Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında Bursa'da Osmangazi İlçesi'ne bağlı Çekirge Mahallesi'ndeki Maliye Lojmanları yıkıldı. 'Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor" toplantısı ile de Bursa'da yapılacak çalışmalar tartışıldı.
Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu kapsamında Türkiye genelinde 33 ilde 150 bina yıkıldı. Kentsel Dönüşümü başlatan yıkımlar Bursa'da da Osmangazi İlçesi'ne bağlı Çekirge Mahallesi'ndeki Maliye Lojmanları ile başladı. Kamu binalarından başlayan yıkımda 1984 yılında yapılan 7 katlı lojmanın 3 katı yukarıdan diğer katları da aşağıdan iş makineleri ile yıkılacak. Yıkıma, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Müdür Yardımcısı Mehmet Vargın, Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü İzleme ve Takip Daire Başkanı Adnan Malkoç, Bursa Valisi Şahabettin Harput, belediye başkanları ve yetkililer katıldı.
Vali Harput, Türkiye genelinde 6.5 milyon binanın yıkımının gerçekleştirileceğini belirterek, kentsel dönüşümün bir ayağının da Bursa'da başlatıldığını kaydetti.
'BURSA'DA RİSKLİ BİNALAR TESPİT EDİLMEDİ'
Bursa'da yıkılması gereken kamu binalarının 1999 Marmara Depremi sonrası tespit edildiğini ve yıkıldığını söyleyen Harput, bu süreçte, kamu binaları arasında güçlendirme maliyeti yüksek olanlarda yıkım yapılacağını ifade etti. Bursa'da yıkılması gereken binalarda henüz tespit yapılmadığını vurgulayan Harput, "Biz öncelikle kamuda yıkılması gereken binaları yıkacağız. Bazı vatandaşlar kendileri depreme dayanıklılık testi yaptırıyor. Bunun dışında bir çalışma henüz başlatılmadı. Bu yıkımlarla hepimizin deprem konusundaki hassasiyeti ortadan kalkmalı. Bursa yeniden kimliğine kavuşmalı" dedi.
SEKTÖRLER BULUŞTU
Yıkımın başlamasının ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 4 ilde düzenlenen 'Kentsel Dönüşümde Sektörler Buluşuyor' toplantısı Almira Otel'de yapıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan Bakanlık Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, dünya nüfusunun hızla arttığını dile getirerek, 2050 yılında kentli nüfusu 6 milyara ulaşacağı kaydetti.
'RANT VE SİYASİ ÇIKAR GÜTMEDEN YAPILMALI'
Türkiye nüfusunun 1927 yılından beri artışını sürdürdüğünü anlatan Uzun, 1950 yılında toplam nüfusun yüzde 25'i kentsel alanda yaşarken bu oranın 2010 yılında yüzde 75'e yükseldiğini bildirdi. Hızlı kentleşme, çarpık ve düzensiz yapılaşma sonucu depremlerde büyük kayıplar yaşandığına dikkat çeken Uzun, "Afete dayanıksız yapılaşma karşısında zaman afetler sonrası yara sarma değil, afet öncesi gerekli tedbirleri alarak zarar azaltma zamanı. Bakanlık tarafından hazırlanarak yasalaşan Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Kanunu ile riskli yapıların tespiti, yerine sağlıklı güvenilir binaların yapımı amaçlanıyor. Kentsel dönüşüm seferberliğinde birlik ve beraberlik zamanıdır. Siyasi çıkar ve rant amacı gütmeden tüm kesimlerin güveni ve desteği ile bu süreç başarıya ulaşacak. Herkes üzerine düşen görevi yerine getirmeli" diye konuştu.
'RİSKLİ YAPILARIN HIZLA TESPİTİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ'
Uzun, 4.5 aylık süreç içinde iki uygulama yönetmeliği çıkartıldığını ve riskli yapıların hızlı yöntemlerle tespitine dair yönetmeliğinde son aşamada olduğunu söyledi.
Hak sahipleri tarafından alınacak krediler için de bakanlık tarafından çalışmalar yürütüldüğünü aktaran Müsteşar Yardımcısı İrfan Uzun, belediyeler, üniversiteler ve özel kuruluşların riskli yapı tespiti lisansı için başvurularının arttığını kaydetti. Uzun, kentsel dönüşüm ile depreme dayanıklı, güvenli, modern, yeşil alanı bol binalar yapılacağını sözlerine ekledi.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç ise kentsel dönüşümün özel sektör ve kent dinamikleri ile birlikte yapılması gerektiğini söyledi. - Bursa
Son Dakika › Güncel › Bursa'da Kentsel Dönüşüm İçin Yıkımlar Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?