MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, son günlerde gündeme gelen kene vakaları konusunda paniğe gerek olmadığını belirterek “bu kadar bunalımın olduğu bir ortamda bir de kene bunalımına gerek yok.
İnsanlarda sakın pikniğe gitmeyin gibi psikoloji yaratılmamalı” dedi. Durmuş, kene vakalarının abartılmasında ise küresel sermaye ve ilaç sanayinin etkisinin olduğunu söyledi. MHP Afyon Milletvekili Abdülkadir Akcan ise kene ve diğer haşereler için yılda 100 milyon litre haşere ilacı kullanıldığını ve bunun için 1 milyar YTL harcandığını belirtirken bu ilaçların insan sağlığı ve çevreyi kirlettiğine dikkat çekti.
MHP Kırıkkale Milletvekili Osman Durmuş, Afyon Milletvekili Abdülkadir Akcan, Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay’la birlikte Meclis’te düzenlediği basın toplantısında son günlerde sık sık gündeme gelen kene vakaları ve Kırım Kongo kanamalı hastalığıyla mücadele konusunda değerlendirmelerde bulundu. Durmuş, Türkiye’de 72 milyon insan yaşadığını ve kene tarafından ısırılan insan sayısının 250, kene ısırığı nedeniyle yaşanan ölüm sayısının ise 30-35 civarında olduğunu söyledi. Kene vakaları konusunda koparılan gürültüde küresel sermaye ve ilaç şirketlerinin etkisinin olduğunu savunan Durmuş, kenenin virüs taşıması halinde tehlikeli olduğunu aksi takdirde kan emen bir parazit olduğunu kaydetti. Yaban hayatının yoğunlaştığı alanlarda, bu virüsü taşıyan kenelerin daha saldırgan hale geldiğini belirten Durmuş, toplantıda bir soru üzerine keneyle mücadelenin Sağlık Bakanlığı’nın görevi olmadığını söyledi. Durmuş, “pikniğe gidebilirsiniz, ancak daha önce insanın yaşadığı alanları tercin edin, açık renkli giysiler giyin ve vücudunuzu kapatacak giysileri tercin edin” tavsiyesinde bulundu. Durmuş, “insanlarda sakın pikniğe gitmeyin gibi bir psikoloji yaratılmamalı. Paniğe gerek yok, bu ne Aksaray’daki su kirliliği ne de koleradır. Bu kadar bunalımın olduğu ortamda bir de kene bunalımına gerek yoktur, insanlar pikniğe gitmeli” diye konuştu.
“YÜKSEK MALİYETLİ İLAÇLARLA ÇEVRE KİRLETİLİYOR”
MHP Afyon Milletvekili Abdülkadir Akcan ise kene vakalarının 3-5 senelik bir olay olmadığını belirterek Kırım Kongo Kanamalı hastalığının bütün Avrupa’da, Kırım ve Kongo’da yoğun olarak yaşanmasına rağmen Türkiye’nin gündemine de dönem dönem taşındığını söyledi. Mart-Ekim ayları arasında kenelerin varlıklarını sürdürebilmek için aktifleştiğini kaydeden Akcan, “Ne zaman ölüm olayları gündeme geliyor, topluma bazı şeyler panik halinde pompalanıyor.”dedi. Kana ve diğer haşereler için yılda 100 milyon litre haşere ilacı kullanıldığını, bunun maliyetinin 1 milyar YTL olduğunu kaydeden Akcan, kullanılan kimyasal ilaçların hem çevreye hem de insana zarar verdiğini söyledi. Akcan, “insan sağlığı elbette önemli ama ‘kene ile mücadele ediyoruz’ diye yüksek maliyetle ilaçlarla çevreyi kirletmek doğru değil” dedi. Akcan kene ile mücadele konusunda Sağlık Bakanlığı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve Çevre ve Orman Bakanlığı ile üniversitelerin koordinasyon kurulu kurmasını önerdi. Akcan, “insanlarımız ölüyor diye panik yaratmak yerine kalıcı çözümler bulunmalı” dedi.
Basın toplantısında konuşan Kahramanmaraş Milletvekili Mehmet Akif Paksoy, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın haşere ile mücadele konusunda ihale yasasına uygun olmayan bir şekilde yüklü miktarda ilaç aldığını belirtti. Konuyu soru önergesiyle Tarım ve Köyişleri Bakanı’na sorduğunu kaydeden Paksoy, kene ile mücadele konusunda ilaç sanayi ve küresel sermayenin dayatmaları olduğunu savundu.
Son Dakika › Güncel › 'Bu Bir Komplo' - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?