Bu Yıl 20 Milyon Ton Akaryakıt İşaretlenecek - Son Dakika
Güncel

Bu Yıl 20 Milyon Ton Akaryakıt İşaretlenecek

Bu Yıl 20 Milyon Ton Akaryakıt İşaretlenecek

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde Kurulu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (Tubitak) Başkanı Prof. Dr Nükhet Yetiş ve Epdk Başkanı Yusuf Günay, Akaryakıt Kaçakçılığının Önlenmesi Amacıyla Uygulamaya Konulan Ulusal Marker'de Yaşanan Sorunlar Nedeniyle Ortak Bir Açıklama Yaptı.

12.01.2007 16:58

Kocaeli'nin Gebze İlçesi'nde kurulu Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TUBİTAK) Başkanı Prof. Dr Nükhet Yetiş ve EPDK Başkanı Yusuf Günay, akaryakıt kaçakçılığının önlenmesi amacıyla uygulamaya konulan Ulusal Marker'de yaşanan sorunlar nedeniyle ortak bir açıklama yaptı. EPDK Başkanı Yusuf Günay 2007 yılı içinde yaklaşık 18- 20 milyon ton akaryakıtın işaretleneceğini ve 10 gün içersinde de bunun yüzde 6-7'lik bölümünün teslimatının yapıldığını söyledi.

Tübitak Gebze Yerleşkesi Ulusal Metroloji Enstitüsü'nde kaçak akaryakıtın önlenmesine yönelik 1 Ocak 2007 tarihinden itibaren uygulamaya konulan ulusal marker sisteminin uygulaması hakkında yapılan basın toplantısına EPDK Başkanı Yusuf Günay, TÜBİTAK Başkanı Nükhet Yetiş ve TÜBİTAK yetkilileri hazır bulundu. Ulusal Marker uygulamasının dünyada sınırlı sayıda ülkede uygulandığını ve bu yüzden de saha çalışmasının çok önemli olduğunu söyleyen Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, ''TÜBİTAK tarafından dün itibariyle rafinerilere 8 bin 117, 10 dağıtım şirketine de 3 bin 826 litre olmak üzere toplam 11 bin 943 litre ulusal marker teslimi yapıldı. Bugüne kadar şirketlere teslim edilen marker ile yaklaşık 1 milyon 210 bin ton akaryakıt işaretlenebilecektir. 2007 yılı içinde yaklaşık 18- 20 milyon ton akaryakıtın işaretleneceğini dikkate alırsak, 10 günde bunun yüzde 6-7'lik bölümünün teslimatı yapıldı'' dedi.

ENJEKTE SORUMLULUĞU ŞİRKETLERDE-

Petrol Kanunu ile ulusal markeri kimlerin akaryakıta enjekte edeceğinin belirlendiğini ve bu sorumluluğun şirketlere verildiğine dikkat çeken Günay, şirketlerin enjeksiyon donanımı kurmakla, işletmekle, dozajlamayı düzgün yapmakla sorumlu olduğunu ifade etti. Ulusal markerin, üründen taşınacak kaplara ve enjeksiyon donanımlarına kadar bir zincir olduğunu belirten Günay, herkesin bu sistemin bütünlüğüne azami özen göstermesi gerektiğini vurguladı. Uygulamanın, sadece rafinerilerin veya dağıtım şirketlerinin 'ellerini taşın altına' koydukları bir uygulama olmadığını da kaydeden Günay, şunları söyledi:

''Bu taşın altında herkesin eli vardır ve herkes sorumlulukları paylaşmıştır. Sektör temsilcileri tarafından sorumluluk paylaşımından kastedilen, 'kurumun ya da başka bir kamu otoritesinin ulusal markeri enjekte edileceği yerlere kadar taşıyıp, akaryakıta ilave etmesi' ise, bu aşamada böyle bir uygulama olmayacaktır. Bu konuda sorumluluk rafineri ve dağıtım şirketlerine aittir.''

Kendilerinin, kamu otoritesi olarak bu şirketlere nerelerde, ne tür yardımları olabileceğine iişkin çalışmaya devam edeceklerini belirten Günay, bu kapsamda nakliyatın güvenliğinin sağlanmasında yardımcı olmak konusunda ilgili tüm kamu kurumları ile görüştüklerini söyledi.

SONUÇLAR YAKINDAN İNCELENİYOR

Ulusal Marker uygulaması ile ilgili gelişmeleri ve ilk uygulamaların sonuçlarını yakından incelediklerini söyleyen Yusuf Günay da, ''Sistemin sağlıklı bir şekilde uygulanması konusunda neler yapıldığını ve ilaveten neleri yapmamız gerektiğini değrlendiriyoruz. Uygulamanın başladığı yerlerden sürekli bilgi alıyoruz. Denetimleri nasıl ve nereden başlatacağımız ve ne zaman yapacağımız üzerinde konuşuyoruz. Bu aşamada, uygulamayla ilgili bir deneme sürei verilmesini, hele de bu sürede denetim yapılmamasını gerektirecek bir husus yoktur'' diye konuştu. Son yılların en önemli uygulaması olduğunu vurgulayan EPDK Başkanı Günay şöyle devam etti:

''Sektörün, bu uygulamanın başlamış olmasından kaynaklanan herhangi bir kaybı yoktur. 1 Ocak'tan itibaren EPDK ve TÜBİTAK personeli rafinerilere gitti. Son 3 gündür buralarda TÜPRAŞ yetkilileri ile toplantılar yapılıyor. Ayrıca uygulamaya yeni yeni başlayan ve başlayacak olan dağıtım şirketlerinin temsilcileri ile bir toplantı yapacağız. Uygulamalarda yaşanan sorunları hep birlikte çözeceğiz.''

MİLLİ DERECEDE GİZLİLİK TAŞIYAN PROJE

Ulusal Marker projesinin milli derecede gizlilik taşıyan bir proje olduğunu beirten TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Nükhet Yetiş ise, ''Bu tür araştırmaların her zaman riskleri vardır. Önemli olan hataların çıkması değil çözümlenmesidir. Ulusal Marker, deneyimli Türk mühendisleri ve TÜBİTAK araştırmacılarının ürünüdür. Gerekli patantler alındı ve alınmaya da devam ediyor'' dedi. Bugün itibariyle 14 bin litre ulusal marker üretildiğini, toplam talebin 13 bin 22 bin litre olduğunu, 11 bin 943 litresinin şirketler ve dağıtıcılara teslim edildiğini kaydeden Prof. Dr. Yetiş, bunun da yakaşık 1.5 milyon ton akaryakıtın işaretlendiği anlamına geldiğini söyledi.

Ergün AYAZ/GEBZE (Kocaeli), (DHA)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Bu Yıl 20 Milyon Ton Akaryakıt İşaretlenecek - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement