Burdur Doğal Taş Sektörüne Yerinde Tespit - Son Dakika
Güncel

Burdur Doğal Taş Sektörüne Yerinde Tespit

Burdur Doğal Taş Sektörüne Yerinde Tespit

BAKA, doğal taş sektörüne yönelim yerinde tespit çalışmasını Aytaç Akın Mermer'de gerçekleştirdi.

14.04.2012 13:59

Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA), Burdur'un önemli ekonomi dinamiklerinden doğal taş sektörüne yönelim yerinde tespit çalışmasını Aytaç Akın Mermer'de gerçekleştirdi. BAKA'nın firma ve OSB yöneticileri ile gerçekleştirdiği toplantıda, Burdur'dan mermer satışlarının blok olarak yapılması, üretimdeki girdi maliyetlerinin yüksekliği, sektörde çalışacak eleman sıkıntısı ile kamu ihalelerinde yerli mermer kullanımı koşulunun getirilmesi konuları ele alındı.

BAKA Genel Sekreteri Tuncay Engin, Burdur Yatırım Destek Ofisi (YDO) Koordinatörü Mehmet Candan, Burdur OSB Yönetim Kurulu Başkanı Feyzi Oktay İle birlikte Aytaç Akın Mermer Yönetim Kurulu Başkan Ercan Akın ve Başkan Yardımcısı Salih Yavuzkan'ı ziyaret etti. Öğretmenlikten sanayiciliğe geçen yaklaşık 12 yıl çorap ve tekstil sektöründeki faaliyetinin ardından son 8 yıldır da mermer sektöründe faaliyete başlayan Ercan Akın, Burdur Beji'nin dünyada marka olduğunu hatırlatarak, ihracatta blok satışlarla ilgili değerlendirmede bulundu.

3 mermer ocağı ile 1 işleme tesislerinin bulunduğu dördüncü ocağın da yakında faaliyete gireceğini belirten Akın, blok mermer satışı için etkin bir pazarlama stratejisi gerekliliğini dikkat çekerek, ocak sahibi işletmelerin blok dışındaki parçaları da işleyerek mamûl olarak sattığını söyledi. Blok mermer satışının İspanya ve İtalya gibi Avrupa ülkelerinden ziyade genelde Çin ve uzak doğuya gerçekleştiğini belirten Ercan Akın, "Böyle yapınca blok sattığımız ürünün mamûl olarak tekrar ülkemize girişini engellemiş oluyoruz. Ülkemizde maalesef enerji, vergi, istihdam yükleri, akaryakıt gibi girdi maliyetleri çok yüksek. Bu nedenle bizim diğer ülkeler ile rekabet edebilmemiz için blok satışı yaparak kârlılığımızı artırmamız lazım. Blok satışından elde ettiğimiz gelir ile mamûl mal satışında rekabet edebilir konuma geliyoruz" dedi.

'1 TON PETROL EŞİTTİR 1 TON MERMER'

Dünya rezervlerinin yüzde 30-40'ının Türkiye'de olduğu bilgisine dikkat çeken Ercan Akın, "Bu kadar çok mermerimiz olduğunu tüm dünya biliyor ve ülkemizi iyi bir hammadde tedarikçisi olarak görüyor. Mermer tedariki konusunda ABD, Çin, Hindistan, İspanya, İtalya için ilk akla gelen ülke Türkiye oluyor. Böyle olunca ister istemez blok satmak durumunda kalıyorsunuz. Neden? Rekabet gücümüz fazla oluyor. En büyük tedarikçi biziz. Nasıl körfez ülkeleri ham petrol satışı yanında işlenmiş petrol satıyor. Bizlerde ham petrol gibi blok mermer de satabiliriz. Şu an için 1 ton mermer eşittir 1 ton petrol. 1 ton ham petrol kaba hesapla 600 dolar civarında aynı şekilde en kaliteli mermer bloklarının tonu da 500-600 dolardan satılıyor" diye konuştu.

Mermer rezervinin bol olmasına karşın sınırlı olduğuna dikkat çeken Aytaç Akın Mermer Yönetim Kurulu Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı:

"Blok mermer satışında hangi taşın blok, hangi taşın işlenmesi gerektiği iyi analiz edilmeli. Her ocak sahibi taşını iyi bilmeli, katma değeri maksimize ederek satmalıdır. 2015'de Hindistan'da blok mermer üzerindeki kotaların kalkması bekleniyor. Bu nedenle blok mermerimiz daha değerli hale gelecek. Devletimiz de yaptırdığı ihalelerde yerli mermer kullanılmasını teşvik etmeli. Bir çok havalimanımızda mermer yerine ithal granit kullanılıyor. Bunun bir mantığı yok."

Kalkınma ajansının işletmelere yönelik mali ve teknik destekleri ile hazırlayıp yayınladığı Doğal Taş Sektör Raporu hakkında bilgi veren Genel Sekreter Tuncay Engin ise, BAKA'nın Yatırım Destek Ofisleri ile daima işadamları, yatırım ile yatırımcının yanında olduğunu ve sorunların çözümünde önemli bir ortak olarak çalışacağını kaydetti.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Burdur Doğal Taş Sektörüne Yerinde Tespit - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement