TÜRKİYE'NİN DEMOKRASİ AÇIĞI NASIL KAPATILIR?" konulu panelin moderatörlüğünü İstanbul Kültür Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mensur Akgün yaptı.
Çok sayıda davetlinin ve ilgilinin katıldığı panel İstanbul Şehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Gökhan Çetinsaya'nın konuşması ile başladı. Çetinsaya, demokrasi serüvenimizi anlatarak konuşmasına başladı. Osmanlıcılık fikrinin ortaya çıkışından günümüze dek gelen milliyetçilik kavramı ve bunun getirdiği demokrasi anlayışını anlatırken şu üç tartışmalı konuya değindi;
1) Türk insanının demokrasiye ehil olup olmadığı 2) Irk üzerinden milliyetçiliği tanımlamak 3) Kültür üzerinden milliyetçiliği tanımlamak
Anayasa hukukçusu Prof. Dr.Serap Yazıcı'nın "Türkiye demokratikleşme sürecine girmek istiyorsa yeni bir anayasa yapmalıdır" diye başladığı konuşmasını, referandum paketindeki 26 maddeyi açarak devam ettirdi. Yazıcı, insanlar neyi oylayacağını bilmeli diyerek özellikle yargı organlarının yeniden yapılandırılması maddesi üzerine hukuki bilgiler verdi. Prof. Dr.Serap Yazıcı sözlerini "Yargı bağışıklığının değiştirilmesi adına bu paketi olumlu buluyorum. Bu paket Batı demokrasilerindeki gibi bir yargıya sahip olmamızı sağlayacaktır." diyerek bitirdi.
Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim görevlisi Doç. Dr. Mustafa Şentop, ülkemizdeki ve dünyadaki anayasaların karşılaştırmalarını yaparak konuşmasına başladı. Biz de anayasanın bazı kavramlara örneğin temel hak ve hürriyetlere, demokrasiye kendi anlamını yüklediğini söyledi. Evrensel tanımlamaları olan bu kavramların biz de esnek bir yapıya dönüştüğünü anlattı. Konuşmasını ilginç bir örnekle şöyle devam ettirdi;
"Bazen malzemeler kötü de olsa aşçı iyi ise ortaya iyi bir ürün çıkabilir. Hukuk uygulayıcıları iyi ise eldeki kötü hukuk malzemeden de iyi kararlar çıkarabilirler. Ancak ülkemizde hem malzeme kötü hem hukuk uygulayıcıları kötü."
Radikal gazetesi yazarı Avni Özgürel'in Tanzimat'tan günümüze anayasaları ele alarak konuşmasına başladı. "Türkler dünyada sanatıyla, bilimiyle değil ordusu ve askeri ile şan bulmuştur. Osmanlı'nın artık korkulacak durumda olmadığını Kırım Savaşı sonrasında öğrenmiştir dünya. Çünkü savaştan sonra borçlanmak zorunda kaldık."
82 anayasasının bugüne dek çok fazla değişikliğe uğradığını ancak bu referandum paketi ile ilk ciddi darbesini alacağını söyleyerek konuşmasını bitirdi.
Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi'nde gerçekleşen panelin ikinci adımı 4 Eylül Cumartesi günü, 14:00-17:00 saatleri arasında "TEMEL HAK VE ÖZGÜRLÜKLERİN GÜVENCESİ ANAYASA" konusu ile devam edecek. Moderatörlüğünü Mehmet Altan'ın yapacağı Yücel Sayman, Ergun Özbudun, Ayşe Hür gibi isimlerin katılacağı panele tüm ilgililer davetlidir.
Son Dakika › Güncel › Bu Ülke Toplantıları'nın İlki Gerçekleşti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?