Brezilya'daki 6. BRICS zirvesine katılan Güney Amerika liderleri, BRICS üyesi ülkelerin, 100 milyar dolarlık yeni bir kalkınma bankası kurulması konusunda anlaşmasını memnuniyetle karşıladı.
Zirveye katılan 11 Güney Amerika lideri, BRICS üyesi ülkelerin 100 milyar dolarlık yeni bir kalkınma bankası kurulması konusunda anlaşmasını memnuniyetle karşılayarak, BRICS ile Güney Amerika Uluslar Topluluğu (UNASUR) arasındaki yeni ittifaka desteklerini dile getirdi.
BRICS zirvesinin son gününde 5 üye ülkenin devlet başkanlarıyla Güney Amerikalı liderler çalışma grubunda bir araya geldi.
Zirveye katılan Güney Amerikalı liderler arasında yer alan Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "yeni bir finansal seçenek" olarak gördüğü kalkınma bankasının kurulmasının, memnuniyetle karşılanacağını söyledi.
Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro, BRICS ve UNASUR arasındaki ittifakı, "güçlü bir eylem biçimi" sözleriyle değerlendirken, Arjantin Devlet Başkanı Cristina Kirchner de yeni kalkınma bankasının, ülkesinin ekonomik durgunluktan çıkmasına yardımcı olmasını ümit ettiğini belirtti.
-Kalkınma Bankası-
BRICS ülkelerinin liderlerinin, dün 100 milyar dolarlık yeni bir kalkınma bankası ve Uluslararası Para Fonu (IMF) ile Dünya Bankası gibi kuruluşlara benzer bir şekilde hareket edecek döviz rezervi fonu kurulması konusunda anlaşmaya vardığı açıklanmıştı.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, BRICS liderlerinin, Fortaleza Deklerasyonu'nu imzalamasının ardından yaptığı konuşmada, yeni kalkınma bankasının merkezinin Şanghay, üst yöneticisinin Hint ve bölge ofisinin Güney Afrika'da olacağını söylemişti.
Bankanın başlangıç sermayesinin, üye ülkeler Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından eşit olarak paylaştırılacak 50 milyar dolar olacağı belirtilmişti.
Brezilya Devlet Başkanı Dilma Rousseff, döviz rezervi fonunun, yeni gelişen ekonomileri, ABD'nin yayılmacı para politikasının neden olduğu değişkenlik karşısında korumaya yardımcı olacağını sözlerine eklemişti.
BRICS ülkelerinin kalkınma bankası kurması fikri, ilk kez 2012 yılında gündeme gelmiş, geçen yıl Güney Afrika'da düzenlenen 5. BRICS zirvesinde onaylanmıştı.
Brezilya Dışişleri Bakanlığından üst düzey bir diplomatik kaynak, AA muhabirine, "Kalkınma bankasının, başlangıçta sadece BRICS üyesi ülkeler tarafından kullanılacağını, zaman içinde bölgedeki ülkeler için bir fırsata dönüşeceğini" açıklamasını yaptı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Brezilya'daki Brıcs Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?