Bursa'nın kültürel değerlerini öne çıkaran Bursa Araştırmaları Merkezi, Ankara Üniversitesi Türk Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Halkbilimi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözaydın'ı ağırladı.
Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 kurulan Bursa Araştırmaları Merkezi, 'Somut olmayan kültürel miras' projesi çerçevesinde köylerde araştırma çalışmalarına devam ediyor. Bugüne kadar 300'ün üzerinde eseri kent belleğine kazandıran Bursa Araştırmaları Merkezi, "Kırsalda Hayat ' başlıklı seminerde, Ankara Üniversitesi Türk Dil Tarih Coğrafya Fakültesi Halkbilimi Bölümü Kurucu Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözaydın'ı konuk etti. Seminer öncesi Kültür ve Turizm Daire Başkanı Aziz Elbas'ı ziyaret eden Prof. Dr. Nevzat Gözaydın, yürütülen projeler hakkında bilgilaldı. Gözaydın, daha sonra Bursa Araştırmaları Merkezi personeli ve gönüllü ekibiyle birlikte saha çalışmalarının sürdüğü Gemlik'in Umurbey Mahallesi'nde incelemelerde bulundu. Somut olmayan kültürel miras çalışmalarında Bursa'nın Türkiye'de ilk sırada yer aldığını ve üniversitelere de örnek olduğunu belirten Prof. Dr. Gözaydın, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe'ye bu konuda gösterdiği hassasiyetten dolayı teşekkür etti.
Büyükşehir Belediyesi Şehir Kütüphanesi Üftade Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen seminerde konuşan Prof. Dr. Nevzat Gözaydın, Bursa Büyükşehir Belediyesi'nin kırsal alanlarla ilgili yaptığı çalışmalara dikkat çekerek, "Böylesine mükemmel bir çalışmayı 5 yılda bitirip yayımlayan başka bir ekip görmedim. Birçok oyunu, geleneği, türküyü burada gördük. Somut olmayan kültür mirası dediğimiz zaman, doğumdan ölüme kadar hayatın bütün aşamalarında karşımıza çıkan gelenekleri anlıyoruz. Bu gelenekleri neyle anlatıyoruz? Dille anlatıyoruz. Dil olmayınca bu geleneklerin anlatılması mümkün değil. Çocukları avuç dolusu para vererek kolejlere, kreşlere İngilizce öğrenmeye gönderiyorlar. Aslında bizim Türkçemiz kelime açısından çok daha zengin bir dil" ifadelerini kullandı.
Modern hayatın folkloru öldürmediğinin altını çizen Gözaydın, "Tablet, cep telefonu ya da oyun konsolları bizim folklorumuzu öldürmüyor. Bunlar da günümüzün folklorik değerleridir. Halk kültürü olarak kayıtlara geçecektir. Biz bunları da kayıt altına alıyoruz" dedi. - BURSA
Son Dakika › Güncel › Bursa Kültür Zengini - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?