Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul Müftülüğü yapan Şeyh Müftü'nün Mustafakemalpaşa'daki türbesi ve ismini taşıyan caminin restorasyonunda sona yaklaşıldı.
Vakıflar Genel Müdürlüğü, ata yadigarı vakıf eserlerini bir bir restore ederek eski ihtişamına kavuştururken, 2010 yılında projeleri hazırlanan Mustafakemalpaşa ilçesindeki Şeyh Paşa Camii ve türbesi de, baştan aşağıya yeniliyor. Şehir merkezinde bulunan cami ve kuzey batısındaki türbenin restorasyonu hızla sürerken, vatandaşlar da restorasyon çalışmalarından memnun olduklarını söyledi. Tarihi yapıların şehre değer kattığını dile getiren vatandaşlar, zamanın yıprattığı tarihi yapıların eski görünümüne kavuştuğunu kaydetti.
Mustafakemalpaşalı, asıl ismi Abdülkerim-ül Kadiri olan Şeyh Müftü, Kanuni Sultan Süleyman döneminde İstanbul müftüsü olarak görev yaptı. 1894-1895 yılında Naip Şefik Bey'in, Kaymakam Haydar Bey'in ve ismi belli olmayan bir hakimin yardımları ile yaptırdığı cami ve türbedeki restorasyon çalışmalarını yerinde inceleyen Vakıflar Bölge Müdürü Mürsel Sarı, "Şu anda onarımında sona geldiğimiz Mustafakemalpaşa Şeyh Müftü Camii, 1895 yılında Şefik Bey tarafından inşa edildi. Caminin onarım ihtiyacı doğduğunda 2010 yılında projeleri hazırlandı. Proje hazırlığına müteakip yer teslimi yapılarak çalışmalara başlandı. Yaklaşık 826 bin TL bedelle ihale edildi. Onarım normal seyrinde devam ederken, 2012 yılı Ağustos ayında bitmesi gerekiyordu. Fakat yeni bir takım durumların ortaya çıkması sebebiyle yeniden proje tadilatına gittik. Kurulla ilgili safhası başladı" dedi.
Cami ve türbedeki restorasyon çalışmalarının 1,5-2 ay içinde tamamlanacağını ifade eden Sarı, "Kültür olarak geniş, ferah ve güzel bir üslubu var. İnşallah bu yapıyı da tekrar onararak Mustafakemalpaşa'ya kazandırmak istiyoruz" diye konuştu.
Bahçesinde 550 yıllık bir çınar ağacının bulunduğu camide, restorasyon çalışmaları tüm hızıyla sürüyor. - BURSA
Son Dakika › Güncel › Bursa'daki Tarihi Eserler Bir Bir Restore Ediliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?