Giresun'da, 1970'li yılların başında başlayan göç dalgası ile Yağlıdere ilçesinden yaklaşık 20 bin kişi, Amerika Birleşik Devletleri'ne (ABD) yerleşti. Bu ülke ile ortaya çıkan son vize krizi ardından göç dalgasının azaldığı ilçede şimdi de tersine göçün başlatılması için proje geliştirildi. Yağlıdere Belediyesi uygulamaya geçirmeye hazırlandığı istihdam ve teşvik projeleri ile ABD'de yaşayanları memleketlerine çekmeyi hedefliyor.
LEFTER BAŞLAŞMIŞTI
Yağlıdere ilçesinde, Rum asıllı 'Lefter' adlı kişinin göç ettiği ABD'den, 1964 yılında köyünü ziyareti sonrası aile bireylerini beraberinde götürmesiyle bu ülkeye ilk göç başlamış oldu. Özellikle, 1985 ve 2000'li yıllarda iş bulmak için göç dalgasının zirveye ulaşmasıyla ABD'de yaşayan Yağlıderilerin sayısı 20 bine ulaştı. İlçe nüfusu kadar ABD'de yaşayan vatandaşı bulunan Yağlıdereliler yerleştikleri ülkede iş kurdu, patron oldu, 2008 yılında, Amerika'nın New Jersey Eyaleti'nde Türk Amerikan Giresunlular Derneği'ni kurdu. Yağlıdereliler, Türk-Amerikan ortaklığında çeşitli etkinlikler düzenleyerek adından söz ettirdi. ABD'lilerin de ilgisini çeken ilçeyi ABD'li diplomatlar da ziyaret etti. Gurbette yaşayan ancak, memleketlerini unutmayan Yağlıdereliler, 2-3 yılda bir köylerine geldi. ABD'de iş hayatını tamamlayanlar ise kesin dönüş yaparak kazanımlarını ilçede açtıkları iş yerleri ile değerlendirdi.
TERSİNE GÖÇ HAREKETİ BAŞLATILDI
Türkiye ile Amerika arasındaki son yaşanan vize krizinin ardından göçün durmasını fırsat bilen Yağlıdere Belediyesi de ABD'ye göçün önüne geçebilmek için çok yönlü istihdam seferberliği projesi geliştirdi. Proje ile süt fabrikalarının kurulması, işyeri açacaklara teşvik ve kolaylık getirilmesini sağlayan düzenleme, hayvancılık ve tarım destekleri ile doğalgazın ilçeye getirilmesinin yanı sıra ketsel dönüşümle ilçede sosyal donatı alanlarının artırılması hedeflendi.
"15-20 BİN VATANDAŞIMIZ ABD'DE"
İlçelerinden ABD'ye göçte son aylarda azalma olduğunu belirten AK Partili Yağlıdere Belediye Başkanı Abdurrahman Kırhasanoğlu, geçmiş yıllardan bu yana göç konusunun araştırıldığını belirterek, şöyle dedi:
"1969'da yoğun gidiş oldu. Burada lisede okuyan öğrencilerimiz bile okumuyor, Amerika'ya gitmek istiyordu. Daha sonra Türkiye'nin ekonomik seviyesi yükseldikten sonra insanlar artık Amerika'ya rağbet göstermemeye başladı. Şu anda gençlerin ABD'ye gitme sayısı çok azdır. Şu anda yoğun bir talep yok. Ama Amerika'da ilçemizde yaşayan kadar vatandaş var. Yaklaşık 15-20 bin civarında Yağlıdereli vatandaşımız ABD'de var. Dönüş yapan arkadaşlarımız da var. Bir arkadaşımızla konuştum babasının uzun bir süre Amerika'da kaldıktan sonra geldiğinde bir araba bile alamadığını belirtti. Kendisinin yıllarca Türkiye'de olduğunu ve 10 senede 10 tane araba değiştirdiğini söyledi. İnsanların çok da ihtiyacı yok Amerika'ya. Ama son dönemlerde bu göç çok azaldı."
"ABD'Lİ DİPLOMATLAR İLÇEYE GELDİ"
ABD'nin İstanbul Başkonsoloğu Muavin Konsolos Martine Thomen'in merak ederek ilçelerini ziyaret ettiğini hatırlatan Başkan Kırhasanoğlu, şöyle konuştu:
"Amerika'da Yağlıdereliler'in çok olmasından dolayı İstanbul Konsolosu, Ankara Konsolos yardımcısı bizi ziyarete geldi. Belediyenin kapısından etrafa bir baktılar. Yazın ilk dönemleriydi şöyle etraflarına bir baktılar; bahçeler, yeşilliğin içinde evleri gördüler ve 'Buranın insanı deli midir, böyle güzel bir yeri bırakıp Amerika'da ne işleri var' dediler. Dedim; 'Para kazanmaya gidiyorlar. Oradaki vatandaşlarımız memleketlerini de unutmuyorlar. Bağlantılarını kesmediler.' Bence bu göçün azalmasında vize krizinin hiç de etkisi olmadı. Artık tek-tük giden var. Böyle 'Ben gideyim de çalışıp para kazanayım' diye gidenler yok denecek kadar çok az."
Son Dakika › Güncel › Amerika'yı Fethetmişlerdi! Yağlıdereliler Geri Dönmeye Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?