Başbakan Erdoğan' ın Alsancak garındaki açılış töreninde konuştuğu sırada CHP Buca Gençlik Kolları üyesi Sinan Yaman' ın " Burası Gavur İzmir" diye bağırınca güvenlik güçleri tarafından alandan çıkarıldığı bildirildi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaoğlu, İzmir'de Aliağa- Menderes Banliyösü'nün açılış töreninde uzun bir aradan sonra biraraya geldi. İki lider selamlaşıp, tokalaştı, yan yana oturdu, ancak tören boyunca göz göze gelmedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'in tarihi Alsancak Garı'nda düzenlenen Aliağa- Menderes Banliyösü'nün açılış töreninde tokalaştıktan sonra yan yana oturdu. Açılışa CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, Başbakan Erdoğan'dan 2 dakika önce geldi. Erdoğan, salona girdikten sonra Kılıçdaroğlu'nun yanına gitti kendisi için ayrılan koltuğa oturmadan önce tokalaşmak için elini uzattı. Tokalaşan liderler, ardından yanyana oturdu. Kılıçdaroğlu'nun yanına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Başbakan'ın yanına ise Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım oturdu. Başbakan ve ana muhalefet lideri, tören boyunca selamlaşma dışında göz göze gelmedi. Başbakan'ın atkı ve paltoyla izlediği törende Kılıçdaroğlu, takım elbisesinin üzerine bir şey giymedi.
Alsancak Garı'nın zemini kırmızı halılarla kaplandı, 2 bin kişilik protokol koltuklarının tamamı doldu. Tören boyunca dev ekrandan Aliağa- Menderes Banliyösü'nü anlatan film gösterildi. Açılış törenine Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Devlet Bakanı Mehmet Aydın'ın yanısıra Başbakan'ın kızı Sümeyye Erdoğan, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Ahmet Piriştina'nın kızı Zeynep ile oğlu Levent de katıldı. Tören üç kamerayla kaydedilip canlı verildi.
Törende ilk konuşmayı Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptı. Kocaoğlu, Türkiye'de ilk kez bir yerel yönetimle, bir kamu iktisadi kuruluşunun el ele yürüyerek, örnek bir proje ortaya koyduğuna dikkat çekti. Bu proje ile toplumumuzdaki uzlaşma ve birlikte iş yapabilme kültürünün geliştirilmesi konusunda, çok büyük ve örnek bir adım da atıldığını vurgulayan Büyükşehir Belediye Başkanı Kocaoğlu, "Birbirimize kuşkuyla değil güvenle yaklaşarak; yakalarımızdaki rozetlere bakmadan, hasım değil hısım olduğumuzu hatırlayarak, yani el ele vererek neler yapabileceğimizi, buradan cümle aleme ilan ediyoruz" dedi. Başkan Kocaoğlu, bu projeyle, rahmetli başkan Ahmet Piriştina'nın da hayalini gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Ne mutlu bize ki İzmir'in güneyi ile kuzeyini, metro kalitesindeki 80 kilometrelik hatla birleştirdik" diye konuştu. Kocaoğlu EXPO adaylığı, limanın büyütülmesi ve teşvikler konusunda Başbakan Erdoğan'dan destek istedi. Kocaoğlu, konuşmasının sonunda Başbakan Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, rahmetli Ahmet Piriştina ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Kocaoğlu'ndan sonra Vali Cahit Kıraç ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım da kısa birer konuşma yaptı.
HİZMET SÖZKONUSU OLUNCA İŞBİRLİĞİ YAPILIYOR
Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, açılış töreninde yaptığı konuşmada "Güzel İzmir'in Egeray sisteminin İZBAN bölümünü bitirerek İzmirliler'in hizmetine sunan Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman başta olmak üzere herkesi tebrik ediyorum. Egeray Projesi 1999 yılında TCDD ile merhum Başkan Piriştina arasında imzalanan protokolle hayata geçti. Projede belediye ile TCDD'nin uyumlu çalıştığını gördük. Bu proje Türkiye'de bir ilk. Kenti kuzeyden güneye boydan boya geçen 31 istasyonuyla ve diğer ulaşım sistemleriyle entegrasyonu sağlanan havalimanına da raylı sistem bağlantısı olan devam eden bir proje. Kente hizmet sözkonusu olunca Hükümet ile yerel yönetimin ne güzel işbirliği yapabildiklerini gösteren örnek bir proje" dedi.
