Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB), Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) düzenlediği "Türkiye- İran Ticaret ve İşbirliği Konferansı"na katılan İran'ın İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadı, iki ülkenin amacının ise 30 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirterek, "Ambargo döneminde Türkiye bizim yanımızda durdu, bu iyiliği hiç bir zaman unutmadık ve unutmayacağızö dedi.
Bursa 'da OİB ve TAYSAD iş birliğinde gerçekleştirilen "Türkiye-İran Ticaret ve İşbirliği Konferansı" Uludağ İhracatçılar Birliği konferans salonunda başladı. Program öncesi gazetecilere yaptığı açıklamada Türkiye ile İran arasındaki ticaret hacminin 10 milyar dolar olduğunu söyleyen İran İstanbul Başkonsolosluğu Ticaret Müsteşarı Mahmoud Ahmadı, iki ülkenin amacının ise ticari hacmi 30 milyar dolara ulaşmak olduğunu belirtti. Daha önce bu rakamın 21 milyar dolarları gördüğünü kaydeden Ahmadı "Ambargo döneminde Türkiye bizim yanımızda durdu, bu iyiliği hiç bir zaman unutmadık ve unutmayacağız. Bu ticari hacmi arttırmak için çok yüksek potansiyeller mevcut. Bursa'da tekstil ve otomotiv sektörü ön planda. Doğalgaz, petrol ve enersi sektörü de ticaret hacmimizde önemli bir yer alıyor. Umarız özel sektörler birbirleriyle daha fazla işbirliği yaparlar." dedi.
Bölgesel sorunların hedeflerini etkilemediğini vurgulayan Ahmadı, ticari konuları her zaman siyasi konulardan ayırdıklarını ifade etti. Ticari anlamdaki ilişkilerin artması, siyasi alandaki ilişkilerin daha derinleşmesine neden olacağına inandığını söyleyen Ahmadı "İran ve Türkiye, bölgenin iki büyük ülkesidir. İlişkileri derinleştirerek bölgesel krizleri de çözebilirler." şeklinde konuştu.
10 MİLYAR DOLARLIK TİCARET HACMİ
Türkiye Cumhuriyeti Tahran Ticaret Başmüşaviri Cengiz Gürsel, İran'ın diğer komşulardan farklı olarak çok büyük bir potansiyel taşıdığını belirtti. Bunun, İran'ın nüfusu, sahip olduğu kaynaklar ve şu anda ambargoların hafiflemesi sonundaki dönemde hızlanma sürecine giren ilişkiler sonucu, düşünüldüğünden daha fazla potansiyel olduğunu belirten Gürsel "Dış siyasi gelişmeler ticari ilişkileri etkiliyor. Fakat bir taraftan İran'a, Tahran'a giden gelen filolar çok fazla, büyük bir ilgi var. Bunun çok yakın dönemde rakamlara ve somut sonuçlara dönüşeceğine inanıyoruz."diye konuştu.
Geçtiğimiz yılı 10 milyar dolara yakın ticaret hacmiyle kapadıklarını söyleyen Cengiz Gürsel, bu yıl bir aksilik olmadığı takdirde bu rakamın üzerine çıkacağına inandıklarını belirtti. Otomotivde İran'da ihtiyaçları olan şeyin teknoloji olduğunu söyleyen Gürsel "Teknoloji ve yatırama ihtiyaçları var. Her düzeyde görüştüğümüz yetkililer 'bizi bir pazar olarak görmeyin, bizi bir yatırım ortağı olarak da görün' diyorlar. Ortaklık yaptıkları batılı firmalar da var. Türkiye'nin coğrafi ve kültürel yakınlığı var. Bunu kullanabileceğimiz sektörlerden biri de otomotiv. Zaman içinde Türkiye için daha fazla ihracat imkanı doğacaktır." dedi.
TEK ENGEL PARA TRANSFERİ
TAYSAD Genel Koordinatörü Süheyl Baybalı, 5 yıl önceki rakamlarının otomotiv sektöründe 300 milyon dolar olduğunu kaydetti. Geçen sene 315 milyon dolarla 5 yıl önceki rakamların tekrar yakalandığını anlatan Baybalı, "Ticaret hacminin çok daha yüksek olabileceğine inanıyorum. Geçen sene önce ben oradayken ambargo kalktı. Daha sonra hızla gelişmeler olmaya başladı. Ticaret hacmimizin 1 milyar dolara ulaşmaması için bir neden yok. Kültürel olarak çok benziyoruz. Birbirimizi daha iyi anlayabildiğimizi düşünüyorum. İki ülke arasında bir ekonomik ilişki olmaması için bir neden görmüyorum." dedi.
Tek engelin para transferi olduğunu dile getiren Baybalı, "Bugün burada toplantıya olağanın dışında bankalar da davet edildi. Hedefimiz bunu çözmek ve aramızdaki ticaret hacmini arttırmak. Para transferi sorununun çözümü rakamlara derhal yansır. Satılan malın tahsilatının yapılması, legal yolun belirlenmesi ve bunun düşük maliyetle olması. En önemli, en başta çözülmesi gereken sorun bu." dedi.
Son Dakika › Güncel › Bursa Iran Ticaret Müsteşarı Ahmadı Ambargo Dönemindeki Türkiye'nin Iyiliğini Hiçbir Zaman Unutmadık - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?