sona erecek. - Mersin
Son Dakika › Güncel › Çağlayan, Bahşiş Dağıttı, Halay Çekti Yerel Tatlara Baktı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?