KILIÇDAROĞLU'NDAN 'ÖZGÜRLÜK' VURGUSU
Daha sonra kürsüye çıkan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP olarak Cumhuriyet'in simgesi İzmir'le gurur duyduklarını söyledi. Kılıçdaroğlu, "İzmir'e bakınca herkesin yaşam tarzını, kültürünü, inancını yaşadığını görüyorum. İzmir'e bakınca hukuk üstünlüğünü, basın özgürlüğünü, insan haklarını, hoşgörüyü görüyorum. İzmir'e bakınca Türkiye'nin dört bir yanından gelen insanların hoşgörüyle yaşadığı bir kent görüyorum. Ben İzmir'e bakınca doğayı, denizi, havayı seven insanlar görüyorum. İzmir'den bakınca gazetelerinde özgürce yazılarını yazan gazetecilerin, kürsülerinde düşüncelerini özgürce açıklayan öğretim üyelerinin,sokaklarda özgürce yürüyen insanları görebiliyorum. Ülkede yaratılan zenginliklerden herkesin eşitçe pay alabildiği ülke istiyorum" dedi.
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'i Türkiye'nin aydınlık yüzü, çağdaş bir olduğunu ve ilklerin şehri olarak bilindiğini söyledi. İzmir'in ilkleriyle ilgili bir çalışma yaptıklarını belirten Kılıçdaroğlu, "İlk özel gazete İzmir'de basıldı. İlk Ticaret Borsası, ilk tiyatro, ilk özel hastane , ilk Tarım Satış Kooperatifi, ilk İktisat Kongresi İzmir'de açıldı. Uluslararası ilk fuar İzmir'de kuruldu. İlk makarna ve zeytinyağı markası İzmir'de çıktı. İlk özel demir çelik, kağıt fabrikası, dayanıklı süt üretimi, serbest bölge, vadeli işlemler borsası İzmir'de faaliyete girdi. Bugün de Türkiye'nin en büyük kent içi ulaşım projesini açıyoruz. İzmir'e hayırlı olsun" dedi.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, Ulaştırma Bakanlığı ve TCDD yetkililerini kutlayan Kılıçdaroğlu, İzmir'in kuzeyi ve güneyi bağlayan banliyö hattından sonra doğu ve batısını bağlayacak metroyu da Kocaoğlu'nun yılsonuna kadar bitireceğini söyledi. Toplu ulaşımın en çağdaş, konforlu ve ucuz gerçekleştiği ilin İzmir olduğunu belirten Kılıçdaroğlu, "90 dakika içinde ilk binişlerden sonra tüm binişler ücretsiz olduğu tek kent İzmir. Türkiye'de bir örnek. Avrupa'da başka örnekleri var mı? Bilmiyorum. 80 km'li banliyö hattından İzmirliler 170 kuruşa yararlanacak. Büyükşehir Belediyesi üretmeye gelişmeye dayalı yerel kalkınma modeli, hakkı hukuku gözeten yaklaşımı, kadınlara yönelik projeleri, tarıma destekleri, kenti kültür endüstrisinin en güçlü aktörü yapan projeler ve yatırımlarla Akdeniz ve Avrupa'nın merkezi olma yolunda vizyon çalışmalarıyla yerel yönetim anlayışına farklı bir soluk getirdi" dedi. Kılıçdaroğlu, "Kocaoğlu, cesur bir adımla taşeronlaşma illetini kesip attı. Tüm taşeron işçileri kadrosuna aldı" dedi.
Kılıçdaroğlu, uzun yıllardır plansız büyüyen sorunlar yumağı haline gelen İzmir'in derlenip toparlanmasında önemli adımlar atıldığını belirterek, bu tarihsel dönüşüm noktasında kentsel dönüşümden sosyal projelere kadar kentte yeni bir fotoğraf oluştuğunu söyledi. Fotoğrafa bakınca en modern buz sporları salonu, en büyük zengin doğal yaşam parkının İzmir'de olduğunu dile getiren Kılıçdaroğlu, "Özkaynaklarıyla yatırım yaparak devlete borcunu ödeyen Büyükşehir Belediyesi İzmir kent merkezi altına 300 km fiberoptik kablo da döşendi. Türkiye'deki ileri biyolojik arıtmaların yüzde 38'i İzmir'dedir. İhtiyaç sahiplerine de yılda 30 milyon TL ayni nakdi yardım gerçekleştiriyor. Beldelerde çok amaçlı 21 salon yapan Belediye, opera binasıyla kentteki kültün sanat sandalye sayısını 4 kat artarak 18 bin 500'e yükselecek" dedi. Kılıçdaroğlu, EXPO 2020 hedefinin İzmir'in hızlı büyümesine katkıda bulunacağını, sıçrama gerçekleştirileceğini belirtti.
