Brezilya'dan Tarihi Geçmiş Et İthalatı Gündemde' - Son Dakika
Güncel

Brezilya'dan Tarihi Geçmiş Et İthalatı Gündemde'

Brezilya\'dan Tarihi Geçmiş Et İthalatı Gündemde\'

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Brezilya'dan tarihi geçmiş ve çeşitli kimyasallar kullanılmış et ithalatının gündemde olduğunu iddia etti.

29.03.2017 15:23

ANTALYA Ticaret Borsası (ATB) Başkanı Ali Çandır, Brezilya'dan tarihi geçmiş ve çeşitli kimyasallar kullanılmış et ithalatının gündemde olduğunu iddia etti.

ATB Mart ayı meclis toplantısı, ATB hizmet binasında yapıldı. ATB Başkanı Ali Çandır, tarım sektöründe yaşanan sorunlarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. TÜİK verilerine göre Antalya'nın her geçen yıl tarım topraklarını kaybettiğine işaret eden ATB Başkanı, "Antalya'da 2000'li yılların başında her 100 dekar alanın 20 dekarı tarım alanıyken, bugünlerde 18 dekara kadar gerilemiştir. 30 bin futbol sahası büyüklüğünde alan kaybeden kentimizde, her nefes alışımızda 10 metrekare tarım alanımız inşaat ve kentleşmeye kurban edilmiştir. Ülkemizde ise 2000'li yılların başından bugüne 2 milyon 420 bin futbol sahası büyüklüğünde tarım alanı kaybolurken, her gün 8 futbol sahası tarım alanımız yok olmuştur" dedi.

TAŞ VE MADEN OCAKLARI BÜYÜK TEHDİT

Tüm bu kayıplar sonrası 12 Aralık 2016 Bakanlar Kurulu kararıyla 49 ilde 141 ovanın tarımsal SİT alanı ilan edilmesini tarım sektörü için çok önemli gördüklerini açıklayan Çandır, Antalya'da da Vali Münir Karaloğlu'nun Bakanlar Kurulu'nca bölgede belirlenen 7 ovaya ek olarak 2 ovanın daha tarımsal SİT alanı ilan edileceğini duyurduğunu hatırlatarak, teşekkür etti. Hükümetten, bölge ve Antalya'nın tarımsal varlığına büyük bir tehdit oluşturan, taş ve maden ocakları konusunda da düzenlemeler yapmasını beklediklerini dile getiren Ali Çandır, Antalya'nın en büyük sermayesinin doğası olduğuna dikkat çekti.

YASAK RUS VE TÜRK ÇİFTÇİSİNİ ÖKSÜZ BIRAKTI

ATB meclisinde Rusya Federasyonu'nun ihracat yasağı devam eden başta domates olmak üzere diğer tarımsal ürünlerle ilgili sorunlar da ele alındı. Rusya Federasyonu ile yaşanan kriz sonrasında devletlerarası ilişkilerin normal seyrine gelmesine rağmen, sekteye uğrayan tarımsal ticarette gerginliklerin bir türlü aşılamadığını belirten Çandır, "Tarım ürünlerine yönelik yasakların ve kısıtlamaların hala devam ediyor olması hem Türk, hem de Rus çiftçisini adeta öksüz bırakmıştır. Bir an önce ticari ilişkilerimizin de normal seyrine gelmesini bekliyoruz" dedi.

15 AYDIR DOMATES GÖNDERİLEMİYOR

Türkiye ve Antalya'dan 15 aydır Rusya'ya doğal yollarla domates ihracatı yapılamadığını dile getiren meclis üyesi ve ihracatçı Fatih Ekinci, alternatif pazarı arayışlarına devam edildiği ve Irak pazarının biraz tatmin edici düzeyde olduğunu kaydetti. Rusya'ya domates ihracatının açılmama sebebini bir türlü anlayamadıklarını dile getiren Ekinci, "Domates ihracatı Rusya'ya açılacak mı, açılmayacak mı? Açılmayacaksa üreticiler olarak kendi yol haritamızı çıkarmamız lazım ve üretimi normal seviyeye getirmemiz gerekiyor" dedi.

RUSYA'NIN DOLAYLI KARANFİL ENGELİ

Kesme çiçek üretici ve ihracatçısı da olan meclis üyesi İbrahim Yılmaz ise ihracat yasağı kaldırılan karanfille ilgili henüz Rusya'nın gümrüklere yasağın kalktığına ilişkin bir yazı göndermediği ve belirlenen gümrük vergisinin de çok yüksek olduğunu açıkladı. Örneğin buğdayla ilgili yüzde 130 vergi uygulandığını kaydeden Yılmaz, çiçeğe de benzer oranda çok yüksek gümrük vergisi konulduğunu öğrendiklerini, o yüzden ihracat yapma şansı olmadığını söyledi. Yılmaz, kesme çiçek ihracatında Hollanda üzerinden ihracatın daha ucuza mal olduğunu da dile getirdi.

ET ÜRETİCİSİ ÜRETİMİ TERK EDİYOR

ATB'nin meclis toplantısında et ve süt sektörlerinin yaşadığı sıkıntılar da konuşuldu. Et ve Balık Kurumu'nun kırmızı et kilogram fiyatını 22.5 TL olarak belirlemesine tepki gösteren sektör temsilcisi Ata Sönmez, geçen yıl ekimde 41 TL olan yem fiyatının 49 TL'ye yükseldiğini, enflasyonun arttığını, girdi maliyetleri yükselmesine rağmen et fiyatının olması gereken 26-27 TL bandının altında tutulduğunu anlattı. Hükümetin de üreticiyi ithal etle terbiye etmeye çalıştığından bahseden sönmez, "Böyle olursa üretim yok olur. Bunu üreten zarar ettikten sonra devam eder mi. İthal bağımlısı oluruz. 100 kişiden 8'i sektörde işi bırakmış ve böyle giderse sektörü terkeden çoğalır. Bir danayı 24 liraya kesiyoruz ve 26 bandında olması gerekir. 27'nin üzerinde olmaz, köylü de bir lokma ekmek kazansın. Biz 30 lira olsun demiyoruz ama bu şekildeki fiyat aralığı üretimi tamamen yok eder. Bu terbiye şekli yanlış" dedi.

ETTE KDV İNDİRİMİ YAPILSIN

Etin temel gıda olduğunu söyleyen Ata Sönmez, "Temel gıda ette KDV indirimi yapılmıyor. Ette yapılacak en kolay indirim kalemi ve en az 3-4 lira fiyatı düşürebilir. Bugün KDV indirimi yapılır, ileride normale döndüğünde yeniden uygulanır. Avrupa ile et fiyatları aynı düzeyde deniliyor ama bizdeki girdi maliyetleri Avrupa'nın çok üzerinde" dedi.

BREZİLYA'DAN TARİHİ GEÇMİŞ ET

Üreticinin ithalatla terbiye metoduna gidildiğini dile getiren ATB Başkanı Çandır ise döviz kurlarındaki artış ve girdi maliyetlerinin yüksekliğinden bahsederek, Brezilya'dan tarihi geçmiş ve çeşitli kimyasallar kullanılmış etlerin Türkiye'ye ithalatının gündemde olduğunu açıkladı. Çandır, "Kamuoyunda önemli kaygılardan biri de Brezilya'dan et ithal edilmesi. Tarihi geçmiş, çeşitli kimyasalların kullanımı da kamuoyunun gündeminde ve çok dikkat edilmesi lazım. Burada işin sırrı süt ve küçükbaştan geçiyor. İnşallah ithalat kolaylığından vazgeçeriz. 2010'dan beri et ithal eder duruma geldik. Ayrıca birçok insana milyonlarca TL kredi çektirerek çiftlikler kurduruldu. Devletten tüccarlık beklemiyoruz, düzenlemeli, iyileştirmeli. Et Balık Kurumu yine tüccarlığa döndü ve inşallah bu yanlıştan dönülür" diye konuştu.

- Antalya

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Brezilya'dan Tarihi Geçmiş Et İthalatı Gündemde' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement