Avrupa Birliğinin (AB) Bosna Hersek Yüksek Temsilci Valentin İnzko, "Ülkedeki gerilimin yükselmesi halinde, AB bünyesindeki askeri birliklerden yardım istenmesi konusunu düşünebiliriz" ifadelerini kullandı.
İnzko, ülkesi Avusturya'daki "Kurier" gazetesine verdiği demeçte, Bosna Hersek'te devam eden protestoların ardından 11 Şubat Salı günü, Uluslararası İdare Kurulunda bir değerlendirme yapacaklarını kaydetti. Avusturya'nın, Bosna Hersek'teki asker sayısını arttıracağını kaydeden İnzko, ülkedeki gerilimin yükselmesi halinde AB bünyesindeki askeri birliklerden de yardım istenmesi konusunun düşünülebileceğini belirtti. İnzko ayrıca, Bosna Hersek'teki eylemler nedeniyle oluşan durumu, "Dayton Barış Antlaşması'nın imzalandığı 1995 yılından bugüne kadarki en kötü durum" olarak değerlendirdi.
Bosna Hersek'teki protestoların haklı olduğunu da kaydeden İnzko, toplumsal eşitsizliğin insanları memnuniyetsizliğe sürüklediğini ifade etti. İnzko, "İnsanlar uzun yıllarca protesto etmedi çünkü 100 binden fazla insanın hayatını kaybettiği bir savaşın ardından gelen barış önemliydi. Protestolara katılanların çoğunluğunu Müslüman Boşnaklar oluşturuyor. Artık eylemler, başladığı nokta olan Tuzla'dan farklı bir boyuta ulaştı. Tuzla'daki çalışanlar her çarşamba eylem yapıyordu ancak kimse onlara ilgi göstermiyordu" ifadelerini kullandı.
Dayton Barış Antlaşması'nın son derece başarılı bir barış anlaşması olduğunu ancak anayasal bir analaşma olarak karmaşık yapıya sahip olduğunu belirten İnzko, "Bosna Hersek Federasyonu'nda 11 hükümet, 11 başbakan, 11 içişleri bakanı bulunuyur. Bu, etkili bir sistem olmadığı gibi pahalı da" dedi. - Federation of Bosnia and Herzegovina
Son Dakika › Güncel › Bosna Hersek'teki Protestolar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?