'BURASI GAVUR İZMİR" TEPKİSİ
Ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, alkışlar ve "Türkiye seninle gurur duyuyor" sloganları ile kürsüye çıktı.
Ancak Başbakan Erdoğan kürsüde konuşmaya başladığı anda, CHP Buca Gençlik Kolları üyesi olduğu belirtilen Sinan Yaman, "Burası gavur İzmir, ya denize dökeriz, ya sandığa gömeriz" diye bağırdı. Ortalık biranda karıştı. Sinan Yaman, polisler tarafından dışarı çıkarılmak istenirken, AK Parti'lilerle CHP'liler tartıştı. AK Parti'li gençler, Başbakan Erdoğan'a "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye tezahürat yaptı.
TORBALI'DAN SELÇUK'A, MENEMEN'DEN MANİSA'YA, AYDIN'DAN BERGAMA'YA
Kısa süreli tartışma ve bağırışmalara aldırmayan Başbakan Erdoğan konuşmasını sürdürdü. Başbakan Erdoğan, "Egeray, İzmir'e, İzmirli vatandaşlarımıza hayırlı olsun. İzmir'e bu muhteşem eseri kazandıran İzmir trafiğini kolaylaştıracak İzmir'e nefes aldıracak bu projeyi başarıyla tamamlayarak, Ulaştırma Bakanlığımız ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne İzmirli kardeşlerime bu kolaylığı getirdikleri için şükranlarımı ifade ediyorum. İZBAN'ı tebrik ediyorum. Proje aşamasından inşaatın tamamlanmasına kadar ortaya çıkmasına neden olan mimarları işçileri özellikle kutluyor ve kendilerine şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu. Erdoğan, şöyle devam etti: "Türkiye demiryolu ve trenle bundan 155 yıl önce yine burada 1856 yılında İzmir- Aydın hattına ilk kazmanın vurulmasıyla kavuştu. İlk tren hattının döşendiği İzmir'de metro standartlarında bir banliyö hattı yapmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Bu büyük proje Türkiye'nin en büyük toplu taşım aracı olma özelliği taşıyor. Günde ortalama 550 bin yolcu güvenle seyahat edecek, 31 istasyon, 79 kilometrelik çift hattan oluşan bu sistem Alsancak Aliağa 60 dakikaya, Alsancak Cumaovası'nı 26 dakikaya düşürüyor. Banliyö hattını Torbalı'dan Selçuk'a kadar uzatmayı Menemen'den Manisa'ya Aliağa'dan Bergama'ya kadar uzatacak projeleri hayata geçireceğiz."
Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin kuruluş yıllarında yaşanan ulaşım sıkıntısına dikkat çekerek, "Birinci Dünya Savaşı günlerinde bizim en büyük handikabımız maalesef ulaşımdı. Anadolu'nun derinliklerinde bırakın demiryolu hatlarını at arabalarının bile ilerleyeceği hatlar yapılmamıştı. İstanbul'dan doğu cephesine sevk edilen askerler 3 gün yolculuk yapıyordu sonra yaya gidiyordu. Atatürk başta olmak üzere cumhuriyetimizin kurucuları bu handikabı yaşadıkları için ulaştırmaya önem verildi. Ne yazık ki o seferberlik devam etmedi" dedi.
Başbakan Erdoğan, İzmir'in hafif raylı sistemle tanıştığını ancak günümüzde hızlı trenlerin başladığını belirterek, "Ulaşım teknolojisi hızla ilerlerken Türkiye gelişmeleri ancak uzaktan izledi. Viyana Newyork Moskova Paris gibi şehirler yerin altında metro hatları kurarken İstanbul metroyu 15 yıl önce görebildi. Bugün yılların ihmalini telafi etmenin gayreti içindeyiz. Şu anda İzmir hafif metro sistemiyle tanıyor. Dileriz ki en kısa zamanda İzmir metro ağıyla da tanışma imkanı bulur. Eskişehir, İstanbul, Konya, Sivas'ta hızlı trenler var" dedi.
