Türk Edebiyatının büyük kalemi Yaşar Kemal son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze törenine 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Meclis Başkanı Cemil Çiçek, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın da aralarında bulunduğu binlerce kişi katıldı. Cenaze töreninde insan seli yaşandı.
DİKKAT ÇEKEN KARE
Cenaze namazında HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu ve eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün yan yana saf tutması dikkat çekti.
ÇAPA'DAN DOKTORLARI UĞURLADI
İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi'nde 92 yaşında hayatını kaybeden Yaşar Kemal'in cenazesi, eşi Ayşe Semiha Baban ve yakınları tarafından hastane morgundan alındı.
Yaşar Kemal'i, İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Mehmet Akif Karan ve hastalığı boyunca kendisiyle ilgilenen doktorları uğurladı. Cenazenin hastaneden alınması sırasında doktorların da oldukça üzgün oldukları görüldü.
Cenazeyi alan Kemal'in yakınları doktorlara teşekkür ederek hastaneden ayrıldı.
Cenaze daha sonra Teşvikiye Camii'ne getirildi. Cami girişinde taziyeleri kabul eden Ayşe Semiha Baban, "Hepimizin başı sağ olsun. Hepimizin kaybı" dedi.
CENAZE TÖRENİNDE İNSAN SELİ
Efsanevi yazar Yaşar Kemal'i son yolculuğunda yalnız bırakmak istemeyenler Teşvikiye Camii'ne akın etti. Cenaze töreninde insan seli yaşandı. Sanatçılar, siyasiler, yazarlar ve ünlü isimler törendeki yerini aldı.
TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİ, CENAZEYE ÇELENK GÖNDERDİ
Türk Silahlı Kuvvetleri de Büyük Usta'nın cenaze törenine çelenk gönderdi.
ABDULLAH GÜL: BABAMIN ARKADAŞIYDI
11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Yaşar Kemal'in kendi babasıyla arkadaş olduğunu açıklayıp şu anısını anlattı: "Yaşar Kemal babamın arkadaşıydı. Kayseri'de birlikte çalışmışlar. Geçen Kurban Bayramı'nda konuşmuşlar ve babama 'çoluk çocuk' nasıl diye sormuş. Bu denli geleneklere bağlı bir insandı."
"SAKIP SABANCI, 'KOCA YAŞAR' DERDİ ONA"
Sabancı Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, son yolculuğuna uğurlanan Yaşar Kemal'e ilişkin yaptığı kısa açıklamada " Sakıp Sabancı, 'Koca Yaşar' derdi ona. Büyük bir coşku ile anardı. Toprakları bol olsun ikisinin de. Bizler de, Adana'da büyüyen çocuklar için ayrı bir yeri var Yaşar Kemal'in. Hepimiz İnce Memed okuyarak büyüdük. Farklılıkların barış içinde yaşaması için verdiği çaba, eserleri kadar büyük bence. Bir barış elçisini, bir büyük insanı uğurluyoruz bugün. Bir büyük kıymeti kaybettik bugün" dedi.
KÜRTÇE VE TÜRKÇE DUALAR
Yaşar Kemal'in Teşvikiye Camii'ndeki tabutunun başında bazı vatandaşlar Türkçe ve Kürtçe dua ederken bazıları ise Kur'an-ı Kerim okudu.
KÖYÜNDEN TOPRAK GETİRDİLER
Yaşar Kemal'in, 1923 yılında dünyaya geldiği zaman Adana'nın, şimdi Osmaniye'nin ilçesi olan Kadirli'nin Gökçedam köyünün sakinleri de hemşerilerini kaybetmenin acısını yaşıyor.
Yaşar Kemal için Gökçedam Köyü Camii'nde sela verildi. Bugün Teşvikiye Camii'nde cenaze namazı kılınırken, hemşerileri de aynı anda onun için saf tutup gıyabi cenaze namazı kıldı.
Yaşar Kemal Çukurova Kültür Derneği Başkanı Mehmet Özer, Yaşar Kemal'in köylerinde defnedilmesini istediklerini, ancak vasiyetinin olduğunu öğrendiklerini belirterek, şunları söyledi: "Yaşar Kemal bu topraklara gelemedi. Biz de kendisinin doğup büyüdüğü bahçeden aldığımız toprakla yola çıktık. Bu toprağı mezarına serpeceğiz. Bu topraklarla beraber Yaşar Kemal'in mezarında çayır çimen yeşerecek, kendisi yeşerecek, ruhu şad olacak."
## 206758##CENAZE SONRASI ANMA TÖRENİ
Cenaze töreninden sonra, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda, yakınları ve sevenlerinin gözünden Yaşar Kemal'in anılacağı bir tören düzenlendi. 15.30'da başlayan törende, açılış konuşmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu. Yaşar Kemal belgeselinin gösteriminden sonra yazarın eserlerinden okumalar yapıldı.
DÜNYA BASINI BÖYLE DUYURDU
AP (ABD): "İlk romanı İnce Memed ile tanınan Yaşar Kemal, aynı zamanda ilk yıllarında kalemini Marksizmi desteklemek ve kendisinin de parçası olduğu Kürtler dahil Türkiye'deki azınlıkların haklarını savunmak için kullandı."
New York Times (ABD): "Kürt haklarının açık sözlü savunucusu ve ülkesinin liderlerinin keskin muhalifi olarak Yaşar Kemal sık sık yasalarla sorun yaşıyordu."
BBC (İngiltere): "Yaşar Kemal Türkiye'nin ilk Nobel Edebiyat Ödülü adayıydı. Çalışmaları sayısız dile çevrildi."
Guardian (İngiltere): "Yaşar Kemal mazlumların yaşamlarına eğilen ve çalışmaları 40 dile çevrilen Türkiye'nin en büyük yazarlarından biriydi."
Son Dakika › Güncel › Büyük Usta Yaşar Kemal, Binlerce Kişinin Eşliğinde Son Yolculuğuna Uğurlandı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (22)