BURSA'da konuşan Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, Türkiye'nin geleceğinin bilim ve teknolojide olduğunu belirterek, "67 bin olan Ar-Ge (araştırma-geliştirme) personeli sayısını 2013 yılında 150 bine, Ar-Ge'ye ayrılan kaynağı da Gayri Safi Milli Hasıla'nın yüzde 2'sine yükseltmek istiyoruz. Bu iki rakama ulaşılırsa Türkiye'nin önündeki hedeflere ulaşmasında büyük kapılar açılacaktır" dedi.
TÜBİTAK tarafından düzen "Marmara Bölgesi Ar-Ge Günü-1" toplantıya katılmak üzere Bursa'ya gelen Devlet Bakanı Mehmet Aydın, Kervansaray Termal Otelde Bursa Valisi Şahabettin Harput ve TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş ile basın toplantısı düzenledi. TÜBİTAK'ın bölgesel toplantıları hakkında bilgi veren Devlet Bakanı Prof.Dr.Mehmet Aydın, daha önce İzmir, Adana, Şanlıurfa, Elazığ ve Samsun'da Ar-Ge günleri toplantısı yaptıklarını hatırlattı. Bu toplantıları TÜBİTAK'ın daha gazla tanınması ve proje üretimini artırmak için yaptıklarını belirten Devlet Bakanı Aydın, "Düşünüp, projelendirerek üreteceğiz. Gelişme böyle sağlanıyor. Bursa hem tarım hem sanayi kenti. Un, şeker, yağ var helva yapmak zorundayız" dedi.
"YAŞ SEBZE MEYVE SATMAKLA TİCARET ARTTIRILMIYOR"
Dünyanın geleceğinin büyük ölçüde tarımın geleceğiyle doğru orantılı olduğunu vurgulayan Bakan Aydın, "Gıdadan vazgeçmek mümkün değil. Türkiye tarımsal üretim konusunda iyi değil. Ciddi anlamda proje ve üretime ihtiyaç var. Tarıma dayalı sanayiyi bir an önce gerçekleştirmemiz gerekiyor. Yaş sebze meyve satmakla ticaret arttırılmıyor" diye konuştu.
Hükümet olarak bilim ve teknolojiye büyük önem verdiklerini de vurgulayarak, Aydın şunları söyledi.:
"Bu yıl özel sektörün Ar-Ge harcamaları kamu sektörünü yakaladı. 2002 yılında 2,6 milyar TL olan Ar-Ge harcamaları 7 milyar TL'ye yükseldi. Aynı yıl 26 bin olan Ar-Ge personeli sayısını 2010'da 50 bine çıkmasını hedefliyorduk. Bu hedefe iki yıl önce ulaştık. Şu anda 67 bin personel bulunuyor. 2013 yılında 150 bin Ar-Ge personeline sahip olmayı hedefliyoruz. Halen yüzde birin altında olan Ar-Ge yatırım oranını Gayri Safi Yurt İçi HÔsıla'nın yüzde 2'sine çıkarmak için çalışıyoruz. 150 bine ulaşan insan kaynağı Türkiye'nin hedeflerine ulaşmasında büyük kapılar açacaktır"
Dünyada tüccar ve bilim adamlarının ideolojik kaygıları olmadığını anlatan Bakan Aydın, bu iki grubun dünyada ülkeler arasındaki ilişkilerin gelişmesi için kapı açtıklarını söyledi. Türkiye'nin geleceğinin bilim ve teknolojide olduğunu kaydeden Bakan Aydın, "Tarımda, sanayide, savunmada söz sahibi olmamız için bilim ve teknolojide önde olmamız gerekiyor. Düşünüp, proje yapıp, üreteceğiz ve edindiğimiz bilgiyi de koruyacağız. Bu aynı zamanda çağdaşlaşmadır. Bilim ve teknolojide ihmal ettiğimiz bir adım aslında bin adımdır." diye konuştu.
TÜBİTAK'IN DESTEKLERİ
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nüket Yetiş de, TÜBİTAK'ın Ar-Ge çalışmalarını anlattı. 2009 yılında Ar-Ge çalışmaları için özel sektöre 420 milyon TL destek verdiklerini belirten Yetiş, geçen yıl kuruma gönderilen dörtte üçü üretime dönük olan 2 bin projeden bininin kabul edildiğini söyledi.
"Marmara Bölgesi TÜBİTAK Ar-Ge Günü-1"e, Bursa, Bilecik, Balıkesir, Eskişehir, Kocaeli, Sakarya ve Yalova illerinin vali, belediye başkanları, üniversite rektörleri, il özel idaresi genel sekreterleri, sanayi ve ticaret odaları başkanları, Ar-Ge projesi yapan özel sektör temsilcileri, üniversite ve kamu araştırma enstitülerinin müdürleri ve yükseköğretim sektöründen temsilciler katılıyor.
Basına kapalı toplantıda, Marmara Bölgesi'nde gerçekleşen Ar-Ge ve yenilik çalışmalarını gözden geçirilerek, katılımcılardan öneriler alınacak.
Görüntü Bilgisi: görüntü 1604bakan aydin koduyla geçiliyor
Son Dakika › Güncel › Bursa - Aydın:'Türkiye'Nin Geleceği Bilim Ve Teknolojide' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?