Su kapasitesinin 3'te 1'ini son 35 yılda kaybeden ve her yıl 330 milyon ton suyun yok olduğu Burdur Gölü'nün korunması amacıyla 1 günlük 'Su orucu' etkinliği yapılıyor. Burdur'un yanı sıra Türkiye ve dünyanın birçok merkezinde 'su orucu'na yaklaşık 1 milyon kişinin katılması bekleniyor.
Dünyada 'Burduricus' olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen Burdur Gölü, bilinçsiz sulama ve buharlaşma nedeniyle hızla yok oluyor. 4.3 milyar ton su varlığının her yıl 330 milyon tonunu kaybeden ve 20 yıl sonra yok olacağı öngörülen göl için tehlike çanları çalmaya başladı. Burdur Gölü'nün kurtarılması amacıyla gölün kuzeyindeki Karakent Köyü'nde 10 yıl önce uygulamaya konulan 'Lisinia Doğal Yaşam Alanı' projesi kapsamında, Burdur Gölü'ne Hayat Verelim Derneği ve 'Göle Yas' belgesel filmi ekibinin desteğiyle 'Su orucu' yapılıyor. 'Burdur Gölü'ne Hayat Verelim' Derneği ve 'Göle Yas' belgesel filmi yönetmeni Şafak Türkel ile Lisinia Doğal Yaşam Alanı kurucusu Öztürk Sarıca'nın başlattığı kampanya kapsamındaki etkinliklerin ilk bölümünde, Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nda çok sayıda sanatçı müzik gösterileri sundu.
ŞAHİNLER DOĞAYA BIRAKILDI
Kampanyanın öncüsü Öztürk Sarıca ve Şafak Türkel, Lisinia Yaban Hayatı ve Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavisi tamamlanan iki şahini doğaya bıraktı. Etkinlik için Burdur Cumhuriyet Meydanı'nda ücretsiz araçların da kaldırıldığı Lisinia'ya çok sayıda sivil toplum örgütü, okul ve kurumdan katılımla destek verildi. Etkinliklere CHP Burdur Milletvekili Ramazan Kerim Özkan, CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Rektörü Prof.Dr. Mustafa Saatcı da katıldı.
Etkinliğin ilk bölümünde Arpanatolia Grubu'ndan Ferhat Erdem sipsi ve cura, Çağatay Akyol arp, Suat Kuş ise ritim dinletisi sundu. Sanatçı Rokus de Groot'da göl için yapılan besteyi sundu. Karsu Dönmez ve grubu konseriyle etkinliğin ilk bölümü tamamlandı.
DOĞDUĞU GÖL
Aslen Burdurlu yönetmen Şafak Türkel, Burdur Gölü'nün yıllar sonra geldiğinde hızla kuruyan göl bulduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Burdur gölümüzü nasıl kurtarabiliriz, ne yapabiliriz diyerek bir film çekmeye karar verdim ve buraya geldiğimde 'deli' bir veterinerle tanıştım. Lisinia Doğa Yaşam Alanı'nın kurucusu Öztürk bey de bu konuda büyük emekler sarfetmeye devam ediyor ve birlikte 'göle yas' ve 'su orucu' etkinliğini düzenlemeye karar verdik."
İKİ DELİ OLMADIĞIMIZI ANLADIM
10 yıldır göl için inanılmaz mücadeleler verdiklerini belirten Öztürk Sarıca şunları söyledi:
"Başladığımız günden beri inanılmaz zorluklar ve tehditlerle karşılaşarak bugünlere geldik. Birebir tehditlere kadar her türlü zorlukla başbaşa kaldık. Ama yılmadık ve doğa için, göl için mücadele verdik. Hedefimiz hep gelecek nesillerde dünyanın, doğanın sağlığıydı. Mutlaka bir gün bir 'deli' daha çıkıp gelecek diyordum ve projenin bitmesine 3- 4 ay kala bir arkadaş çıktı geldi. Baktım bir 'deli' daha var ve işimiz delilere kaldı. Gerçek anlamda yalnız olmadığımı anladım ve 'su orucu' fikri çıktı. Küçük kitleler olarak belki bir şeyleri uyandırabilirdik diye düşünmüştük ama geldiğimiz noktada tüm dünya, tüm Türkiye'de çok büyük destek gördük. İnsanlar bizimle sürekli videolar paylaşılıyor. Şuan 'su orucu' Yalova'da da başladı. Yarın Beşiktaş Belediyesi başlatacak. İzmir, Antalya, Ankara gibi birçok şehirde evlerinde katılanlar var. Sadece iki 'deli' olmadığımızı anladım, bizi destekleyen çok 'deli' var."
Burdur Gölü kenarındaki Lisinia Doğal Yaşam Alanı buluşan çevreciler ve etkinliğe destek verenler, sağlık durumu dışında su kullanmamaya özen gösterdi. Sanatçılar şarkılarıyla gölün korunması gerektiğine dikkati çekti. Yarın da çevreciler evlerinden getirdikleri birer litrelik suyu göle dökecek. - Burdur
Son Dakika › Güncel › Burdur Gölü İçin 'Su Orucu' Etkinliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?