Bu Yılki Değişikliklere Dikkat! 24 Tercih Hakkı Var - Son Dakika
Güncel

Bu Yılki Değişikliklere Dikkat! 24 Tercih Hakkı Var

Bu Yılki Değişikliklere Dikkat! 24 Tercih Hakkı Var

İyi bir üniversitenin yolu iyi bir puanla birlikte doğru bir tercih yapmaktan geçiyor.

24.07.2016 13:31

İyi bir üniversitenin yolu iyi bir puanla birlikte doğru bir tercih yapmaktan geçiyor. 6 sınavda çaba harcayan adaylar, şimdi önlerindeki en önemli sınavı, tercih sürecini doğru yönetmek zorunda. Lisans programlarını tercih edecek olan adaylar kılavuzdaki Tablo 4'ü iyi incelemeli. Tercih listesi oluşturulurken puan değil, başarı sırası baz alınmalı. 24 tercih yapılırken istenen puan türünden bölümlere yer verilebilir. İstemediğiniz bölümü yazmayın, başarı sırasına yakın veya denk gelen bölümlere listenizde yer verin. İstemediğiniz bölüme yerleşirseniz ortaöğretim başarı puanınızın bir sonraki yıl yarı yarıya düşebileceğini göz önünde bulundurun.

Üniversite kayıtları ne zaman yapılacak?

Üniversite kayıtları 15-19 Ağustos 2016 tarihleri arasında yapılacak.

Tercihlerde doğru bilinen yanlışlar

Başarı sırası benden düşük aday benim istediğim bölümü ilk sıralara yazarsa... Önce başarı sırası üstte olan adayın yerleştirilmesi yapılır. Aksi halde sınava girmiş olmak bir anlam taşımaz.

Aynı başarı sırasını taşıyan aday varsa... Sınav sonucunda puan değerleri (,) den sonra adayların başarı sırası farklılaşana kadar devam eder. MF, TM, TS ve Dil ayrımları ve puan türlerinin kendi içindeki ayrımlar dikkate alınırsa böyle bir tesadüf çok zordur.

Ölü tercih... Başarı sıralamasına dikkat edilmeden sıralanmış tercihler için bu tabir kullanır. Ancak başarı sırası ilk 20 binden sonraki bölümler için yerine göre 1.000-5.000 aralığında yer alan farklar ölü tercih doğurmuş olmaz. Dolayısıyla aralarındaki küçük sıra farklılıkları olsada istenen bölüm üst sırada değerlendirilmeli.

Yeni açılan bölümün düşük puandan alacağı inancı... Yeni bölümlerde puan olmaması oranın tercih eden herkesi alacağı anlamına elbette gelmez. Yeni bölümleri de üniversitenin bulunduğu ilde eğitim dili, burs oranı sırası, marka değeri kriterlerine dikkat ederek değerlendirmeli, ondan sonra tercih listesine alınmasına karar verilmeli.

Ek yerleştirmeye kalmak... Ek yerleştirmede, birinci yerleştirmede oluşan minimum puan baraj puandır ve o bölümü yazabilmek için onun eşiti veya üstü puanınız bulunmak zorundadır. Unutmayın, ek yerleştirme için ilk tercihte bir bölüme yerleşmemiş olmanız gerekmektedir.

2010            2015

Basvuran   1.588.624   2.126.670

Yerlesen     763.516       983.090

Daha az öğrenci yerleşiyor

Yıllara göre yeni üniversiteler açılsa; devlet, vakıf ve yurtdışı üniversitelerin kontenjanları sürekli artsa da sınava giren öğrencilerin daha az bir oranı artık yerleşebiliyor. 2010 ve 2015 yılları arasında genel kontenjanlar Açıköğretim Fakülteleri dahil yüzde 23 artsa da 2010'da sınava başvuranların yüzde 48'i yerleşirken, 2015'te bu oran yüzde 46'ya geriledi. Yerleştirme oranında en başarılı okullar 2010 ve 2015 yılında Sosyal Bilimler Liseleri oldu. 2010'da ÖSYS'ye başvuran 1 milyon 588 bin 624 öğrencinin 763 bin 516'sı bir programa girerken 2015'te başvuran 2 milyon 126 bin 670 öğrencinin 983 bin 90'ı bir programa yerleşti. 2010'da devlet, vakıf ve yurtdışı üniversitelerde lisans ve ön lisans programları için toplam 652 bin 563 kontenjan vardı, 2015'te 802 bin 46'ya yükseldi.

Bu yıl Kıbrıs üniversitelerine de baraj var

Geçen yıl tıp ve hukuk, bu yıl da mühendislik ve mimarlık programlarına sıralama barajı getirildi. Bu barajlardan Kıbrıs'taki üniversiteler muaf tutulmuştu. Bu yıl Kıbrıs üniversitelerinde de sıralama barajı uygulanacak. Sıralama barajları ise şöyle:  Tıp 40 bin, hukuk 150 bin, mühendislik (ziraat, su ürünleri ve orman mühendisliği hariç) 240 bin, mimarlık 200 bin.