HİZMETTE PARTİZANLIK YOK
Hükümet ile belediye ortaklığında gerçekleşen projeyi öven Başbakan Erdoğan şöyle konuştu: "TCDD Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi işbirliği ile oluşturulan İZBAN, İzmir adına gerçekten önemli bir proje gerçekleşmesini sağladı. Hükümet'in partizanlığa asla tenezzül etmediğini, birlikte bir şey yapılabileceğini gösterdi 81 vilayet içine ayrım olmadığının somut bir eseri oldu. Çok açık samimi söyleyeceğim. Göreve gelmeden önce partimizi yeni kurduğumuzda partimize katılan belediyeler vardı o zaman belediyelerimiz mevcut iktidardan haklarını alamıyorlardı. Çünkü ödenekler borçları nedeniyle kesiliyordu. Bu değişecek dedik. Bunu değiştirdik. Kesintiyi yüzde 25'e indirdik. Ödemelerine kararlı bir şekilde devam ediyorsa yüzde 25, aksak gidiyorsa yüzde 40. Biz seçimden sonra sonuç ortaya çıktıktan sonra oy dağılımlarını rafa kaldırıyor 81 ilin tamamına eşit mesafede durarak çalışıyoruz. İstanbul'a yaptığımız yatırımları aynı oranda Tunceli'ye Antalya'ya Mersin'e İzmir'e yapıyoruz. Burada CHP'li belediye var diye böyle bir şey düşünmedik. Vilayetlerinde Mersin'de 2013'e kadar ciddi bir hazırlığın içine gireceğiz ki orada Akdeniz oyunları güzel bir şekilde yapılabilsin. Limontepe'de bir ucube var. Kentsel dönüşüm değişim çerçevesinde onlar da ikna edilir ve oralarda da modern binalar yapılayarak o güzelliği görmüş oluru. İzmir yıldız kentimizse yıldız kentimizin alt ve üst yapısını görüntüsüyle herşeyi ile çok farklı bir konuma taşımak zorundayız. Biz biriz, birlikteyiz, kardeşiz, böyle yürüyeceğiz. 780 bin kilometrekarelik vatan toprağı bizim. Eksiklerimiz var mı var ama başarıyoruz. Yolları ve havalimanlarıyla her şeyiyle. Yeniden büyük Türkiye idealine ulaşmak için büyük adımlar atmak zorundasınız."
Erdoğan ile Kılıçdaroğlu, Aliağa- Menderes banliyönün açılış kurdelesini birlikte kesti. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Başbakan Erdoğan ve CHP Lideri Kılıçdaroğlu'na hızlı tren maketi hediye etti. İki lider, banliyöyü test etmek için aynı vagona binerek, Alsancak Garı'ndan ayrıldı.
TRENE BİRLİKTE BİNDİLER
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Alsancak Garı'ndaki açılıştan sonra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile bindiği banliyö treninden Turan İstasyonu'nda indi.
Yanındaki kızı Sümeyye Erdoğan ile birlikte, kendisini bekleyen partilileri selamlayan Erdoğan, Başbakanlık otobüsünün üzerinden kalabalığa hitap etti. Başbakan Erdoğan, "Açılışını yaptığımız hafif rayllı sistem İzmirlilere hayırlı olsun. Gerçekten modern bu eseri İzmirliler'e kazandırmış olmalarından dolayı, hem Büyükşehir Belediyesi'ne hem de ulaştırma Bakanlığı'na teşekkür ediyorum. Elele omuz omuza neler olabileceğinin gösterilmesi bakımından önemli bir eser. İzmirliler bunun huzurunu, mutluluğurnu yaşayacaklar. İzmir'de açmamız gereken daha çok eserler var. Önümüzdeki ay bazı resmi açılışların yapılması bakımından izmir'e geleceğim. Seçim mitinginden önce açılış törenleri olacak. Finalde, haziran ayında ayrıca seçim mitingine geleceğim. Hepinize çok teşekkür ediyorum" dedi. Bu arada kalabalıktaki çocuklara oyuncaklar dağıtıldı. Başbakan'ın hitap ettiği yaklaşık 200 kişilik topluluk, "Türkiye seninle gurur duyuyor" diye bağırdı.
Başbakan Erdoğan daha sonra Başbakanlık otobüsüyle Ankara'ya gitmek üzere Adnan Menderes Havalimanı'na doğru yola çıktı.
NOTLAR:
BANLİYÖ hattı açılış töreni, Başbakan Erdoğan'ın İzmir'e rötarlı gelmesi ve programının sarkması nedeniyle 1 saat geç başladı. Girişte izdiham yaşandı. Davetli olmayan izmirliler de girmek istedi, güvenlik içeri almadı.
Davetliler arasında projeyi ilk kez gündeme getiren ve başlatan, 2004 yılında yaşamanı yitiren İzmir Büyükşehir Belediyesi eski başkanı Ahmet Piriştina'nın oğlu Levent Piriştina ve kızı Zeynep Subaşı da yer aldı.
Alsancak Garı'nın peronlarının zemini tören nedeniyle kırmızı halıyla kaplandı.
