Antalya'da insanlık tarihiyle yaşıt Karain Mağarası, Büyük İskender'in fethedemediği tek kent Termessos, UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer alan yiğit savaşçıların kenti Xanthos ve Likya'nın yüksek kayalığın yanındaki kenti Arykanda'ya yılın 8 ayında, ulaşımdaki zorluk nedeniyle tek turist kafilesi gelmedi. Sadece meraklıların geldiği bu ören yerlerini 60 bin 123 kişi ziyaret etti.
Antalya'da yılın 8 aylık döneminde 4 müze ve aralarında Aspendos, Perge, Noel Baba Müzesi gibi 17 ören yerini 1 milyon 845 bin 485 kişi ziyaret etti. İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü verilerine göre geçen yıl Ocak - Ağustos ayları arasında müze ve ören yeri ziyaretçi sayısı 2 milyon 61 bin 746 olarak gerçekleşirken bu yıl ziyaretçi sayısındaki düşüşe karşın gişelerde elde edilen gelir arttı. Bu yıl 9 milyon 324 bin 668 lira gelir elde edilirken, geçen yılın aynı döneminde 8 milyon 644 bin 219 lira gelir elde edildi. Gelirdeki artış, geçen yılın önemli bölümünü restorasyon nedeniyle kapalı geçiren Aspendos Antik Tiyatrosu'nun yeniden ziyarete açılmasıyla gerçekleşti. 2014 yılının Ocak- Ağustos döneminde 135 bin 257 kişi antik tiyatroyu ziyaret ederken bu yıl ziyaretçi sayısı 239 bin 907'ye çıktı. Yılın aynı döneminde kente Antalya ve Gazipaşa havalimanlarından gelen turist sayısı 8 milyon 148 bin 374 olurken, ancak 5 turistten biri Antalya'da müze ve ören yerlerini ziyaret etti.
İNSANLIK TARİHİ KADAR ESKİ
Antalya'ya 27 kilometre uzaklıktaki Karain Mağarası, Türkiye'nin en büyük doğal mağaralarından biri olmasının yanı sıra, ülkenin içinde insan yaşamış en büyük mağarası. 1946 yılından bu yana kazıların sürdüğü Karain, 500 bin yıl önce de yerleşim merkezi olarak kullanılıyordu. Anadolu'da bilinen en eski insan kalıntıları ve Anadolu sanatının ilk örneklerinin çıkartıldığı mağaradan elde edilen buluntular, hemen yakınında bulunan Karain Müzesi'nde ve Antalya Müzesi'ndeki tarihöncesi bölümde sergileniyor. Ancak insanlık tarihiyle yaşıt Karain'i bu yılın 8 aylık döneminde sadece 8 bin 336 kişi ziyaret etti. 5 lira giriş ücreti bulunan Karain'e Ocak- Ağustos döneminde, ulaşımdaki zorluk nedeniyle kafile halinde hiç turist gelmedi.
FETHEDİLMEYEN KARTAL YUVASI
Türkiye'nin en iyi korunmuş antik şehirlerinden biri Termessos, Antalya'ya yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta. Denizden 1150 metre yükseklikteki antik kenti, M.Ö. 333'de Büyük İskender istila etmeye çalıştı, ancak başarısız oldu. Büyük İskender, kuşatmayı kaldırıp seferine bugün Burdur sınırlarında bulunan Sagalassos'tan devam etti. Makedonya Kralı Büyük İskender'in hikayesini anlatan, Oliver Stone'un yönetmenliği yaptığı 2004 yapımı filmi, Türkiye'de gösterimde olduğu 7 haftada 336 bin 96 kişi izledi ancak Ocak- Ağustos döneminde Büyük İskender'in fethedemediği bu kenti sadece 24 bin 477 kişi gezdi. Giriş ücreti, 19 kilometre uzaklığındaki Karain gibi 5 lira olan Termessos'a, tıpkı komşu gibi hiçbir turist kafilesi gelmedi.
YÜKSEK KAYALIĞIN YANINDAKİ YER
Antalya'ya 146 kilometre uzaklıkta Finike ilçesi sınırlarında, adı Likya dilinde 'yüksek kayalığın yanındaki yer' anlamına gelen Arykanda, Likya bölgesinin en özgün kentlerinden biri. Şahinkaya diye bilinen sarp bir kaya yüzeyinin dibinden başlayan, eğimli arazi üzerinde yer alan antik kent, Güneş Tanrısı Helios adına yapılmış tapınağı ve şehrin su ihtiyacını karşılamak için büyük bir beceri ve su mühendisliği örneği gösteren tesisleriyle dikkat çekiyor. Ancak bu antik kenti de yılın 8 ayında 4 bin 232 kişi ziyaret etti. Girişi, Karain ve Termessos gibi 5 lira olan Arykanda'ya da tek turist kafilesi uğramadı.
DÜNYA MİRASI AMA ZİYARETÇİSİ YOK
Türkiye'nin UNESCO Dünya Mirası Listesi'ndeki kültür varlıklarından biri, Antalya'ya 200 kilometre uzaklıkta Fethiye - Kaş arasındaki Xanthos Antik Kenti'ni de yılın 8 ayında 23 bin 78 kişi ziyaret etti. Girişi 10 lira olan, Likya'ya başkentlik yapan antik kente yine sadece meraklıları geldi. Antik kente ilişkin bilinenler aksiyonu bol Hollywood filmini aratmıyor. M.Ö. 545 yılında Lykialıların Pers komutanı Harpagos'a karşı savaşını Heredot, "Xanthoslular bitmez tükenmez kuvvetlere karşı az sayı ile dövüştüler, yiğitlikte nam saldılar, ama yenildiler, kentlerine geri atıldılar, kadınları, çocukları, hazineleri ve köleleri kaleye doldurdular. Alttan, yandan ateşe verdiler. Öyle ki yangın kaleyi yerle bir etti. Bundan sonra birbirlerine korkunç yeminlerle bağlanarak düşmana saldırdılar ve Xanthos'ta oturanların tümü de savaşarak öldüler" şeklinde anlatıyor. Kazılarda ele geçirilen bir yazıtta savaş, "Evlerimizi mezar yaptık, mezarlarımızı ev. Yıkıldı evlerimiz. Yağmalandı mezarlarımız. Dağların doruğuna çıktık. Toprağın altına girdik. Suların altında kaldık. Gelip buldular bizi. Yakıp yıktılar. Yağmaladılar bizi. Biz ki analarımızın, kadınlarımızın ve ölülerimizin uğruna, biz ki onurumuz ve özgürlüğümüz uğruna, toplu ölümleri yeğleyen bu toprağın insanları. Bir ateş bıraktık geride" şeklinde anlatıldı. - Antalya
Son Dakika › Güncel › Bu Tarihi Değerleri Sadece Meraklıları Ziyaret Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?