Kontenjan     2010         2015

Devlet         576.321    648.781

Vakıf            76.242     153.965

Vakıfların payı artıyor

Yerleştirme sonuçları karşılaştırıldığında ÖSYS bilgilerine göre 2010'da lisansta 360 bin 968, ön lisansta 310 bin 836 olmak üzere toplamda 671 bin 804 kontenjan bulunurken, 2015'te yüzde 23 artarak lisansta 436 bin 484, ön lisansta 387 bin 255 ve toplamda 823 bin 739 oldu. 2010'da vakıfların kontenjanı 76 bin 242 iken, 2015'te bu sayı 153 bin 965'e çıktı.

MERAK ETTİKLERİNİZ

Tercihlerimi sıralarken nelere dikkat etmeliyim?

En çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazın ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayın. Tercih edilen yükseköğretim programının hangi üniversitede ve hangi şehirde olduğu, öğretim dili ve süresi, programın özel koşullarının olup olmadığı kılavuz yardımıyla incelenmeli. "Puanım yeterli olmayabilir" endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak, üst tercihlere en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Alt tercihlerde ise kendi başarı sıranızdan 2 kata kadar alt sıralamalardan olan bölümleri yazmanız yerleşmeme riskinizi azaltacak. İstenmeyen bir yükseköğretim programına tercihler arasında ne olursa olsun yer verilmemeli. Daha çok istenen bir yükseköğretim programı puanı düşük olduğu için, daha az istenen bir programın altında yer almamalı.

Yatay geçiş nasıl yapılır?

Yatay geçiş, üniversite sınavı sonuçlarına göre bir programa yerleştirildikten belli bir dönem sonra, aynı ya da farklı bir bölüme ya da başka bir üniversitedeki bir bölüme geçmek isteyen öğrencilere belli kurallar çerçevesinde geçiş imkanı veren bir uygulamadır. Kurum İçi Programlar Arası Yatay Geçiş, Kurumlar Arası Yatay Geçiş, Merkezi Yerleştirme Puanıyla Yatay Geçiş şeklinde üç şekilde yapılıyor. Yatay geçiş düşünen öğrencilerin, ilgili üniversitelerde koşullar hakkında araştırma yapmaları gerekir. YÖK'ün yayınladığı Yatay Geçiş Yönetmeliği kapsamında işlem, üniversiteler tarafından yürütülüyor.

Üniversiteye yerleştirme işleminde eşit puan alan adaylar için nasıl bir işlem yapılır?

Merkezi yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı büyük olan adaya öncelik tanınır. Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse ilgili YGS veya LYS puanı büyük olana, bu puanları da eşitse YGS/LYS puanında ağırlığı en büyük olan testin ham puanı büyük olana öncelik tanınır. Eşitlik sürdüğü takdirde programı üst tercihinde gösterene, eşitlik yine de sürdüğü taktirde yaşı küçük olana öncelik verilir.

Okul birincisiyim. Bu yıl yerleşemezsem önümüzdeki yıl okul birinciliği kontenjanından faydalanabilir miyim?

Okul birinciliği kontenjanından sadece mezun olduğunuz yıl faydalanabilirsiniz. Sonraki yıllarda bu kontenjandan üniversiteye yerleştirilmeniz mümkün değil.

MF-TM-TS-DİL puan türü ile öğrenci alan bir yükseköğretim programına yerleştirilirsem, aynı yıl Özel Yetenek Sınavı'yla öğrenci alan programlara da başvurabilir miyim?

Bir aday, hem LYS' deki puan türüyle tercih işlemleri neticesinde herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilip, hem de Özel Yetenek Sınavı ile öğrenci alan programlara başvuruda bulunabilir. Ancak her iki programa kayıt hakkı kazandıkları takdirde istediği birisine kayıt yaptırabilir, ikisine kayıt yaptıramaz. Üniversitelerin özel yetenek sınavları ile ilgili bilgiler web sayfalarından takip edilebilir.

Okul birincisi olmanın üniversite sınavını kazanma açısından bir avantajı var mı?

Evet. Okul birincisi olmuş bir aday, genel kontenjana ek olarak yükseköğretimprogramlarından okul birincileri için ayrılan kontenjanlardan da yararlanabilir. Ancak okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlı. Bu nedenle tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa kayıt hakkı kazanamayabilir.

YGS puanları nerede kullanılacak?

YGS puanları şu programlara girişte kullanılıyor:

1- Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarının devamı niteliğinde olan ön lisans programları

2- AÖF lisans ve ön lisans programları

3- Özel yetenek sınavına göre öğrenci alan programlar

4- Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun adayların yerleştirilmesinde ek puan uygulanan yükseköğretim lisans programları

YARIN: HANGi BÖLÜMLERE BURS VAR

Kaynak: Hürriyet

Son Dakika Güncel Bu Yılki Değişikliklere Dikkat! 24 Tercih Hakkı Var - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement