Uludağ Üniversitesi (UÜ) öğrenci topluluklarının düzenlediği "Direnişten Dirilişe 15 Temmuz" programı kapsamında Bursa'ya gelen 15 Temmuz gazisi 4 vatandaş, o gece yaşadıklarını anlattı.
UÜ Prof. Dr. Mete Cengiz Kültür Merkezi'nde, Diriliş Öğrenci Topluluğu, Hür Eğitimciler Topluluğu ve Birlik Vakfı Bursa Şubesi Genç Birlik Grubunca düzenlenen etkinlik, Anadolu Ajansının (AA) 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili hazırladığı videonun izlenmesiyle başladı.
Ardından Atatürk Havalimanı'nda tankların önüne yatan Metin Doğan, yaptığı konuşmada, hayatı, yaşamayı çok sevdiğini ve zaman kaybettirecek her şeyden uzak durduğunu söyledi.
Çok para kazanmak gibi bir gayesinin olmadığını ve 20 yıldır ihtiyaçlarına yetecek kadar para kazandığını belirten Doğan, "Fazlasını kazanmıyorum. Fazlasını kazanayım derken zaman kaybı olacağı için yaşamayı kaçırabilirim diye düşünürüm. Yaşamayı ve hayatı bu kadar çok severken 15 Temmuz gecesi, hayatımı vereceğim bir vatanım olduğu için Allah'a şükrediyordum." dedi.
15 Temmuz gecesi spor salonundan çıktıktan sonra darbe girişiminin olduğunu öğrendiğini aktaran Doğan, şunları kaydetti:
"Eve gittiğimde televizyonda canlı yayında tankları gördüm. Siyasi iktidarla ordu arasında problem olsa sonra darbe olsa 'Zaten olacaktı' gibisinden insanlar darbeyi tahmin edebilirdi ama hiçbir şey yokken böyle bir şeyin yaşanmış olmasının insanları şoka soktuğunu düşündüm. Onların bu şoktan çıkması lazımdı. Herkesin sokaklara dökülmesi lazımdı. 'Bunun için bir şeyler yapmak lazım' diye düşündüm. 'Eğer canlı yayında o paletlerin altında biri ezilirse, insanlar da bunu izlerse o zaman sokaklara dökülür' diye düşündüm ve bu kişi de ben olmak istedim. Buna karar verdiğim an hiç zaman kaybetmeden evden çıktım. Evden çıktığımda ise 'Allahım o paletlerin altına ezilmemi engelleyecek her şeyi ortadan kaldır' diye dua ettim." diye konuştu.
Doğan, evden çıktıktan sonra yoldan geçen motosikletlinin kendisini havaalanına bıraktığını anlatarak, şöyle devam etti:
"22 yıldır boks ve aikido sporlarını yapıyorum. Askerlerle savaşmayı veya mücadele etmeyi düşünmedim. Tankların üstüne çıkabilirdim ama çıkmayı düşünmedim. Ben darbeye karşı olan insanları dışarı çıkarabilmek adına o paletlerin altına yattım. Ezilmem gerekiyordu, onun için tüm planı ezilmek üzerine yaptım. Amacım ölmekti. Tank hareket etti. Kafamı, göğüs kafesimi bir saniyede öleyim diye paletin tam altına getirerek yere yattım. Sonra tank bir anda durdu, askerler bağırmaya başladı. Tank hareket etmeyince kalktım ve tişörtümü çıkarıp atacakmış gibi yaptım. Ben de bağırmaya başladım. Ben ölerek cesaretlendirmek istedim ama ölmeden de cesaretlendirdim."
"Son generaller teslim olana kadar Cumhurbaşkanlığını terk etmedik"
15 Temmuz Gecesi Ankara'da Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin bulunduğu Beştepe'de olan Fatih Yamaç da o gece Yenimahalle'de yemek yediği sırada patlama sesi duyduğunu aktardı.
Patlamaların devam ettiğini ve ardından jetlerin alçaktan uçmaya başladığını ifade eden Yamaç, o anları şöyle anlattı:
"Televizyonda ordunun yönetime el koyduğu şeklinde son dakika haberleri yayımlanmaya başladı. Dışarı çıktık ve Cumhurbaşkanlığı Sarayı'na gittik. Biz gittiğimizde kimse yoktu. Cumhurbaşkanımızın açıklamasından sonra insanlar yığılmaya başladı. O gece helikopterler lambalarını söndürmüş, taraya taraya geçiyordu. O gece 42 kişi hayatını kaybetti. Sabaha karşı da 7-8 kişi öldü. Son generaller teslim olana kadar biz orayı terk etmedik. Amaç Cumhurbaşkanımızı yok etmekti. Cumhurbaşkanımızı seviyoruz. Onun için her zaman ölmeye hazırız. Cumhur olarak Cumhurbaşkanımıza sahip çıkamazsak bu bizim acizliğimiz olurdu."
15 Temmuz gecesi İstanbul'da direnişe katılan gaziler Serdar Bayram ile Seyit Mesut Çiçek'in yaşadıklarını anlattığı etkinlik, soru cevap bölümüyle devam etti.
Son Dakika › Güncel › Bursa'da 'Direnişten Dirilişe 15 Temmuz' Programı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?