Dr. Sütlü: Hiçbir mama anne sütünün yerini tutamaz
Burdur Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, bebeğin anne sütüyle beslenmesinin önemine işaret ederek, "Bebeklerin normal büyüme ve gelişmelerini sağlayacak en uygun besin anne sütüdür. Hiçbir mama ve hayvan sütleri anne sütünün yerini tutamaz" dedi.
Burdur Halk Sağlığı Müdürü Dr. Sevinç Sütlü, 1-7 Ekim Emzirme Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, bebeğin ilk iletişimlerinden birinin acıktığını anlatmaya çalışması olduğunu söyledi. Bebeğin sevgiyle doyurulduğunda güven duygusunun doyurulacağını ve huzur duyacağını aktaran Dr. Sütlü, "İşte bebekler için anne sütünün anlamı budur ve bu olmalıdır. İleri yaşlarda da adeta huzurun simgesi olmaktadır" dedi.
'EMZİRME 2 YIL DEVAM ETTİRİLEBİLİR'
Anne sütü ile beslenmenin en doğal ve sağlıklı yöntem olduğunu aktaran Dr. Sütlü, "Bebeklerin normal büyüme ve gelişmelerini sağlayacak en uygun besin anne sütüdür. Hiçbir mama ve hayvan sütleri anne sütünün yerini tutamaz. Aileye hiçbir mali yük getirmeden, doğumdan sonra 6 ay bebeğin tüm besin gereksinimini karşılar. 6 aydan itibaren ek besinlere başlanır. Emzirme işlemi çocuğun diğer gerekli besinleri de alması şartıyla 2 yıl devam ettirebilir. İlk 6 ay anne sütü ile beslenen bebekler ishal, zatürree gibi bulaşıcı hastalıklara ve alerjik hastalıklara daha az yakalanırlar ve daha sağlıklı büyürler. Kulak iltihaplarını, mide rahatsızlıklarını önler, aynı zamanda gözün görme yeteneğini arttır. Konuşma ve çene yapısının gelişmesini ve zeka potansiyelini sağlar. Ayrıca ilk 6 ay anne sütü ile beslemek erişkin çağında görülen diyabet, kalp, kanser, romatizma gibi hastalıkların gelişme olasılığını azaltmada bile etkili olabileceğini göstermektedir" diye konuştu.
'ANNE SÜTÜ BEDAVA, MAMALAR PAHALIDIR'
Annelere bebeği emzirme yöntemleriyle ilgili de tavsiyelerde bulunan Dr. Sevinç Sütlü, şöyle dedi:
"Bebeğinizi onun sevdiği tarafınızdan tutun, onu vücudunuz boyunca sarılı tutmaya çalışın. Emzirirken bebeğinizin yüzü, omuzları ve vücudu memeye dönük, meme ucu hizasında olmalıdır. Bebeğin yalnız meme ucunu değil, meme ucu etrafındaki koyu renkli bölümü de kavramasına dikkat edin. Bu şekilde hem bebek daha iyi emer, hem de meme ucu çatlakları önlenmiş olur. Bebeğinizi her ağladığında emzirerek göğüslerdeki sütün boşalmasını sağlar ve süt yapımını arttırmış olursunuz. Ön süt laktoz ve sudan zengin, son süt yağdan zengindir. Emzirmenin sonuna doğru salgılanan ve yağdan zengin olan sütü alan bebek doygunluk hissederek memeyi kendiliğinden bırakır. Yağlı süt enerji ve doygunluk vereceği için de bebekte rahatlama ve derin bir uyku görülür. Bu nedenle her süt verişte anne bir memesini sonuna kadar boşaltmalıdır. Sütünüzün kesildiği hissine kapılırsanız bir sağlık kuruluşuna başvurmadan ek gıdaya başlamayın, çünkü her göğüs bebek için yeterli miktarda süt üretmektedir. Sütün azalmasının veya kesilmesinin sebepleri araştırılıp ortadan kaldırılarak, sütün üretimi artırılabilir. Emzirmenin bebek açısından olduğu kadar anne açısından da faydaları vardır. Emziren anne doğumdan sonra daha kolay kilo verir, rahim eski haline daha çabuk döner ve kanama riski azalır. Anne sütü bedava, mamalar pahalıdır. Emzirmek biberonla beslemekten daha kolay ve anne için doğal bir sakinleştiricidir. Emzirme meme kanseri ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltır. İleride çıkabilecek kemik ermesine karşı korur."
Son Dakika › Güncel › Burdur - Dr. Sütlü: Hiçbir Mama Anne Sütünün Yerini Tutamaz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?