Adıyaman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erhan Akça, Burdur Gölü'ndeki su seviyesinin azalmasıyla ilgili olarak gölün kurtulması için göl havzasında acilen az su tüketimine ve tasarruflu sulama sistemleri kullanımına dayalı yeni bir tarımsal ürün desenine geçilmesi gerektiğini bildirdi.
Burdur Gölü'nde yaşanan su seviyesinin azalışı nedeniyle Doğa Derneği Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi kapsamında, Adıyaman Üniversitesi öğretim üyeleri Doç. Dr. Erhan Akça ve Yrd. Doç. Dr. Kemal Zorlu tarafından rapor hazırlandı.
Doç. Dr. Akça ve Yrd. Doç. Dr. Zorlu Burdur Öğretmenevi'nde yapılan toplantıda raporlar hakkında bilgi verdi. Doç. Dr. Akça, toplantıda yaptığı konuşmada, Burdur'un yıllık yağış miktarı ve su bütçesi açısından kırılgan kuşakta yer aldığını söyledi. Buna karşın gölün çevresindeki tarım topraklarında yüksek su ve gübre tüketen bitkiler olan yonca, mısır ve patates yetiştirildiğini anlatan Akça, "Burdur Gölü'nün kurtulması için göl havzasında acilen az su tüketimine ve tasarruflu sulama sistemleri kullanımına dayalı yeni bir tarımsal ürün desenine geçilmesi gerekiyor" dedi.
Yüksek su tüketimine dayalı tarım deseninin yer altı sularında ciddi azalmalara ve gölün su seviyesi üzerinde belirgin düşüşlere yol açtığına işaret eden Akça, göl üzerinde tarımın yarattığı su baskısının azalması için, az su tüketen fiğ, Macar fiği, susam, çörekotu, nohut, haşhaş, lavanta, buğday, arpa, badem, zeytin yetiştirilmesini ve tüm havzada damla sulamaya geçilmesini önerdi.
Akça, havzadaki su kaynaklarının yeni sulama alanı açılması için yeterli olmadığını da söyledi.
-"Akarsular göle ulaşmalı"-
Yrd. Doç. Dr. Zorlu ise gölün su seviyesinin korunması ve eski haline dönebilmesi için öncelikle gölün can damarı niteliğindeki akarsuların göle ulaşmasının sağlanması gerektiğini vurguladı.
Yaklaşık 35 yılda Burdur Gölü'nün yüzey alanının yüzde 33'ünü kaybettiğine ve su seviyesinde yaklaşık 12 metre azalma meydana geldiğine dikkati çeken Zorlu, bu dönemde havzada sulu tarım alanlarının ve baraj gölet gibi su tutma yapılarının da arttığını kaydetti.
Doğa Derneği Burdur Gölü'nü Kurtarma Projesi Koordinatörü Ayşe Sargın da Burdur Gölü Yönetim Planı'nın ileriki aylarda revize edileceğini hatırlattı. Sargın, revize planda, mutlaka az su tüketimine ve tasarruflu sulama sistemlerine dayalı yeni bir tarımsal ürün desenine geçilmesi, baraj ve göletlerden kademeli şekilde göle su bırakılmasını sağlayacak faaliyetlerin yer alması gerektiğini ifade etti.
-"Fay kırıkları incelenmeli"-
Burdur Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya da baraj ve göletlerde tutulan suyun, Burdur Gölü'ndeki su kaybını karşılayacak oranda olmadığını kaydetti. Göldeki su kaybıyla ilgili bir noktadan değil, farklı yönlerden kapsamlı bir araştırma yapılması gerektiğini belirten Akkaya, şunları kaydetti:
"Bir noktadan bakılırsa bir takım eksiklikler olabilir. Belediye olarak Burdur'un 2 defa jeolojik etüdü yaptırıldı. İki etüt Afet İşleri Genel Müdürlüğü tarafından tasdik edildi. Burdur'da iki tane önemli fay hattı var. Birisi Burdur-Fethiye fay zonu, bir de Burdur Gölü'ne paralel fay kırıkları. Belki gölün içerisinde de fay kırığı olabilir. Bunun kapsamlı bir şekilde incelenmesi lazım. DSİ Genel Müdürlüğü bu konuda kapsamlı bir araştırma yapacak."
Konuşmaların ardından Doç. Dr. Akça, Burdur Gölü'yle ilgili bir sunum yaptı.
Muhabir: Gökmen Yüce/ Hatice Özdemir
Yayıncı: Tuncer Çetinkaya - BURDUR
Son Dakika › Güncel › Burdur Gölü'nde Su Seviyesinin Azalması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?