GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ :
Öğrencilerin çalışmalarından görüntüler,
Öğrencilerle röportaj,
İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş röportaj,
Okul Müdürü Efendi Yılmaz röportaj Bu liseyi bitirenlerin işi hazır
Yozgat'ta plastik teknolojileri ve iklimlendirme sistemleri alanında eğitim veren meslek lisesinin öğrencileri, işsizlik sorunu yaşamıyor
İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş:
"İş yeri sahipleri, sadece son sınıf öğrencileri değil, ara sınıflardaki öğrencilerle de stajı kendi fabrikalarında yapmaları ve daha sonra orada işe başlamaları konusunda bağlantı kuruyor"
Yozgat'ta plastik teknolojileri ve iklimlendirme sistemleri alanında eğitim veren meslek lisesinin öğrencileri, staj yaptıkları iş yerlerinde, mezun olur olmaz çalışma hayatına başlıyor.
Yozgat Organize Sanayi Bölgesi'nde 2009'da eğitime açılan Mustafa Kemal Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, plastik teknolojisi bölümü ile iklimlendirme ve tesisat bölümünde geleceğin teknik elemanlarını yetiştiriyor.
İl Milli Eğitim Müdürü Saim Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu tür meslek liselerinin kalifiye eleman yetiştirilmesi için büyük önem taşıdığını, okulun kendi alanında en iyisi olması için çaba sarf ettiklerini söyledi.
Okulda öğrencilere teorik eğitimin yanı sıra uygulamalı eğitim verildiğini belirten Kuş, plastik teknolojileri bölümünde geri dönüşümden gelen malzemenin CNC tezgahlarında istenilen ürüne dönüştürülebildiğini, tesisat bölümünde de özelikle doğalgaz tesisatı konusunda çalışma yapıldığını anlattı.
Okuldan mezun olan öğrencilerin iş bulma sıkıntısı çekmediğini ifade eden Kuş, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Mezun olan öğrencilerimizin istihdam konusunda hiçbir problemleri yok. Şu an itibarıyla son sınıf öğrencilerimizin tamamının yüksek ücretle işleri hazır. Özellikle staj yaptıkları fabrikalarda okulları biter bitmez iş imkanı buluyorlar. Öğrencilerimize okul bittikten sonra iş yeri açma belgesi veriyoruz. Bu belgeyle dilerlerse kendi iş yerlerini rahatlıkla açabiliyorlar. Gerçekten buradan kalifiye eleman olarak mezun oluyorlar. Gittikleri fabrikalarda, iş yerlerinde acemilik çekmiyorlar. Bunu bilen iş yeri sahipleri sadece son sınıf öğrencileri değil, ara sınıflardaki öğrencilerle de stajı kendi fabrikalarında yapmaları ve daha sonra orada işe başlamaları konusunda bağlantıya geçiyorlar. Okulu bitirip hemen işe başlıyorlar. Bu sektörlerde Türkiye'nin ara eleman ihtiyacını bu okuldan karşılıyoruz."
"Kalifiye eleman yetiştiriyoruz"
Okul müdürü Efendi Yılmaz da okullarından bugüne dek 4 dönemde 300 civarında öğrenci mezun ettiklerini, bunların yüzde 80'inin mezun olduktan sonra işe başladığını, yüzde 20'sinin de üniversite veya askeri okul eğitimine devam ettiğini bildirdi.
Öğrencilerinin eğitim gördükleri alandaki her işi yapabilecek kabiliyete sahip olduğunu vurgulayan Yılmaz, "Burada kalifiye eleman yetiştiriyoruz. Kaynak yapabilen, CNC makinesi kullanabilen, torna tezgahı kullanabilen bir kişi işsiz kalmıyor. Okulumuzda şu anda 150 öğrenci eğitim görüyor. Bir insan işsiz kalmak istemiyorsa iyi bir meslek sahibi olmak istiyorsa bize gelip bizi tanıması lazım" diye konuştu.
Okulun öğrenci temsilcisi ve son sınıf öğrencisi Furkan Hamza Şahiner de okula bir öğretmenin tavsiyesiyle geldiğini, bu okuldan mezun olan kişilerin ileride iş sıkıntısı çekmediğini ifade etti.
Okulundan ve bölümünden çok memnun olduğunu söyleyen Şahiner, "İş olanağı yüksek bir okul. Şu anda benim elimde nereden baksanız dört tane mesleğim oldu. Türkiye'de sayılı okullardan birisi olduğu ve mezun sayısı az olduğu için iş imkanı da yüksek bir okul" dedi.
Son Dakika › Güncel › Bu Liseyi Bitirenlerin İşi Hazır - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?