Alsancak Garı'nın dışında, üzerinde İZBAN, TCDD ve İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin logoları bulunan büyük ebatlı balonlarla süslendi.
Davetliler için ayrılan 2 bin kişilik sandalyelerin tamamı doldu. Konuklar töreni dev bir ekrandan izledi.
Açılışa, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte İzmir'e gelen bakanlar, Ak Parti milletvekilleri, üst düzey kamu kurumu yöneticileri, CHP Genel Merkezi'nden elen üst düzey yöneticiler, CHP İzmir milletvekilleri, ilçe belediye başkanları ve belediye üst düzey bürokratları, işadamları, sivil toplum kuruluşları yöneticileri katıldı.
Aziz Kocaoğlu, projeye destek veren, katkıda bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı merhum Ahmet Piriştina, Ulaştırma eski bakanı MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, TCDD'nin eski Genel Müdürü Talat Aydın ve bugünkü Genel Müdürü Süleyman Karaman'a teşekkür etti.
Ulaştırma Bakanı banliyö hattının adını "Egeray,ö Kocaoğlu ise "İZBANö olarak söyledi.
Alsancak Garı içine Ulaştırma Bakanlığı, TCDD, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin afişleri konuldu.
Töreni bazı gazeteciler yakalarına taktıkları siyah kurdelerle izledi. Siyah kurdeleler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın gözaltına alınması, tutuklanmasına yönelik sessiz bir tepki için takıldı.
PİRİŞTİNA BAŞLATTI
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Piriştina döneminde 1999 yılında 80 kilometrelik Aliağa-Menderes Banliyö Hattı'nı metro standartlarına dönüştürecek bir proje geliştirdi. Pproje kapsamında, TCDD ile ön protokol imzalandı. Ekonomik kriz ve teknik sorunlar nedeniyle sürüncemede kalan pprojenin önünü açacak "İzmir Banliyö Sistemi Geliştirme Projesi İşbirliği Protokolüö CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ve TCDD Genel Müdürü Talat Aydın'ın katılımıyla 26 Mart 2005 tarihinde imzalandı. İşbirliği protokolü çerçevesinde, hat üzerinde işletim yapacak olan ve tarafların yüzde 50'şer ortak olduğu İZBAN şirketi kuruldu. Şirket, hatta işletilecek 99 vagon aldı.
ÜSTÜYAPIYI BÜYÜKŞEHİR YAPTI
İZBAN, bir yerel yönetimle bir kamu kurumunun "yarı yarıya ortaklığıö açısından, Türkiye'deki ilk ve tek örnek olarak dikkat çekti. İzmir Büyükşehir Belediyesi, 2006-2010 yılları arasında, 4'ü yeraltında olmak üzere 23 istasyon, toplam 5.2 kilometrelik iki tünel, 10 adet karayolu alt geçidi, 15 adet karayolu üst geçidi ve toplam 77 bin metrekarelik alanda 20 bin metrekarelik kapalı alanı olan depo, araç bakım ve onarım tesislerinin imalatını gerçekleştirdi. Mevcut 8 istasyonu sisteme uyarladı.
ALTYAPIYI TCDD ÜSTLENDİ
İzmir Banliyösü'nün üst yapısı Büyükşehir Belediyesi tarafından inşa edilirken, alt yapısını ise TCDD hazırladı. TCDD tarafından Aliağa-Menemen-Basmane ve Alsancak-Cumaovası banliyö hatları "çift hattaö çıkarıldı. Elektrifikasyon, sinyalizasyon ve telekomünikasyon tesisleri kuruldu. İZBAN A.Ş. (İzmir Banliyö Sistemi), kuzeyde Aliağa'dan başlayarak Menemen, Çiğli, Karşıyaka, Alsancak, güneyde ise Şirinyer, Gaziemir, Adnan Menderes Havalimanı ve Cumaovası'na kadar 31 istasyon ile 80 kilometrelik çift hatta metro standartlarında ve kalitesinde hizmet veriyor.
TORBALI'YA UZAYACAK
Banliyö hattında ilk sefer 30 Ağustos 2010 tarihinde güney hattında yapıldı. Kuzey hattında ise ilk deneme seferi 29 Ekim 2010'de gerçekleşti. Proje kapsamıda Aliağa-Menderes arasında yolcu taşınmasına başlandı. Öte yandan İzmir Büyükşehir Belediyesi ve TCDD, Banliyö Sistemi'nde 80 kilometrelik hattın Torbalı'ya kadar uzatılması için protokol imzaladı.
Son Dakika › Güncel › 'Burası Gavur İzmir' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?