Bu Defa Tepki Aldılar - Son Dakika
Güncel

Bu Defa Tepki Aldılar

Bu Defa Tepki Aldılar

Manisa’nın Soma ilçesi Kayrakaltı Mahallesi’nde Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral ile ilgili yöre halkı bilgilendirildi.

27.06.2015 10:29

Manisa'nın Soma ilçesi Kayrakaltı Mahallesi'nde Kolin Şirketler Grubu tarafından kurulması planlanan termik santral ile ilgili yöre halkı bilgilendirildi. Yırca'da santralin kurulamamasında başrol üstlenen Greenpeace üyeleri bu defa, Kayrakaltı Mahallesi'nde santral kurulmasını isteyen vatandaşlar tarafından büyük tepki gördü.

Daha önce Yırca'da kurulmak istenen ancak Greenpeace üyeleri ile bir grup Yırcalı tarafından açılan davalar sonucu Danıştay'ın iptal kararı verdiği santralin inşaatına başlayamayan Kolin A.Ş'yi bu defa Kayrakaltı Mahallesi sakinleri sevgi gösterileri ile karşıladı. Mahalleli ellerinde 'Santral ekmek kapımız olacak', 'İş, ekmek için köyümüze santral istiyoruz', 'Kömür de bizim, santral de bizim', 'İş ayağımıza geldi', 'Hadi gel köyümüze geri dönelim. Çünkü santral geldi' yazılı dövizler taşıdı.

Santralin kurulması planlanan Kayrakaltı Mahallesi'ndeki Çed toplantısına Kolin Hidro Gen AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Arzu Atik, ELİ Müessese Müdürü Hakkı Duran, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilileri ve yöre halkı katıldı.

Yöre sakinlerine yeni santral ile ilgili verilen bilgilerde Soma Kolin Termik Santralinin 2 üniteli 230-255 megavat kurulu güçte yerli kömüre dayalı termik santral projesi olduğu ve tesiste yakıt olarak yerli (linyit) kömür kullanılacağı kaydedildi. İnşaat döneminin 40 ay süreceği ve bu dönemde çalışan sayısının 2 bin ile 2 bin 500 kişi arasında olacağı belirtildi.

GREENPEACE ÜYELERİNE TEPKİ

Yırca'da santralin yapılmasına engel oldukları düşünülen Greenpeace üyeleri, Çed toplantısında yöre halkının tepkisini alarak jandarma nezaretinde mahalleden ayrılmak zorunda kaldı.

Köylüler ekmek ve iş istediklerini belirterek madenden çıkarıldıklarını, iş fırsatının ayaklarına kadar geldiğini belirtti.

Santralin kurulması planlanan Kayraltı Mahallesi Muhtarı Osman Cücen, "301 madenci Soma faciasında öldü. Madenler kapandı, herkes işsiz kaldı. Bu köyden 48 madenci yine yer altına giriyordu, ama işsiz kaldılar. Kolin'in gelmesini istiyoruz. Hepimiz iş istiyoruz, başka bir şey istemiyoruz" dedi.

"ZULÜM 1453'TE BAŞLADI DİYEN ZİHNİYETİ İSTEMİYORUZ, İŞ İSTİYORUZ"

Mahalle Sakini Orhan Kırcalı, "Zulüm 1453'te başladı diyen zihniyeti istemiyoruz biz. İş istiyoruz. Bize ekmek verenin her zaman hizmetkarıyız. Bizim köyümüzdeki işsizleri alsınlar gençlerimize iş versinler. Çevremizi ne kadar az kirletebiliyorlarsa o kadar az kirletsinler. Biz bunu istiyoruz. Buraya santrali istemiyoruz diye gelenler 'zulüm 1453'te başladı' diyen kişiler. Biz o zihniyeti istemiyoruz. Bize iş AŞ veren kişileri istiyoruz" dedi.

YIRCADAN DESTEĞE GELDİLER

Santralin kurulmasının önüne geçildiği Yırca köyünden de toplantıya katılım vardı. 65 yaşındaki Mürüvvet Çoban, "Gençlere iş sahası olsun diye bu santrali istiyoruz. Ben Yırca'dan geldim buraya. Santrali istemiyoruz diyenlere karşıyım. Yırca'yı karıştırdılar, buraya da geldiler, ama köylü iyi yaptı sokmadılar buraya" dedi. - MANİSA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Bu Defa Tepki Aldılar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement